Konflikten om Ukraine

Vi vil forsvare vores land til sidste kugle, siger ukrainsk ambassadør i Danmark

Næsten hver tredje ukrainer er klar til at tage til fronten og kæmpe, hvis Rusland invaderer, siger ukrainsk ambassadør.

100.000 russiske soldater befinder sig langs grænsen til Ukraine.

På den anden side af grænsen - i Ukraine - forbereder de sig på en invasion. Det fortæller den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, i programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

- Vi har forberedt os på det værste scenarie med Rusland siden 2014. Desværre har vi i næsten otte år i træk været udsat for russisk aggression, så den nylige troppesamling ved den ukrainske grænse er ikke nyt for os. Vi er forberedt på enhver tænkelig udvikling, siger Mykhailo Vydoinyk.

- Hvordan vil Ukraine reagere, hvis de russiske tropper krydser grænsen?

- Jeg ser kun én løsning, og det er at gribe til våben og forsvare vores land. Meningsmålinger, der er foretaget for nyligt i Ukraine, viser, at næsten hver tredje ukrainer er klar til at tage til fronten og kæmpe. Vi vil afgjort være klar til at forsvare vores land med alle midler og til den sidste kugle, siger den ukrainske ambassadør.

At hver tredje er klar til at tage i krig, kan mærkes i den ukrainske befolkning, lyder det. Familierne gør klar til at sende deres mænd og kvinder i krig.

- Uanset om jeg er her (i Danmark, red.) eller hjemme, gør jeg alt for at beskytte mit land. Det er en normal tilgang. Jeg har en ung søn, som er 15 år. Jeg er naturligvis bekymret for, når han bliver gammel nok til at forsvare landet som soldat. Krigen er altid til stede for ukrainerne. Vi må forsvare vores eget hjem og vores familier, siger Mykhailo Vydoinyk.

Ukraine har brug for NATO's antiluftskyts

NATO har meldt ud, at de er klar til at støtte Ukraine, hvis Rusland går ind over grænsen.

Ifølge NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg har det høj prioritet at støtte ukrainerne blandt andet med militærtræning, opbygning af kapacitet og udstyr, fordi Ukraine er naboland til mange af NATO-landene.

Den ukrainske ambassadør i Danmark gør det nu klart, hvilken form for militær støtte landet forventer fra NATO, hvis et russisk angreb skulle blive til virkelighed.

Antiluftskyts er især det, Ukraine har behov for for at kunne afværge en russisk invasion.

- Forventer du, at NATO-landene sender våben til Ukraine?

- Ja

- Hvilke våben beder I om?

- I tilfælde af den aktuelle krig ville det mest effektive være angreb fra luftrummet. Vi forventer et bedre og tættere samarbejde med vores partnere, når det gælder om at levere den slags våben, så vi kan forsvare os mod angreb fra havet eller luften, siger Mykhailo Vydoinyk.

- Så I beder ikke om F-16-fly fra Danmark, men om missiler, der kan skyde de russiske kampfly ned?

- Det er en del af det, ja. Vi vil gerne have et system, der kan hjælpe os mod eventuelle angreb med raketter fra luften.

Perspektiv

Konflikten mellem Rusland og Ukraine

Ukrainske soldater ved den russiske grænse i Kharkiv-regionen, 4. april 2014.

Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim i marts 2014, efter at prorussiske oprørere gennemførte en folkeafstemning om Krims tilhørsforhold. Afstemningen, der ikke er internationalt anerkendt, viste et flertal til fordel for Rusland, og herefter blev Krim ifølge russerne en del af Rusland.

Ukraine anerkender ikke den russiske besættelse af Krim. Det samme er tilfældet for EU, der fordømmer krænkelsen af folkeretten. Som reaktion på annekteringen indførte EU de første sanktioner mod Rusland i juni 2014.

Andre EU-foranstaltninger, der er indført som reaktion på krisen i Ukraine, omfatter økonomiske sanktioner mod bestemte sektorer i den russiske økonomi og individuelle restriktive foranstaltninger.

Hvor længe kan Ukraine holde stand?

Ambassadøren beskriver, hvordan det har sat sig i ukrainerne at leve med den russiske trussel.

- Vi får dårligt nyt fra fronten hver eneste dag om, at en eller to soldater er blevet dræbt. Det er virkeligheden for Ukraine lige nu. Men vigtigste lige nu er, at jeg ikke ser opfordringer fra ukrainerne om at overgive sig eller at stoppe krigen - uanset omkostningerne for os, siger Mykhailo Vydoinyk.

- Hvor længe vil Ukraine være i stand til at bekæmpe den russiske hær?

- Vi må beskytte vores land og kæmpe til sidste soldat. Vi vil ikke sige, at Ukraine er bange for Rusland. Vi er mindre end dem. Vi har ikke den samme hær som dem. Vi er fuldt ud klar over, hvordan det kan ende for Ukraine, hvis Rusland invaderer. Men det er vores hjemland, så vi er nødt til at beskytte landet, og vores befolkning har aldrig været så motiverede som lige nu.

Ambassadøren siger, at Ukraines militær er meget stærkere end i 2014, hvor Krim halvøen blev invaderet og annekteret af russerne.

- Så kan I holde stand ti dage eller ti måneder?

- Vi kan holde mere end ti måneder. Det er jeg sikker på. Selv hvis det lykkes russerne at nå frem til hovedstaden og indtage den, har vi en lang erfaring med at føre guerillakrig og med fortsat at gøre modstand.