Udland

Militærleder får 15 års fængsel for Bali-angreb i 2002

202 personer, herunder tre danskere, døde, da tre forskellige bomber eksploderede i angreb på Bali i 2002.

En indonesisk tidligere militærleder er onsdag blevet idømt 15 års fængsel for sin rolle i forbindelse med et stort bombeangreb på Bali i 2002.

Det har en domstol i Indonesiens hovedstad, Jakarta, afgjort.

Angrebet kostede over 200 mennesker livet på den indonesiske ferieø.

Det er den 58-årige Aris Sumarsono, bedre kendt som Zulkarnaen, der onsdag har fået sin dom. Han er tidligere militærleder i Jemaah Islamiah (JI) - en sydøstasiatisk gruppe med tilknytning til al-Qaeda.

Zulkarnaen er blevet kendt "skyldig i at udføre en terrorhandling og er blevet idømt 15 år bag tremmer", siger dommeren i Jakarta onsdag.

Han blev anholdt i december 2020 efter næsten 18 års flugt.

Anklaget for flere angreb

Han var ved retten i Jakarta både anklaget for angrebet på Bali i 2002 og for en række andre angreb, der skulle være udført af hans afdeling i JI.

Ifølge indonesiske anklagere stod Zulkarnaen for at opsætte en særlig afdeling i JI. Han er blevet beskrevet som en "nøglefigur" i gruppen på grund af sin erfaring som leder i militærlejre i Afghanistan og Filippinerne.

OVERBLIK: Dom falder knap 20 år efter bombeangreb på Bali

202 personer omkom, herunder tre danskere, under Indonesiens dødeligste angreb i 2002. Læs mere om det her.

Knap 20 år efter at bomber sprang på Bali, er Aris Sumarsono, bedre kendt som Zulkarnaen, blevet idømt 15 års fængsel for at være en af hovedarkitekterne bag angrebet.

Læs mere om bombeangrebet her:

* Bombeangrebet på Bali fandt sted 12. oktober 2002 klokken 23.05 indonesisk tid.

* Angrebet, der af myndighederne blev kategoriseret som terror, er det mest dødelige i Indonesiens historie.

* 202 personer omkom, mens over 300 blev såret. 38 af de omkomne var fra Indonesien, mens resten var turister.

* Cirka 300 danskere befandt sig på Bali. Tre af dem mistede livet.

* Angrebet omfattede tre bomber: En i rygsækken på en selvmordsbomber på baren Paddy's Bar, en bilbombe foran natklubben Sari Club - begge i turistområdet Kuta - og en mindre bombe uden for det amerikanske konsulat i Denpasar.

* Medlemmer af den islamiske organisation Jemaah Islamiyah blev dømt for angrebet.

* Jemaah Islamiyah opererer over det meste af det sydøstlige Asien og begyndte sine aktiviteter omkring 1997. Gruppens overordnede mål er at skabe en islamisk stat ud af dele af Malaysia, Indonesien, Filippinerne og Singapore.

* Aris Sumarsono, bedre kendt som Zulkarnaen, er anklaget for at være en af hovedarkitekterne bag angrebet.

* Zulkarnaen er tidligere militærchef for Jemaah Islamiyah, der har forbindelser til al-Qaeda. Han undgik at blive anholdt mange år efter at være blevet udnævnt som mistænkt for bomberne på Paddy's Bar og Sari Club.

* Zulkarnaen blev først anholdt i december 2020 på den indonesiske ø Sumatra. Ugen tidligere blev en formodet bombemager ved navn Upik Lawanga anholdt.

* De to blev stillet for hver deres retssag ved den samme domstol.

Kilder: BBC, DR, ABC.

/ritzau/

Zulkarnaen har selv nægtet at være involveret i bombeangrebet i 2002. Han har dog indrømmet, at det blev udført af hans afdeling.

Ifølge ham var der ingen medlemmer i JI, der informerede ham om angrebet. Han hævder også ikke at have være involveret i planlægningen.

Bombeangrebet på Bali fandt sted 12. oktober 2002.

Det omfattede tre bomber: En i rygsækken på en selvmordsbomber på baren Paddy's Bar, en bilbombe foran natklubben Sari Club - begge i turistområdet Kuta - og en mindre bombe uden for det amerikanske konsulat i Denpasar.

202 personer omkom, herunder tre danskere. Der var i alt omkring 300 danskere til stede på Bali, der er en af Indonesiens mange øer.

Det er det dødeligste militante angreb i Indonesiens historie.