Coronavirus

Johnson ophæver de fleste coronarestriktioner i England

Den britiske premierminister konstaterer, at omikron har toppet i England, og derfor kan restriktioner fjernes.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, siger i parlamentet, at de fleste restriktioner mod covid-19 vil blive ophævet i England. Det sker i næste uge.

Det betyder, at folk ikke længere skal bruge mundbind de fleste steder, hvor det har været påkrævet. Folk behøver ikke længere at arbejde hjemme, og man dropper coronapas. Det rapporterer BBC og AFP.

Boris Johnson henviser til, at smitten med varianten Omikron har toppet.

- På grund af den ekstraordinære kampagne med et ekstra stik, kan vi vende tilbage til plan A i England og tillade, at reglerne for plan B udløber, siger han i parlamentet.

Strenge restriktioner

I sidste måned gik England over til Plan B. Dengang var det ifølge Johnson for at kunne stå imod en "flodbølge" af smitte med Omikron-varianten.

De lettelser, som premierministeren har bebudet, ses som en indrømmelse over for hans kritikere.

De er vrede, efter at en serie af afsløringer har vist, at der i Johnsons embedsbolig i Downing Street blev holdt fester, mens resten af England var underlagt strenge coronakrav. Nemlig at undgå kontakt med andre mennesker.

Under spørgetimen i parlamentet onsdag opfordrer oppositionen og et prominent medlem af de konservative, David Davis, Johnson til at træde tilbage.

I en erklæring før mødet i parlamentet bekræftede Johnson, at obligatorisk visning af coronapas i natklubber og ved store arrangementer vil blive ophævet. Men arrangører kan - hvis de ønsker det - forsat kræve at se coronapas.

Skoleelver kan smide mundbind

Fra torsdag skal skoleelever i de ældre klasser heller ikke længere bære mundbind i klasseværelserne.

Johnson siger, at regeringen agter at fjerne kravet til folk om at isolere sig, efter at de er testet positive for covid-19.

132.664 er siden pandemiens start for knap to år siden døde i England med covid-19. Det opgør Johns Hopkins universitet i USA.

Skotland, Wales og Nordirland er omfattet af deres egne coronaregler.