Udland

Dramatisk partihop midt i Johnsons kamp for at overleve

Boris Johnson har fået kritik, efter det er kommet frem, at medarbejderne i Downing Street har festet, mens England var underlagt coronarestriktioner.

Onsdag blev endnu en dramatisk dag for Boris Johnson.

Storbritanniens premierminister forsøger med det yderste af neglene at bevare sin post, mens stormvejret om ham tager til.

I Guds navn, gå af

David Davis, konservativ eks-minister

Under onsdagens spørgetime i parlamentet - hvor han endnu en gang skulle forsvare sig mod den seneste tids skandaler om fester i Downing Street - sprang der flere små bomber.

Ved spørgetimes begyndelse gik en af Johnsons partifæller, den 37-årige Christian Wakeford, symbolsk over gulvet og satte sig bag Labours leder, Keir Starmer.

Han havde meldt sig ind i oppositionspartiet.

- Min beslutning handler om meget mere end dit lederskab og den skammelige måde, du har opført dig på de seneste uger, forklarer Christian Wakeford i et brev.

- Jeg kan ikke længere støtte en regering, der konsekvent har vist sig ikke at have nogen føling med de hårdtarbejdende folk fra Bury South og resten af landet, siger Wakeford, der repræsenterer Bury South i parlamentet.

Det var en ydmygende start for Boris Johnson, der forsøger at slå et oprør ned i sit eget parti.

Der er endda rygter om, at flere konservative er ved at tage samme skridt, erfarer flere britiske medier.

Christian Wakeford er blandt de parlamentsmedlemmer, der blev valgt ind i 2019, og som har vist sig meget loyale over for Boris Johnson.

Det er netop i dette kuld af omtrent 100 parlamentsmedlemmer, at støtten er begyndt at smuldre det seneste døgn, og det har affødt krisemøder og dybe panderynker i Downing Street 10.

Fester i Downing Street før kongelig begravelse

Boris Johnson er kommet under beskydning, efter det er kommet frem, at medarbejderne i Downing Street har festet løs, mens England var underlagt stramme coronarestriktioner.

To af festerne skal for eksempel have fundet sted, dagen før dronning Elizabeth var tvunget til at sidde alene og tage afsked med sin mand gennem 70 år ved prins Philips begravelse.

Den største knast for Johnson er dog en fest 20. maj 2020, som han har erkendt, at han var til stede ved. Det har han dog forsvaret med, at han troede, det var en arbejdsrelateret begivenhed.

Den forklaring er blevet skudt ned fra flere sider, og nu forsvarer Boris Johnson sig med, at han ikke var blevet advaret om, at arrangementet var et brud på coronareglerne.

Regler, der var indført af Johnsons egen regering.

- Kan han ikke høre, hvor latterligt det lyder?, sagde Keir Starmer under dagens spørgetime.

Oprøret ulmer

Utilfredsheden med Boris Johnson har længe ulmet i dele af det konservative parti, hvor også hans håndtering af Brexit og coronapandemien samt beskyldninger om korruption har ført til kritik.

Men den seneste tids mange festhistorier har for alvor fået det til at slå gnister.

Over for de britiske medier giver anonyme partifæller udtryk for, at Boris Johnsons tid er løbet ud, og at det er på tide med et formandsskifte.

Det kræver mindst 54 konservative parlamentsmedlemmer at udløse en mistillidsafstemning, men da erklæringerne indgives i hemmelighed, er det uvist, hvor mange der allerede har krævet Boris Johnsons afgang.

Du har siddet der for længe, i forhold til hvor meget godt du har gjort

David Davis, konservativ eks-minister

Syv konservative har sagt, at de har forlangt en mistillidsafstemning, og op mod 20 flere er efter et møde tirsdag aften klar til at gå imod partilederen. Det skriver BBC, The Guardian og en lang række andre medier på baggrund af anonyme kilder i partiet.

Mange af dem forventes dog at afvente rapporten fra embedskvinden Sue Gray, der er ved at granske påstandene om festerne i Downing Street. Konklusionerne ventes i næste uge.

- I Guds navn, gå af

Dagens spørgetime var derfor Boris Johnsons chance for at overbevise dem om fortsat at bakke ham op.

Og med den energiske stemning på de konservative bænke, stod det klart, at han klarede sig bedre end i sidste uges spørgetime.

Men som en af de sidste spørgere smed den konservative veteran David Davis endnu en bombe.

Den ellers loyale eks-minister sagde, at han har brugt meget tid på at forsvare Boris Johnson i sin valgkreds, og at han forventer, at ledere tager ansvar for deres handlinger. Og Boris Johnson har efter hans mening gjort det modsatte.

- Du har siddet der for længe, i forhold til hvor meget godt du har gjort. I Guds navn, gå af, sagde David Davis.

Den tidligere konservative minister David Davis siger, at han indtil nu har brugt meget tid på at forsvare Boris Johnson for sin valgkreds. Men at han nu ønsker at Boris Johnson går af-

Davis har endnu ikke forlangt en mistilidsafstemning, men kommentaren skabte tavshed på de konservative bænke.

Johnson mere vingeskudt end før

Onsdagens spørgetime med konstant beskydning har da også efterladt Boris Johnson mere vingeskudt end før, vurderer journalist og forfatter Lone Theils.

Hun mener ikke, at vi har set så heftig en stemning i Underhuset siden de mest hidsige Brexit-debatter.

- Det var ikke bare den politiske harme, der altid er i oppositionspartier, men også folk fra hans eget parti og menige parlamentsmedlemmer, der gav eksempler på, hvordan folk havde lidt i deres valgkreds, mens Boris Johnson havde festet, siger hun.