Konflikten om Ukraine

USA og Rusland mødes for at diskutere Ukraine

Trods udmeldingen om et møde fredag har Rusland sagt, at der ikke bliver flere forhandlinger, før Vesten reagerer på de russiske krav.

Opmarcheringen af russiske tropper ved grænsen til Ukraine har ført til en højspændt diplomatisk krise mellem Vesten og Rusland.

Fredag mødes den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, med sin amerikanske modpart, Anthony Blinken, i Geneve.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig siger Lavrov tirsdag, at der ikke vil blive ført yderligere forhandlinger, før Vesten har reageret på Ruslands krav.

- Vi afventer svar på vores forslag, som vi er blevet lovet, før forhandlingerne kan fortsætte, siger den russiske udenrigsminister ifølge France 24.

Meldingen kommer samme dag som den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, mødtes med Lavrov i Moskva.

Efter mødet sagde Baerbock, at det er svært ikke at se Ruslands militære tilstedeværelse ved grænsen til Ukraine som en trussel.

Russiske tropper i Hviderusland

Det Hvide Hus oplyser tirsdag, at USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, allerede onsdag vil rejse til Kiev for at understrege amerikanernes støtte til Ukraine.

Det skriver CNN.

Rusland har de seneste måneder placeret omkring 100.000 soldater tæt på den ukrainske grænse, hvilket har skabt frygt for en invasion hos NATO og Vesten.

Senest er det kommet frem, at russiske tropper er ankommet til Hviderusland, der grænser op til det nordlige Ukraine. Ifølge Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, planlægger Rusland og Hviderusland en fælles militærøvelse i februar.

De russiske krav

Rusland kræver en garanti for, at Ukraine og Georgien ikke bliver optaget i den vestlige forsvarsalliance NATO.

Desuden kræver Rusland, at NATO trækker sine styrker ud af de tidligere sovjetrepublikker Estland, Letland og Litauen samt Polen, Tjekkiet og Rumænien. Lande, der indtil 1989 var en del af sovjetblokken, og som nu er en del af NATO.

Begge krav er gentagne gange skudt ned af de vestlige lande.

Stort set omringet

Avisen New York Times har med hjælp fra militæreksperter lavet et kort, der viser de russiske troppers opmarchering langs Ukraines grænser.

Heraf fremgår det, at russiske landtropper, kampvogne og pansrede køretøjer har taget opstilling øst, syd og nord for Ukraines grænser – og dermed er Ukraine stort set omringet af russiske stillinger.

Og det bekymrer studielektor Claus Mathiesen fra Forsvarsakademiet.

- Kortet viser med al tydelighed, at russerne har den nødvendige kapacitet til en militær intervention i Ukraine. Om det kommer til at ske, ved jeg ikke, men kapaciteten er til stede, siger Claus Mathiesen til TV 2.

Frugtesløse forhandlinger

Udsigten til nye forhandlinger mellem de stridende parter kommer efter sidste uges frugtesløse diskussioner mellem en russisk delegation af topembedsmænd og repræsentanter fra USA, NATO og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).

Her sagde den russiske viceudenrigsminister, Sergei Ryabkov, at Rusland ingen intentioner har om at invadere nabolandet mod vest.

Men Ryabkov efterlyste samtidig et snarligt gennembrud og kompromiser fra Vestens side.

- Hvis ikke det sker, vil det være en fejl af NATO og skade dets egen sikkerhed, sagde Sergei Ryabkov ifølge Reuters.

Viceudenrigsministeren tilføjede, at der er basis for en aftale mellem Rusland og USA, men at amerikanerne ikke skal undervurdere risikoen for konfrontation.

USA har sammen med resten af Vesten varslet alvorlige konsekvenser og fuld støtte til Ukraine i tilfælde af en russisk invasion.