Udland

Johnson dolket i ryggen af sin gode ven - Alt er ved det gamle i britisk politik

Alt er ved det gamle i britisk politik, når det er Johnsons tidligere gode ven og nærmeste rådgiver, som dolker ham i ryggen, siger Ulla Terkelsen.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, afviser nu, at han på forhånd blev advaret om, at et arrangement i embedsboligen i Downing Streets have var en fest.

Mandag fortalte Johnsons tidligere chefrådgiver Dominic Cummings ellers, at han advarede premierministeren om festen, der blev holdt i maj 2020, mens der var skrappe restriktioner i Storbritannien.

Allerede i sidste uge forsikrede Boris Johnson medlemmerne i Underhuset om, at han troede, der var tale om et arbejdsrelateret arrangement. Underhuset udgør sammen med Overhuset det britiske parlament.

Og det fastholder Johnson - trods beskyldningerne fra eksrådgiveren.

- Ingen fortalte mig, at det, vi gjorde, var imod reglerne. At det pågældende arrangement ikke var arbejdsrelateret. Som jeg sagde i Underhuset: "Da jeg gik ud i den have, troede jeg, jeg deltog i et arbejdsrelateret arrangement", lyder det tirsdag fra den britiske premierminister.

En kniv i ryggen

Ifølge TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen, som befinder sig i London, var det godt set af Boris Johnson spindoktorer, at interviewet tirsdag foregik på et hospital.

- Han stod med maske på, oprullede skjorteærmer og slipset puttet ind i skjorten foran en computer på hospitalet. For at understrege at han arbejder videre, selvom rygterne svirrer – om det nu var en fest eller et arbejdsmøde. Han regerer videre, det var det signal, han sendte, siger Ulla Terkelsen.

Alt er ved det gamle i britisk politik, når det netop er Boris Johnsons tidligere gode ven og nærmeste rådgiver Dominic Cummings, som planter kniven i ryggen på premierministeren, lyder det videre fra Ulla Terkelsen.

- Det er et klassisk Shakespeare-drama, hvor tidligere venner stikker kniven i sine fjender.

Det er langtfra første gang, at Dominic Cummings snigløber sin gamle chef. Den tidligere rådgiver har tidligere blandt andet kritiseret Boris Johnsons generelle håndtering af coronapandemien.

Et politisk mareridt for Johnson

Den britiske premierminister har den seneste måneds tid oplevet sit politiske livs værste mareridt.

De britiske medier har nærmest dagligt kørt historier om fester og sociale sammenkomster, der er foregået i Downing Street 10, mens samfundet har været lukket ned.

Det har fået både politiske kommentatorer, oppositionen og folk fra Johnsons eget konservative part til at opfordre premierministeren til at gå af.

Fester i Downing Street under coronanedlukning

  1. Johnson deltager i havefest

   Et billede offentliggjort af The Guardian viser Boris Johnson og hans ansatte i haven i Downing Street, hvor de nyder ost og vin. Premierministeren har udtalt, at det var et arbejdsmøde.

  2. Ny havefest finder sted

   Johnsons ledende privatsekretær, Martin Reynolds, sender en invitation ud til mere end 100 ansatte, hvor han inviterer til havefest i Downing Street. 

   Det er den havefest, som Boris Johnson har indrømmet, at han var til stede, men at han troede det var arbejdsrelateret.

  3. Premierministeren afholder julequiz

   Et billede bragt af avisen The Mirror viser Boris Johnson deltage i en virtuel julequiz.

   Her ses han læse quizspørgsmål op, mens han er omgivet af to kolleger. Han nægter at have gjort noget forkert. 

  4. Julefrokost i Downing Street

   Johnsons medarbejdere beskyldes for at have overtrådt regeringens egne coronarestriktioner ved at afholde en større julefrokost.

   Premierministeren og hans regering nægter gentagne gange, at julefrokosten fandt sted, men en video offentliggjort af tv-stationen ITV viser daværende pressesekretær Allegra Stratton joke om festen.