Britisk militærs flyvninger over Danmark vækker undren

Ifølge dansk ekspert er der umiddelbart hverken nogen logistisk eller taktisk ide i at lægge ruten over Danmark.

Storbritannien sendte mandag aften to militære transportfly på vingerne.

Destinationen var Ukraine, og om bord var både mandskab og våbensystemer, som skal bistå ukrainerne i forsvaret mod en eventuel russisk invasion.

Men de to britiske C-17-transportfly tog ikke den mest oplagte rute mod Ukraine.

Fremfor at flyve stik øst over Holland og Tyskland fløj de i en nordlige bue over dansk luftrum. Både ud og hjem.

Turen gik henover både Jylland, Fyn, Sydsjælland og lige syd om Bornholm, inden de fløj sydover gennem Polen og ind i Ukraine.

Noget, som efterfølgende har vakt undren i britiske medier.

For hvorfor tage denne omvej?

Tyskland vil ikke yde våbenhjælp

Både avisen Daily Mail og forsvarsmediet UK Defence Journal anser transportflyenes ruter som en klar og bevidst undvigelse af tysk luftrum.

Medierne spekulerer ligefrem i, om briterne kan være blevet nægtet at benytte tysk luftrum til de militære flyvninger.

Spekulationerne begrundes med, at Tyskland klart har afvist at sende våbenhjælp til konflikten i Ukraine, og at den tyske udenrigsminister, Annalena Baerbock, tidligere mandag gentog den holdning under et besøg i den ukrainske hovedstad Kiev.

På et pressemøde forklarede Baerbock ifølge The Guardian, at Tyskland har en "historisk forpligtelse" til ikke at eksportere våben til konfliktzoner.

- Enhver aggressiv handling herfra vil have en høj pris for Rusland økonomisk, strategisk og politisk. Diplomati er den eneste vej frem, sagde den tyske minister.

Perspektiv

Gasledning i fokus

Tyskland spiller af flere årsager en central rolle i konflikten om Ukraine.

Som reaktion på Ruslands aggressioner mener USA og flere europæiske allierede, at man skal lukke gasledningen Nord Stream 2, der skal fragte naturgas fra Rusland til Tyskland.

Men projektet bør ikke trækkes ind i konflikten, mener den tyske regering, som vil finde en løsning gennem forhandlinger.

Afviser at have givet forbud

Tirsdag morgen afviser det tyske forsvarsministerium dog spekulationerne, om at Tyskland skulle have forbudt briterne at bruge tysk luftrum til de militære flyvninger.

I et svar til Bild oplyser ministeriet, at man slet ikke fik nogen anmodning fra britisk side om de pågældende flyvninger.

At tyskerne slet ikke er blevet spurgt, kan der være flere årsager til, fortæller major Karsten Marrup, som er chef for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet.

- Hvis briterne på forhånd har vidst, at de på grund af lasten ville få et nej, har de ikke haft nogen grund til at spørge, siger han.

En anden mulighed er, at briterne har vurderet, at de hurtigere har kunnet indhente en tilladelse til at flyve gennem dansk luftrum.

- Men jeg kan ikke se, at der skulle være nogen logistisk eller taktisk ide i at tage den rute, siger Karsten Marrup.

TV 2 har tirsdag været i kontakt med Forsvarskommandoen i Danmark og spurgt ind til, hvad briterne angav som forklaring på at ville flyve gennem dansk luftrum, men de er endnu ikke vendt tilbage med et svar.

Truende adfærd fra Rusland

Storbritanniens beslutning om at støtte Ukraine med militært udstyr blev mandag bekræftet af den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, i en udtalelse til det britiske parlament.

Her understregede han, at der er tale om kortrækkende og klart defensive våbenkapaciteter.

- Det er ikke strategiske våben, og de udgør ingen trussel mod Rusland. Det er til brug i selvforsvar, og britiske tropper vil stå for den indledende uddannelse, inden de vender retur til Storbritannien, sagde Wallace.

Ifølge forsvarsministeren er beslutningen taget "i lyset af den tiltagende truende adfærd fra Rusland".

Russerne anslås at have opmarcheret op mod 100.000 soldater nær den ukrainske grænse, hvilket har fået Vesten til at frygte for en forestående invasion.