Udland

Boris Johnson løj for parlamentet om havefest, siger eksrådgiver

Flere partifæller har allerede krævet Johnsons afgang, og er der hold i de nye anklager, vil presset efter alt at dømme vokse yderligere.

Premierminister Boris Johnson løj for det britiske parlament, da han i sidste uge redegjorde for sin deltagelse ved en omdiskuteret havefest under sidste års coronanedlukninger.

Det hævder Johnsons tidligere toprådgiver Dominic Cummings i et nyt blogindlæg.

Under en spørgetime i Underhuset undskyldte premierministeren sin deltagelse i havearrangementet med, at han troede, at der var tale om et arbejdsmøde.

Det er denne forklaring, som Cummings nu går i rette med.

For ifølge eksrådgiveren havde han selv på forhånd advaret Boris Johnson om, at havefesten ville være imod de britiske coronaregler.

- Premierministeren var informeret om invitationen, han vidste, at det var en fest med drinks, han løj for parlamentet, skriver Cummings i et opslag på Twitter, hvor han linker til sit indlæg.

Klar til at vidne under ed

Havearrangementet 20. maj 2021 blev arrangeret af Boris Johnsons privatsekretær, Martin Reynolds, som i en email-invitation bad folk om at "medbringe jeres egen sprut".

Premierministerens kontor har flere gange benægtet, at Johnson nogensinde så invitationen, der blev sendt ud til omkring 100 ansatte.

Dominic Cummings hævder dog, at han som Boris Johnsons rådgiver tog invitationen op med Reynolds, da han fandt den problematisk.

- Mindst to personer fortalte privatsekretæren, at han skulle aflyse invitationen. Han forhørte sig hos premierministeren, om festen skulle afholdes som planlagt. Det bekræftede premierministeren, at den skulle, skriver Cummings.

Eksrådgiveren fortæller, at han efterfølgende gik direkte til Boris Johnson og advarede om arrangementet, men at den britiske leder "slog det hen".

- Ikke kun jeg, men også andre øjenvidner, som dengang diskuterede det, vil sværge under ed, at det var det, der skete, skriver Cummings.

Premierministerens kontor i Downing Street har afvist Dominic Cummings udlægning af begivenhederne, og vicepremierminister Dominic Raab kalder det over for Times Radio for "nonsens", at Boris Johnson skulle have løjet.

Partifæller kræver Johnsons afgang

Dominic Cummings har, siden han i november 2020 forlod sit job, været en af Boris Johnsons største kritikere.

Men hvis hans anklager viser sig at holde vand, kan det blive en bombe under Johnson.

For hvis premierministeren ikke bare kendte til festlighederne, men også efterfølgende har løjet om det over for det britiske parlament, vil det utvivlsomt øge presset for at få ham til at forlade sin post.

Oppositionen har allerede for længst krævet Boris Johnsons afgang som følge af rækken af afsløringer om fester og sociale sammenkomster under coronanedlukningerne.

Men også en række af Johnsons egne partifæller har mistet tilliden til deres leder. Ifølge Sky News har mindst seks konservative parlamentsmedlemmer offentligt tilkendegivet, at de kræver Johnsons afgang.

Det kræver 54 af partifællerne for at udløse en mistillidsafstemning, men mistillidserklæringerne indgives i hemmelighed, så det er uvist, hvor mange der allerede har gjort det.

En uvildig undersøgelse af de sociale sammenkomster menes at være lige på trapperne og ventes offentliggjort i denne uge eller i næste uge. Rapportens konklusioner kan få afgørende betydning for Boris Johnsons politiske fremtid.