Konflikten om Ukraine

Midt i krisen med Rusland er et nyt problem landet i Ukraine

Petro Porosjenko er anklaget for at have støttet de prorussiske separatister ved at købe kul fra miner i de besatte områder.

Mens russiske soldater står opmarcheret ved grænsen til Ukraine, er landets tidligere præsident Petro Porosjenko rejst hjem Kiev.

56-årige Porosjenko, som mandag landede i hovedstaden, er anklaget for højforræderi og risikerer op til 15 års fængsel.

Ifølge anklagerne har ekspræsidenten givet finansiel støtte til russiske separatister i 2014 og 2015, mens han var præsident i Ukraine.

Porosjenkos dagsorden

Kritikere af den siddende præsident, Volodymyr Zelenskij, mener, han er i gang med en heksejagt mod Porosjenko, og at han bør koncentrere sig om situationen ved grænsen.

Porosjenko selv har sin helt egen dagsorden. Det fortæller TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt, der lige nu befinder sig i den ukrainske hovedstad Kiev.

- Porosjenko ser en gylden mulighed for at komme tilbage til Ukraine for at bevise, at han er uskyldig i anklagerne om højforræderi. Han mener ikke, han har støttet de prorussiske separatister, som anklagerne ellers lyder på, fortæller Claus Borg Reinholdt.

Købte kul af prorussere

Petro Porosjenko forsvarer sig med, at han som præsident var nødt til at købe kul fra minerne i de to områder - Donbass og Luhansk - der er besat af de prorussiske separatister.

- Pengene for kullet gik til de prorussiske separatister, og derfor mener den nuværende præsident, at Porosjenko har støttet separatisterne. Porosjenko afviser naturligvis alle anklager, fortæller Claus Borg Reinholdt.

Politiske iagttagere mener, at Porosjenko har planer om et politisk opgør med den nuværende præsidents regering. Porosjenkos tilbagevenden kommer på et tidspunkt, hvor Ukraine er midtpunkt for en højspændt krise mellem Rusland og Vesten.

Derfor har vestlige diplomater også opfordret til politisk våbenhvile mellem den forhenværende og nuværende præsident.

Anklagemyndigheden kræver en kaution på en milliard hryvnia (over 228 millioner kroner) for Porosjenko, som regnes for at være en af Ukraines rigeste forretningsmænd.

Petro Porosjenko blev valgt til præsident i 2014. Han sad på posten indtil 2019, hvor han tabte valget til den nuværende præsident, Volodymyr Zelenskij.