Konflikten om Ukraine

Der er bekymring for krig overalt i det russiske samfund, siger korrespondent

Mens russiske soldater står klar ved grænsen, er ukrainske civile begyndt at forberede sig på en invasion af landet.

Den eskalerende konflikt mellem Rusland og Ukraine er i den grad begyndt at præge bevidstheden hos den russiske befolkning.

Ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen, der er i Rusland og har besøgt grænseområder til Ukraine, viser meningsmålinger, at russerne er begyndt at frygte en egentlig krig i Ukraine.

- Man har taget den officielle propaganda til efterretning og er bange for, at det er NATO og Ukraine, der kan finde på at angribe. Men en bekymring for krig, det er der overalt i det russiske samfund nu, siger Uffe Dreesen.

Rusland og Ukraine har været i konflikt med hinanden, siden Rusland i 2014 annekterede halvøen Krim fra Ukraine og samtidig støttede prorussiske separatister i Ukraines østlige regioner Donetsk og Luhansk, der siden har været plaget af en fastlåst borgerkrig.

Lige nu er godt 100.000 russiske soldater opmarcheret ved grænsen til Ukraine.

Rusland: Ingen truer med militær aktion

At Rusland er militært til stede i grænseområderne ved Ukraine, er løbende blevet dokumenteret af civile, der har delt videoer og billeder på sociale medier af det russiske militærudstyr, der bliver transporteret mod Ukraines grænser.

Samtidig viser satellitfotos også, hvordan de russiske militære baser er blevet udvidet.

Talsmand for Ruslands præsident, Vladimir Putin, Dmitrij Peskov lagde i et interview med CNN fredag heller ikke skjul på, at Rusland er militært til stede i grænseområderne ved Ukraine.

- Der er soldater på russisk jord ved grænsen til Ukraine. Vi finder det nødvendigt at have soldater der på grund af den meget spændte situation og det uvenlige miljø, sagde Peskov og lagde skylden på NATO, der har hjulpet Ukraines militær med træning samt opbygning af kapacitet og udstyr.

- Det er derfor, vi er nødt til at reagere med foranstaltninger og forholdsregler og have vores militære folk på plads.

Rusland og USA forhandler i øjeblikket om en mulig deeskalering af situationen, efter at Rusland har stillet en række krav til NATO – blandt andet at muligheden for at optage Ukraine og Georgien i NATO bliver droppet.

Desuden kræver Rusland, at NATO trækker sine styrker ud af de tidligere sovjetrepublikker Estland, Letland og Litauen samt Polen, Tjekkiet og Rumænien. Lande, der indtil 1989 var en del af sovjetblokken, og som nu er en del af forsvarsalliancen.

The New York Times lavede i sidste uge en opgørelse over det russiske militærs opstilling ved grænsen til Ukraine.

- Invasion kommer ikke i morgen

I interviewet med CNN blev Dimitrij Peskov også spurgt om, hvordan en mulig tidslinje for forhandlingerne ser ud, om de risikerer at gå i vasken – og om det vil resultere i en militær aktion fra Rusland.

Her kaldte han det for "vanvid" at tale om, at Rusland vil gå til angreb først.

- Der er ingen, der truer nogen med en militær indsats. Det vil være vanvid at gøre det. Men vi er klar til at foretage modreaktioner, sagde Peskov og understregede, at "modreaktioner" kan blive resultatet, hvis der ikke bliver lyttet til Rusland i de igangværende forhandlinger.

- Hvad er tidslinjen? Vi taler ikke om i morgen eller om timer. Men vi vil ikke en proces for processens skyld, sagde Peskov om forhandlingerne, der foregår i Genève i Schweiz.

I interviewet afviste Dmitrij Peskov samtidig, at der er russiske tropper til stede i det østlige Ukraine på trods af rapporter om det modsatte.

Senest er det også kommet frem, at et russisk retsdokument specifikt nævner tilstedeværelsen af russiske soldater i de krigshærgede områder i det østlige Ukraine.

Ifølge USA forbereder Rusland en "false flag"-operation. Det er et begreb, der bruges om en mission, der har til formål at skjule, hvem der reelt står bag. Det skal efterfølgende kunne bruges som undskyldning for et angreb.

Civile forbereder sig på invasion

Ifølge TV 2s korrespondent Uffe Dreesen er der på trods af tilstedeværelsen af russisk militær ikke noget, der giver af indtryk af, at en invasion af Ukraine er lige om hjørnet.

Det siger han efter et besøg i grænseområdet ved den russiske by Klintsy nær den nordligste del af Ukraine.

- Det kan godt være, de har nogen planer eller onde hensigter, men det er ikke lige umiddelbart forestående, siger Uffe Dreesen.

- Det er en lang grænse, men lige der havde man ikke indtrykket af, at det var noget, man kunne vente i morgen eller overmorgen, lyder det fra TV 2s udsendte om den mulige invasion.

I Ukraine er civile begyndt at forberede sig på, at konflikten med nabolandet Rusland kan ende med en russisk invasion.

Her er marketingkoordinatoren Maryana Zhaglo trukket i kampuniform for at kunne gøre modstand, hvis Rusland indleder et angreb.

I hverdagen har de frivillige ganske almindelige jobs, men i weekenderne deltager de i træningsøvelser i civile forsvarsbataljoner.

- Jeg tror, der kommer en invasion. Det gør der. Vi vil bruge vores viden, og vi vil forsvare vores familie, vores by og vores hjemland, siger hun til TV 2.