Udland

Dansk ekspert om droner over svenske atomkraftværker: Der er et link til russerne

Droneoverflyvningerne kommer på et tidspunkt, hvor Sverige er i forøget militært beredskab på grund af konflikten mellem Vesten og Rusland.

Politiet i Sverige har hævet trusselsniveauet i landet efter uidentificerede militærdroner de seneste dage har overfløjet atomkraftværker og regeringskvarteret i Stockholm.

Det skriver Aftonbladet.

Målet er at spille på frygten og udstille sikkerhedsmæssige svaghedstegn

Dan Hermansen, direktør i My Defence

Ifølge avisen var der tale om en koordineret aktion, da sortmalede militærdroner fredag blev spottet over mindst tre svenske atomkraftværker.

Dagen efter blev lignende droner set over Riksdagen og Slottet i Stockholm. Mandag aften er der igen forlydender om droner ved atomkraftværket Forsmarks.

Og så sent som mandag aften er der igen spottet mystiske militærlignende droner over den svenske hovedstad.

Ifølge Aftonbladet har politiet fået til opgave at have ekstra fokus på luftrummet over en række ”betydningsfulde bygninger” i Sverige.

Avisen citerer anonyme kilder for, at der skulle være tale om droner med en vingebredde på mindst to meter.

Sverige har øget militært beredskab

Mandag eftermiddag oplyser Sikkerhedspolitiet i Sverige (Säpo), at de har overtaget undersøgelsen af de mystiske droneflyvninger, der efterforskes som en krænkelse af den nationale sikkerhed.

- Jeg vil ikke komme ind på, hvilke overvejelser vi har gjort os. Men vi holder så mange alternative forklaringer åbne som muligt i den pågældende situation, siger vicechefanklager Hans Ihrman, som leder efterforskningen, til Aftonbladet.

Droneobservationerne i Sverige kommer på et tidspunkt, hvor de svenske myndigheder er i forøget militært beredskab på grund af konflikten mellem Vesten og Rusland.

Parterne ser, trods forhandlinger, ikke ud til at være kommet nærmere en diplomatisk løsning på striden om Ukraine.

Torsdag blev et større antal soldater og kampvogne landsat på den strategisk vigtige, svenske ø Gotland i Østersøen tæt ved de baltiske lande, der er medlemmer af NATO, og den russiske enklave Kaliningrad.

Torsdag sagde den svenske forsvarschef, Micael Bydén, at beredskabet er forstærket både i luften, på havet og på jorden, efter der er observeret usædvanlig høj russisk flådeaktivitet i området.

Blandt andet sejlede tre russiske landgangsfartøjer i denne uge gennem Storebælt og ind i Østersøen, hvor de blev overvåget af svenske jagerfly.

Den russiske forbindelse

Dan Hermansen er direktør i det danske antidronefirma My Defence. Han mener, man skal tage droneepisoderne i Sverige meget alvorligt.

- Det er en magtdemonstration. Nogen vil vise, at de her atomkraftværker ikke har noget udstyr til at sikre sig mod droner. Om det er kriminelle med forbindelser til Rusland eller prorussiske separatister, kan man kun gisne om. Men jeg er ret sikker på, der er et link til russerne, siger Dan Hermansen til TV 2.

Han mener ikke, dronerne er styret fra russisk territorie, hvilket bestyrker hans mistanke om, at der er tale om personer i Sverige, som sympatiserer med Rusland.

- Den her slags droner kan flyve højst et par kilometer væk fra det sted, man opererer dem. Så det tegner også et klart billede af, at det er bestilt arbejde – sandsynligvis af nogen med politisk motiveret interesse, siger den danske sikkerhedsdirektør.

De svenske myndigheder oplyser, at der ikke er tegn på, at dronerne har forårsaget direkte skade eller smidt noget over nogle af de mål, de har overfløjet.

- En ting er sikkert: De er udstyret med et kamera, som kan sende friske billeder af aktiviteten omkring de her installationer. Hvor mange vagter er der, hvilke køretøjer bliver der brugt og så videre. Målet er at spille på frygten og udstille sikkerhedsmæssige svaghedstegn, siger Dan Hermansen til TV 2.

Vil holde Sverige udenfor NATO

Rusland har placeret omkring 100.000 soldater tæt på den ukrainske grænse, hvilket har skabt frygt for en invasion hos NATO og Vesten.

Præsident Putin kræver en garanti for, at Ukraine og Georgien ikke bliver indlemmet i den vestlige forsvarsalliance. Derudover er Rusland bekymret for, at NATO vil forsøge at få neutrale Sverige og Finland ind i alliancen.

Russerne har direkte forlangt, at de to lande ikke må blive medlemmer af NATO. Det skyldes blandt andet, at Sverige og Finland delvist adskiller Rusland fra NATO-landene, og det er Rusland interesseret i at bevare, siger studielektor ved Forsvarsakademiet, Claus Mathiesen, til TV 2.

Avisen New York Times har med hjælp fra militæreksperter lavet et kort, der viser de russiske troppers strategiske positioner langs Ukraines grænser.