Udland

Trump-tilhængere til TV 2: - Vi er ikke bare bange, vi er skrækslagne

I en sky af ørkenstøv og cowboystøvler mødte tusindvis af Trump-støtter op for at høre den tidligere præsident tale lørdag aften i Arizona.

Allerede på motorvejen en times kørsel derfra er det muligt at købe merchandise.

De genkendelige røde kasketter og store, blå flag med teksten "Trump 2024" er til salg direkte fra ladet af de mange biler, der holder i kø lørdag eftermiddag.

Jeg stillede op to gange, og jeg vandt to gange

Donald Trump, USA's tidligere præsident

Skulle det friste, kan man også købe toiletpapir med den amerikanske præsident Joe Bidens ansigt på.

Lørdag markerede Donald Trumps allerførste vælgermøde i 2022, og denne gang var det delstaten Arizona, der lagde ørkenlandskab til tusindvis af spændte Trump-tilhængere - alle mødt op for at bakke op om den tidligere præsidents "Save America"-turné.

Gentog falske påstande om 2020-valg

Det var et længe ventet højdepunkt efter en lang dag i kø, da Donald Trump endelig indtog scenen iført rød kasket og lang, sort frakke.

Her benyttede aftenens hovedperson, som stadig anses for at være en af de mest indflydelsesrige republikanere i USA, lejligheden til at tale om flere af de emner, han har turneret med siden valget i 2020.

For eksempel at valgsejren dengang blev stjålet fra ham på uretfærdig vis.

- Jeg stillede op to gange. Jeg vandt to gange. Og vi gjorde det endda meget bedre anden gang, sagde den tidligere præsident til tilhørernes jubel og fortsatte:

- Folket er sultne efter sandheden. De vil have deres land tilbage nu.

Donald Trump aflyste for nylig sit planlagte pressemøde på årsdagen for stormløbet mod Kongressen 6. januar. Joe Biden har tordnet mod Trumps ageren i sagen, men Trump gav under vælgermødet svar på tiltale og sendte en tanke til de personer, der blev anholdt under stormløbet.

- 6. januar er blevet til en rystende forfølgelse af politiske fanger, lød det.

Trumps gentagne påstande om, at han var valgets virkelige vinder, er ellers flere gange blevet afvist af alt lige fra højtstående dommere, amerikanske myndigheder, faktatjekkere og sågar af Trumps egen tidligere justitsminister.

Vi er ikke bare bange, vi er skrækslagne

Kennie Prock, Trump-tilhænger og tidligere skolelærer

Men på en lun januaraften i Arizona lever påstanden altså videre i bedste velgående blandt flere end 15.000 af den tidligere præsidents trofaste tilhængere.

Verden finder ud af, at Trump vandt

For en stor del af Trump-tilhængerne ved vælgermødet er der ingen tvivl om, at Joe Biden sidder uberettiget på præsidentposten.

Det gælder også for Jeffrey Babis, der bor i den nærliggende by Tucson. Han er taget til vælgermødet sammen med en flok venner, der alle har set frem til at høre Trump tale for et publikum igen.

Jeffrey Babis håber, at Trump snart vil melde sit kandidatur til præsidentvalget i 2024 - og så er han overbevist om, at afgørende beviser for storstilet svindel ved valget i 2020 vil begynde at dukke op inden for det næste halve år.

Men fakta har jo gentagne gange vist, at valget var fair, og at Joe Biden var vinderen. Desuden er der gået mere end et år siden valget, så hvis de beviser findes, hvorfor har vi så ikke set dem endnu?

- Fordi der bliver dækket over ting i det her land. Og der er nogle regler, der gør det besværligt at grave beviserne frem, siger han til TV 2.

Donald Trump har ikke direkte meldt sig på banen som kandidat i 2024, om end han har antydet det flere gange. Det kan blandt andet skyldes, at en officiel udmelding allerede nu ville betyde, at det i så fald ville være ulovligt for ham at modtage kampagnepenge fra flere af de organisationer, han samarbejder med nu.

Spørger man tilhængeren Thomas Fox, der er pensioneret og krigsveteran, er Donald Trump "den eneste mand tilbage i verden, der kan redde et USA, hvis frihed er ved at smuldre."

- Donald Trump har masser af penge, men behøver ingen løn. Han er den eneste, der nogensinde ville gøre det her for sit land uden at gøre det for pengene, siger han til TV 2.

Thomas Fox er mødt op iklædt en sort "Trump won"-kasket (Trump vandt, red.), og ifølge ham er det kun et spørgsmål om tid, før beviserne fælder Joe Biden og vender præsidentvalget fra 2020 på hovedet til republikanernes fordel.

Men har fakta ikke gentagne gange slået fast, at præsidentvalget var fair, og at Joe Biden er den retmæssige vinder?

- Nej, Trump vandt, og det finder vi ud af inden længe. Hele verden finder ud af det, siger Thomas Fox.

Foruden Donald Trump selv var også en række andre talere på scenen i løbet af eftermiddagen. Det gælder blandt andet Martin Luther Kings niece, Alveda King, der er en kendt støtte af Trump og desuden stærk abortmodstander.

Desuden var flere republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus til stede, blandt andre de tre politikere Paul Gosar, Andy Biggs og Debbie Lesko, der alle tre stemte imod godkendelsen af Joe Biden efter valget i 2020.

Populær grænsepolitik

Det er især på ét område, at flere af deltagerne ved vælgermødet fremhæver Trump og hans politik over for TV 2, og det er på grænseområdet.

Fordi Arizona ligger klos op ad grænsen til Mexico, er immigration noget, der fylder - og flere af dem er bange for, hvad Joe Biden vil betyde for indvandringen fra Sydamerika.

Det gælder ikke mindst hos de to tidligere skolelærere Kennie Prock og Reneta Grubbs, der kalder Donald Trump for en "folkets mand", der vil amerikanerne det bedste.

- Joe Biden vil os ikke det bedste, tværtimod har han kørt USA helt i sænk, siden han kom til magten sidste år. Og det er noget, vi kan mærke på vores egen hverdag, siger Kennie Prock til TV 2.

I lyder næsten som om, I er bange på jeres lands vegne. Er det rigtigt?

- Ja. Vi er ikke bare bange, vi er skrækslagne, lyder det.

Allerede om to uger fortsætter Trumps turné rundt i USA, når han 29. januar besøger Texas.