Udland

Træde tilbage, væltet af sine egne eller blive? - her mulighederne for Boris Johnson

Flere scenarier kan udspille sig i den nærmeste fremtid. Få overblikket over de mere såvel som mindre sandsynlige her.

Presset på den britiske premierminister, Boris Johnson, vokser nærmest dag for dag.

Han har fået hug for sin håndtering af Brexit og coronapandemien, og på det personlige plan har han været beskyldt for korruption i forbindelse med en dyr renovering af sin bolig.

Senest har han været i skudlinjen som følge af en nærmest uendelig række af historier om fester og sociale sammenkomster i hans parti og regering i en periode, hvor landet var lukket helt ned, og det var stik imod reglerne.

Igen og igen har Boris Johnson måttet undskylde over for befolkningen. Men måske er tålmodigheden ved at være opbrugt.

Det Konservative Parti rasler ned i meningsmålingerne, det samme gør Johnsons popularitet, og i britiske medier bliver der spekuleret kraftigt i, at hans dage som premierminister kan være talte.

Inden længe ventes embedskvinden Sue Gray at offentliggøre sin uafhængige undersøgelse af de påståede fester i Downing Street, og resultatet kan meget vel afgøre Boris Johnsons politiske liv.

Her er et overblik over de mulige scenarier.

Væltes af sine egne

I britiske medier forlyder det, at mange i Det Konservative Parti allerede har mistet tilliden til Boris Johnson, og at opbakningen er stærkt faldende.

Ifølge partiets regler udløser det en mistillidsafstemning, hvis 15 procent af de konservative parlamentsmedlemmer skriver til formanden for 1922-komitéen og kræver det. Med de nuværende 360 konservative i parlamentet er det afgørende tal 54.

Da brevene indgives i hemmelighed, ved vi ikke, hvor mange der eventuelt allerede har skrevet.

Hvis en afstemning bliver en realitet, skal partifællerne stemme om Johnsons fremtid. Får han et flertal med sig, kan han blive på posten, og der kan ikke stilles krav om en ny mistillidsafstemning i mindst 12 måneder derefter.

Er der flertal imod ham, er han væltet, og der skal findes en ny formand og premierminister.

- Det er nok det mest sandsynlige scenarie lige nu. For hver nye historie, der dukker op, bliver Johnsons position i partiet svækket. Han er allerede nu så svækket, at hvis det kommer til en afstemning, er det mest sandsynlige resultat, at han taber den, siger Robin Pettitt, forsker i britisk politik og tidligere lektor ved Kingston University i London.

Træder selv tilbage

Oppositionen har opfordret premierministeren til at gå af i lyset af de seneste afsløringer.

Indtil videre tyder intet i udmeldingerne fra Boris Johnson dog på, at han har tænkt sig selv at opgive magten.

- Jeg tror ikke, der kommer en skandale frem, der er stor nok til, at han trækker sig frivilligt. For dem har vi allerede haft. Andre premierministre ville have trukket sig for lang tid siden, men Johnson er en anderledes slags politiker. Han har ikke den normale politiske skam til at trække sig, når ting går galt, og det ligger ikke til ham at indrømme et nederlag, siger Robin Pettitt.

Men bliver presset for stort, og hvis Johnson fornemmer, at han har tabt opbakningen i sit eget parti, kan han vælge selv at gå af og undgå en pinlig mistillidsafstemning.

Besøg af de grå jakkesæt

I det konservative parti har man historisk set haft en alternativ måde at komme af med en upopulær leder. Det er sket ved, at en gruppe højtstående partifæller – "mændene i grå jakkesæt" – i stilfærdighed informerede om, at det var tid til at give slip på magten, og der blev udpeget en efterfølger.

Sådan foregår det ikke helt længere, men en konservativ premierminister kan stadig blive fjernet gennem uformelt pres. Det så man senest med Boris Johnsons forgænger, Theresa May.

Hun overlevede i december 2018 en mistillidsafstemning, men allerede få måneder senere forlød det, at modstandere i partiet arbejdede på at få ændret reglerne for at få hende fjernet. Da hun trådte tilbage, skete det ifølge The Guardian efter et møde med formanden for 1922-komitéen, der informerede om, at hun stod over for en ny afstemning, hvis ikke hun selv gik.

- Det taler imod dette scenarie, at det i dag er svært at se, hvem de grå jakkesæt skulle være. Der er sket en udrensning, og alle højt oppe i partiet anses som loyale over for Boris Johnson. Desuden er han ikke så god til at tage et diskret hint, og denne slags venlige forslag er næppe noget, han ville reagere på, siger Robin Pettitt.

Flertal mod regeringen

Oppositionen kan forsøge at komme af med Boris Johnson ved at fremsætte en mistillidsafstemning i parlamentet. I så fald skal alle 650 parlamentsmedlemmer stemme om, hvorvidt de ønsker, at den siddende regering fortsætter.

Afstemningen afgøres med simpelt flertal, og med 360 konservative vil det derfor kræve, at adskillige af Boris Johnsons partifæller er så trætte af ham, at de er klar til at stemme imod en regering ledet af deres eget parti.

Hvis et flertal stemmer for et mistillidsvotum, begynder en 14 dages periode, hvor regeringen skal forsøge at vinde en ny afstemning for at forblive ved magten.

Hvis ikke det lykkes, kan det udløse valg. Herefter vil det være op til de britiske vælgere, om de fortsat ønsker Boris Johnson som deres politiske leder.

- Det er teoretisk set nok det mindst sandsynlige scenarie. Ikke bare ville Johnsons partifæller skulle stemme imod deres egen regering, de vil skulle stemme sammen med Labour. Og i det britiske parlament, hvor afstemninger foregår fysisk ved at gå ind i et rum, vil det simpelthen have for stor symbolsk karakter, siger Robin Pettitt.

Fjernes af dronningen

Her er vi helt ude i de allermest teoretiske scenarier og en praksis, som ikke har været taget i brug i flere århundreder.

Men som statsoverhoved har dronning Elizabeth teknisk set magten til at fjerne premierministeren, hvis det bliver strengt nødvendigt. Det har Robert Hazell, professor i regeringsførelse og den britiske forfatning ved University College London, tidligere fortalt til The Guardian.

For eksempel hvis Boris Johnsons regering tabte en mistillidsafstemning i parlamentet, og han nægtede at træde tilbage.

- Det er et helt teoretisk scenarie, som ville udløse en historisk krise og ændre britisk politik fundamentalt. Det kommer ikke til at ske, siger Robin Pettitt.

Bliver på posten

Selvom situationen i øjeblikket ser mere end svær ud for Boris Johnson, kan han også vente og se, om han i sidste ende kan ride stormen af.

Han har flere gange tidligere vist sig i stand til at glide af på møgsager om blandt andet korruptionsanklager og utroskab i privatlivet, og han er i britiske medier blevet sammenlignet med en kat, der har ni liv.

Hvis ikke de er ved at være opbrugt, og lykkes det Johnson at holde opbakningen i sit parti, kan han fortsætte som britisk premierminister foreløbig frem til næste valg i 2024.

- Boris Johnsons evne til at overleve er helt utrolig, så det vil ikke overraske mig, hvis han fortsætter, selvom det ikke burde være muligt. Men man har forudset hans karrieres kollaps mange gange, og han er her stadigvæk, hvor utroligt det end er. Jeg ser ham dog ikke overleve det næste valg, siger Robin Pettitt.