Coronavirus

Sådan vil Østrig pålægge befolkningen at blive vaccineret

Planen er delt op i tre faser, og uvaccinerede kan risikere at få bøder, hvis de ikke er blevet vaccineret inden midten af marts.

Østrigs regering har søndag fremlagt reglerne for, hvordan vaccinepligten i landet kommer til at udmønte sig. Det skriver flere østrigske medier, heriblandt medierne Kurier og Kronen Zeitung.

Vaccinepligten kommer til at gælde alle over 18 år, men gravide samt grupper, som af helbredsmæssige årsager ikke kan vaccineres, er undtaget.

Regeringen har delt planen op i tre forskellige faser:

  • I fase 1, som gælder fra februar indtil 14. marts, får man ingen bøder ved manglende vaccination. Dette er den indledende fase, som skal give uvaccinerede tid til at blive vaccineret.
  • I fase 2, som gælder fra 15. marts, bliver der foretaget stikprøver, hvor uvaccinerede får bøder. Man kan maks få fire bøder på et år.
  • Fase 3 sættes kun i værk, hvis tilslutningen til vaccinationsprogrammet stadig ikke er tilstrækkelig. Her vil der blive sendt rykkere ud til folk med en vaccineindkaldelse, og dem, der udebliver fra vaccination, får en bøde. I denne fase kan man maks få to bøder på et år.

Bøderammen går fra 600 til 3600 euro (cirka 4460 kroner til 26.800 kroner).

Regeringen tager de drastiske metoder i brug, for at få vaccinationsraten højere op. I skrivende stund er knap 75 procent af den østrigske befolkning ifølge John Hopkins University færdigvaccineret.

Det handler ikke om kampen mellem de vaccinerede og de uvaccinerede

Karl Nehammer, Østrigs kansler

Den relativt nyudnævnte østrigske kansler, Karl Nehammer, der har været smittet med coronavirus, åbnede søndagens pressemøde med et eksempel fra eget liv:

- Jeg kan med overbevisning sige: Vaccination er nyttig og beskytter. Jeg blev testet positiv. Og vaccinationen gav mig en god følelse af, at jeg hverken skulle på hospitalet eller på en intensivafdeling, sagde kansleren.

Karl Nehammer understregede, at han ved, der er østrigske borgere, som er bange for at lade sig vaccinere, og at regeringen "tager denne frygt meget alvorligt". Han opfordrede ligeledes folk, som ikke tør lade sig vaccinere, til at tale med deres læge.

- Det handler ikke om kampen mellem de vaccinerede og de uvaccinerede - det handler om at understrege det, vi allerede ved fra eksperterne, sagde Nehammer og opfordrede vaccineskeptikere til at fokusere på, hvor mange mennesker i Østrig der allerede er blevet vaccineret.

- Må se virkeligheden i øjnene

Regeringen besluttede allerede i november sidste år at indføre vaccinationskrav som det første land i Vesteuropa og som det første EU-land. Det fortalte Østrigs daværende forbundskansler Alexander Schallenberg på et pressemøde i november. Dengang blev de nøjagtige detaljer i planen dog ikke offentliggjort.

- I lang tid, måske for længe, blev det antaget, at det ville være muligt at nå en høj vaccinationsrate uden krav. Nu må man se virkeligheden i øjnene, sagde Schallenberg ifølge østrigske ORF.

Dengang var omkring 66 procent af den østrigske befolkning færdigvaccineret, hvilket var i den lave ende blandt vesteuropæiske lande.

Direktør i Tænketanken Europa Lykke Friis kaldte på daværende tidspunkt vaccinekravet for "radikalt."

- Det er meget bemærkelsesværdigt. Nu kaster de håndklædet i ringen og siger, at de kun kan undgå en femte, sjette og syvende bølge, hvis de indfører det, de ikke ville: en vaccinepligt, sagde hun til TV 2.

Nedlukning for uvaccinerede

Efter udmeldingen i november gik titusindvis af mennesker på gaden i landet og demonstrerede mod vaccinationskravet under sloganet "fred, frihed, intet diktatur", og også forud for regeringens udmelding i dag har tusinder af borgere ifølge Reuters demonstreret mod vaccinekravet i hovedstaden Wien.

Tilbage i november beskrev professor Michael Bang Petersen, som leder HOPE-projektet herhjemme, at spørgsmålet om coronavacciner har skabt en kløft i den østrigske befolkning.

- Man kan måske løse den sundhedsmæssige krise ved hjælp af tvang. Men det kommer til at skabe udfordringer for det samfund, der kommer ud af krisen, lød det fra professoren, der samtidig advarede mod vaccinetvang.

Det har desuden også vakt opmærksomhed, at Østrig tidligere har haft indført nedlukning for uvaccinerede borgere, men TV 2s korrespondent Uffe Dreesen fortalte på daværende tidspunkt, at der overordnet var forståelse for det nye initiativ blandt de østrigske borgere.

Under nedlukningen fik østrigere, der ikke var vaccineret, kun lov til at forlade hjemmet, såfremt de havde et vigtigt ærinde.

Også Tyskland strammede i starten af december 2021 reglerne for ikkevaccinerede, som betød, at de blev udelukket fra store dele af det tyske samfund som eksempelvis forretninger og kultur- og fritidsaktiviteter.

Nedlukningen betyder, at de østrigere, der fortsat ikke er blevet vaccineret, kun har lov til at forlade hjemmet, hvis de har et vigtigt ærinde. Det tæller for eksempel arbejde, indkøb og gåture.