Coronavirus

Ekspert mener ikke længere, rejserestriktioner i EU-lande giver mening for vaccinerede

Østrig har lavet sine indrejserestriktioner om, så danske turister nu ikke kan undgå at skulle vise en negativ PCR-test ved indrejse.

Midt i skisæsonen har de østrigske myndigheder oplyst den danske ambassade om, at man nu ændrer indrejsereglerne.

Det betyder, at danske turister udover at være vaccineret med tredje stik nu ikke kan komme udenom at skulle fremvise en negativ PCR-test. Noget, som potentielt kan ramme danske skiturister, der har været smittet med covid-19 for nylig og derfor stadig kan risikere at slå ud på en test.

Men indrejserestriktionerne giver ingen mening med den situation, vi står i i øjeblikket med udbredt Omikron-smitte i stort set hele verden. Faktisk giver det ikke mening at opretholde rejserestriktioner indenfor EU's grænser, så længe de rejsende er vaccineret med tredje stik.

Det mener Eskild Petersen, som er professor emeritus i infektionssygdomme ved Aalborg Universitet.

- Jeg vil argumentere for, at man indenfor EU's grænser kan rejse frit, hvis man er vaccineret, siger han.

Det vil ifølge ham også være med til at vise folk, at "man har en fordel ved at være vaccineret."

Kombination af tredje stik og tidligere smitte giver god immunitet

Inden Østrig lavede reglerne om, var det muligt for tidligere smittede at fremvise en lægeerklæring, der dokumenterede, at man har været smittet for nyligt i stedet for en negativ PCR-test.

Det skyldes, at man stadig kan teste positiv, selvom man har overstået et sygdomsforløb med covid-19.

Man har en glimrende immunitet med både vaccine og tidligere smitte

Eskild Petersen

Ifølge Eskild Petersen kan man teste positiv i flere uger efter.

- Selvom virus er død og borte, vil man finde genetisk materiale fra virus i luftvejene, men det er ikke udtryk for, at du er smitsom. Hvis du har overstået et sygdomsforløb og føler dig fuldstændig rask, vil du ikke længere være smitsom, siger han.

Eskild Petersen tilføjer, at man er rigtig godt beskyttet mod smitte, hvis man både har fået tredje vaccinestik og har været smittet med covid-19 for nylig, og udover at kombinationen giver en god immunitet, vil den formentlig også være mere langvarig, siger han.

- Man har en glimrende immunitet med både vaccine og tidligere smitte, lyder det.

Han påpeger dog, at fremvisning af en negativ test ved indrejse vil give en større sikkerhed for, at de personer, der rejser ind, ikke aktuelt er smittede. Men i det store billede mener han ikke, det giver mening at opretholde rejserestriktionerne for vaccinerede indenfor EU's grænser.

- Min pointe er, at det er ligegyldigt i den store sammenhæng, fordi der er udbredt smitte indenfor landets grænser. Så ja, det vil håndtere smitten, men det vil ikke hjælpe Østrig efter min opfattelse, fordi der allerede er udbredt smitte, siger Eskild Petersen.

Restriktioner kan hurtigt ændre sig

Den østrigske regering ønsker at hive vaccinationsraten, som ligger på knap 75 procent, højere op, og derfor valgte landet i november sidste år som det første land i Vesteuropa og som det første EU-land at indføre vaccinekrav.

Regeringen har søndag fremlagt reglerne for, hvordan vaccinepligten kommer til at udmønte sig, og der vil blandt andet blive uddelt bøder til borgere, der nægter at lade sig vaccinere.

Vi kan ikke pålægge andre lande at have de samme synspunkter som os

Niels Høiby, overlæge og professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet

Eskild Petersen fremhæver vaccinemodstanden i landet som dets "primære problem".

- Det er min overbevisning, at deres rejserestriktioner ikke vil hjælpe dem med den indenlandske smitte, siger han og tilføjer:

- Hvad gør det fra eller til, hvis et land får 10 eller 50 smittede udefra? Jeg mener, at rejserestriktioner er noget, man kan gribe til i starten, hvor der er smitte, man ikke vil have ind i landet. Men nu, hvor man i forvejen har en udbredt indenlandsk smitte blandt landets egne borgere, mener jeg ikke, det giver nogen mening. Desværre kan vi ikke stoppe Omikron, lyder det fra Eskild Petersen.

Direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger, sagde lørdag til TV 2, at Udenrigsministeriet er i dialog med både Østrig og andre lande om den aktuelle situation, og at situationen konstant ændrer sig.

- Det kan sagtens være, rejserestriktionerne ser anderledes ud, når vi kommer et par uger frem, sagde han.

Danmark har siden Omikrons indtog været på Østrigs risikoliste. Det skyldes, at Danmark var et sted, hvor Omikron spredte sig særligt meget, da varianten først blev opdaget. Men det er anderledes nu, lød det lørdag fra Brøgger.

- Derfor må man forvente, at blandt andet Østrig overvejer, om rejserestriktionerne skal ændres, lød det fra direktøren.

Må underkaste sig lokale myndigheder

Niels Høiby, der er overlæge og professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet, mener modsat Eskild Petersen, at der er god grund til, at Østrig nu laver krav om fremvisning af en negativ test, fordi man ikke er 100 procent beskyttet mod smitte, selvom man har fået tredje stik og tidligere har været smittet.

- Og hvis man har en form for immundefekt, kan man faktisk udskille virus betydeligt længere tid end andre, siger han.

Men han er enig i Eskild Petersens betragtninger om, at vi er ved at være et sted, hvor det i det store billede ikke giver mening at opretholde rejserestriktioner.

- Der har han en pointe. Men vi kan ikke pålægge andre lande at have de samme synspunkter som os. Det er meget få lande, der har de samme testaktiviteter, som vi har, og derfor må man underkaste sig de lokale myndigheders vejledninger, lyder det fra Niels Høiby.

Overlægen mener, at Omikron er så udbredt, at vi snart kommer til et tidspunkt, hvor det kun er dem, der er i risiko for et alvorligt forløb med covid-19, der skal beskytte sig selv.

- Mit bedste gæt er, at vi kommer dertil omkring påske, siger Niels Høiby.