Udland

USA advarer ansvarlige bag mystisk sygdom om alvorlige konsekvenser

Mysteriet om det såkaldte "Havana-syndrom" fortsætter. Efter fem år ved USA endnu ikke, hvem der står bag, siger udenrigsminister Antony Blinken.

For flere begyndte det med en mærkelig lyd. De har beskrevet det som en summen eller klikken.

Andre hørte ingen lyd, men mærkede en pludselig opstået varme, trykken i hovedet og smerte.

Efterfølgende fik mange symptomer som svimmelhed, kvalme, søvnforstyrrelser, tinnitus og hovedpine.

Den mystiske lidelse blev første gang registreret blandt amerikanske diplomater i Cuba i 2016 og fik betegnelsen "Havana-syndromet", men siden har den spredt sig rundt om i verden.

I alt menes der at have været omkring 200 formodede tilfælde hos amerikanske diplomater og efterretningsfolk.

Senest kom det torsdag frem i Wall Street Journal, at der også har været formodede tilfælde hos udsendte i Paris og Geneve.

Men efter fem år leder de i USA fortsat efter en forklaring. Det siger den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, i et interview med MSNBC:

- Vi har vores efterretningstjenester, vi har forsvarsministeriet, vi har udenrigsministeriet og vores videnskabsmænd, der alle prøver at komme til bunds i dette. I dag ved vi stadig ikke med sikkerhed, hvad der er sket, og vi ved ikke med sikkerhed, hvem der er ansvarlig.

Ifølge mange eksperter peger pilen dog mod Rusland.

Lyn-analyse

Det her er noget, som man tager meget alvorligt i den amerikanske udenrigstjeneste. Det er et kæmpe problem, fordi det indirekte er et angreb på det amerikanske samfund. De diplomater, ambassadører og konsuler, der befinder sig rundt om i verden, er amerikanernes repræsentanter, og ved at angribe dem på den her ubehagelige måde angriber man også USA. Hvis amerikanerne får beviser for, hvem der står bag, vil det blive taget op på højeste sted.

Mistanke om mikrobølgeangreb

Der er fortsat ingen faste beviser, og de manglende svar har de seneste år været grobund for mange spekulationer.

Blandt eksperter er den førende teori, at symptomerne skyldes angreb med kraftige målrettede mikrobølger eller højenergivåben.

Samme konklusion nåede USA's nationale videnskabsakademi for godt et år siden frem til i en rapport bestilt af regeringen.

Der bliver gjort rigtig skade på rigtige mennesker

William Burns, CIA-direktør

Ifølge The New York Times har der i alt været omkring 750 mulige tilfælde af syndromet hos regeringsansatte og deres familier, men amerikanerne har selv afskrevet mange af sagerne, fordi de enten ikke passede med symptomerne, eller fordi de kunne forklares med andre årsager.

En enhed hos efterretningstjenesten CIA, der søger efter en forklaring på den mystiske sygdom, har derfor fokuseret sin efterforskning på de omkring 200 tilfælde, der ikke kan forklares.

- Hvad jeg ved efter at have snakket med med adskillige af mine kolleger, som har været ramt, er, at der bliver gjort rigtig skade på rigtige mennesker, sagde CIA-direktør William Burns ifølge The New York Times ved en kongreshøring i november.

Rusland er i fokus

Når russerne igen og igen bringes under mistanke for at stå bag, skyldes det ifølge tidligere chefanalytiker ved Forsvarets Efterretningstjeneste Jacob Kaarsbo, at Rusland er et af få lande, som behersker den teknologi, der menes at være brugt.

Men teknologien er svær at spore, så indtil videre er mistanken mod russerne kun på formodningsstadiet.

- Hvis det rent faktisk forholder sig sådan, er det et spil med meget høj risiko, siger Jacob Kaarsbo.

Et muligt motiv kunne ifølge nogle teorier være, at russiske efterretningstjenester har forsøgt at hacke sig ind på computere og telefoner og derigennem udsendt elektroniske signaler, som også har ramt diplomaterne.

Tidligere leder af CIA's Rusland-operationer John Sipher forklarede i oktober i et interview med NPR, at netop russerne er kendt for at være klar til at løbe store risici.

- De er meget aggressive. De kunne finde på at bruge alverdens virkemidler for at indsamle efterretninger mod os. Jeg har holdt kontakten til mange, og der er en udbredt opfattelse af, at russerne formentlig har udført handlinger, der har påvirket helbredet hos amerikanske diplomater og efterretningsofficerer, sagde han.

Russisk eksperiment?

Mistanken deler han med en af russernes egne.

Boris Volodarsky er tidligere medlem af GRU Spetsnaz, den russiske militære efterretningstjenestes elitestyrke, men er i dag uddannet historiker og medlem af Royal Historical Society i London.

- I lighed med andre eksperter mistænker også jeg, at dette kan være russiske eksperimenter, og det er faktisk muligt, at en af GRU's enheder kan være involveret, sagde Volodarsky i oktober til TV 2 Norge.

I interviewet hæftede han sig ved, at udvikling af direkte energivåben, genetiske våben og psykotroniske våben (der kan påvirke menneskers psyke, red.) indgik i Ruslands statslige våbenprogram for 2011-2020.

Den tidligere GRU-kaptajn påpegede, at sådanne våben har til formål at sætte mennesker ud af spil, ikke at forårsage massedød.

USA truer med konsekvenser

Selv har Rusland på det klareste afvist at have noget at gøre med det såkaldte "Havana-syndrom".

Senest i november, efter en historie i Washington Post om at CIA-direktøren William Burns skulle have advaret russerne om konsekvenser, hvis de viser sig at stå bag.

Havana-syndrom i verden

Foruden de senest rapporterede tilfælde fra Schweiz og Frankrig har der i medierne været meldt om mistænkte tilfælde af Havana-syndrom i mindst 17 andre lande:

Cuba, USA, Rusland, Australien, Kina, Taiwan, Vietnam, Tyskland, Østrig, Polen, Storbritannien, Tyskland, Georgien, Usbekistan, Kirgisistan og Colombia.

Noget, som den russiske regerings talsmand, Dmitri Peskov, i øvrigt også benægtede.

- Vi kan klart afvise enhver antydning, tanke eller udtalelse om angivelig indblanding fra russisk side i disse sager. Vi har ikke noget at gøre med det, sagde Peskov.

I interviewet med MSNBC udtaler den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken, at USA har drøftet sagen med russerne, selvom man ikke ved, hvem der står bag.

- Vi har gjort det klart, at hvis de er ansvarlige, eller hvem end der er ansvarlig for den sags skyld, vil blive ramt af alvorlige konsekvenser, siger Blinken.