Konflikten om Ukraine

Rusland planlægger "falsk flag"-operation for at retfærdiggøre invasion af Ukraine, hævder USA

Ifølge en amerikansk embedsmand er det planen, at russiske sabotører skal udføre falske operationer uger før, en militær invasion finder sted.

Russiske soldater er ifølge USA muligvis ved at forberede sig på en såkaldt "false flag"-operation i det østlige Ukraine.

Det siger talskvinde for Det Hvide Hus, Jen Psaki, fredag aften dansk tid.

- Vi har information, der indikerer, at Rusland allerede har udstationeret en gruppe soldater, der skal udføre en "false flag"-operation i det østlige Ukraine, siger Jen Psaki.

”False flag” bruges om en mission, der har til formål at skjule, hvem der står bag angrebet. I stedet skydes skylden på den angrebne part – i det her tilfælde Ukraine.

John Kirby, der er talsmand for det amerikanske forsvarsministerium, kalder USA's efterretninger for "meget troværdige".

Informationerne har tidligere været fortrolige, men er blevet nedgraderet, så oplysningen kan komme ud til offentligheden, lyder det.

Spreder falske historier

Tidligere fredag har CNN erfaret fra en embedsmand, at Rusland har placeret russiske sabotører i Ukraine.

Sabotørerne skulle være trænede i urban krigsførelse, ligesom de har ekspertise i at bruge eksplosiver, der angiveligt skal bruges mod Ruslands egne styrker.

Det vil nemlig berettige en russisk invasion af Ukraine, lyder det fra embedsmanden til CNN, som har valgt kun at udtale sig på betingelse af anonymitet.

Ifølge den amerikanske embedsmand er det planen, at Rusland skal begynde sine aktiviteter mod egne styrker flere uger før, en militær invasion går i gang.

En invasion, som allerede kan finde sted mellem midten af januar og midten af februar, vurderer den anonyme embedsmand.

USA frygter, at en invasion vil lede til udbredte menneskerettighedskrænkelser og krigsforbrydelser.

Men lige nu er det Rusland, som forsøger at forberede den russiske befolkning på en invasion ved at sprede falsk historier om, at menneskerettigheder i Ukraine bliver forværret, og at der er en krigerisk holdning blandt de ukrainske ledere. Det fortæller embedsmanden til CNN.

Ramt af massivt cyberangreb

Udmeldingen følger i kølvandet på et omfattende hackerangreb, der fredag lukkede flere ukrainske ministeriers hjemmesider.

Ingen har endnu taget skylden for det omfattende hackerangreb mod flere ministeriers hjemmesider i Ukraine.

Der fremgik dog en besked på flere af ministeriernes hjemmesider, som advarede om et stort datalæk.

- Al information om jer er blevet gjort offentlig. Vær bange og frygt det værste, lød det angiveligt på hjemmesiderne.

En talsmand for udenrigsministeriet i Ukraine siger fredag, at det endnu er for tidligt at sige, hvem der står bag angrebet.

Talsmanden tilføjer dog, at Rusland har stået bag lignende angreb tidligere.

Angrebet har fået NATO til at udtale, at de vil styrke deres samarbejde med Ukraine om cybersikkerhed. Det er stik imod, hvad Rusland ønsker. De ser nemlig gerne, at samarbejdet mellem forsvarsalliancen og Ukraine bliver mindre.

Spændingerne stiger

Forholdet mellem Rusland og Vesten er særdeles anspændt for tiden.

I denne uge har russerne holdt flere møder med USA, NATO og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) for at afværge en militær konfrontation ved den ukrainske grænse.

Rusland har skræmt Vesten ved at samle tropper langs den ukrainske grænse, og NATO frygter, at russerne overvejer at invadere Ukraine.

Indtil nu har Rusland dog afvist dette. Men forhandlingerne har ikke gjort situationen mindre anspændt. Tværtimod.

For hvis Vesten ikke godkender otte krav til sikkerhedsgarantier, herunder et løfte om, at NATO opgiver enhver militæraktivitet i Østeuropa, samt at Ukraine ikke optages i NATO, har Rusland "adskillige muligheder" i forhold til et modsvar. Det sagde den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, på hans årlige pressemøde i Moskva fredag.