Rusland advarer - kan svare igen på mange måder, hvis ikke Vesten lytter

Efter flere dages forhandlinger er der ikke tegn på opblødning mellem Rusland og Vesten. Russerne føler sig ikke imødekommet på afgørende punkter.

Rusland kan ikke vente for evigt på et svar fra USA og NATO.

Det er meldingen fra den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, på hans årlige pressemøde i Moskva fredag.

Han hentyder til et russisk aftaleudkast fra december, som russerne vil have opfyldt, hvis den højspændte situation omkring Ukraine skal afvæbnes.

Udkastet består af otte krav til sikkerhedsgarantier, herunder et løfte om, at NATO opgiver enhver militæraktivitet i Østeuropa, samt at Ukraine ikke optages i NATO.

På fredagens pressemøde siger Lavrov, at Rusland kræver et detaljeret skriftligt svar på samtlige af de russiske krav.

Her skal Vesten redegøre for, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der ikke kan. Og hvorfor.

- Når Rusland har modtaget et svar, kan Vladimir Putin træffe en afgørelse, siger udenrigsminister Lavrov.

Hvis Vesten affejer de russiske forslag, har Rusland "adskillige muligheder" i forhold til et modsvar, tilføjer han.

Forhandlinger endte i blindgyde

Parterne har de seneste dage mødtes til forhandlinger i Wien, Bruxelles og Geneve for at forhindre en potentiel russisk invasion Ukraine og ny krig i Europa.

Men ved afslutningen torsdag var meldingen fra den russiske delegation ifølge New York Times, at forhandlingerne var strandet, og at der næppe var grund til at fortsætte dem.

- USA og dets allierede siger reelt "nej" til centrale elementer i disse tekster, sagde viceudenrigsminister Sergej Ryabkov med henvisning til udtaleafkastet fra december.

- Det er det, vi kalder for for en blindgyde eller for en forskellig tilgang, tilføjede han.

Strid om NATO's udbredelse

NATO og USA har tidligere givet udtryk for, at de ikke vil give nogen garantier mod, hvilke lande der fremover kan optages i forsvarsalliancen.

Ifølge Rusland og Vladimir Putin har Vesten dog allerede for mange år siden ved afslutningen på Den Kolde Krig siden lovet ikke at udvide mod øst, hvilket siden er sket i flere omgange.

Foruden Ukraine er Rusland, ifølge Lavrov, i dag også bekymret for, at NATO vil forsøge at få neutrale Finland og Sverige ind i alliancen – to andre lande, der grænser tæt op ad Rusland.

På fredagens pressemøde gentager den russiske udenrigsminister beskyldningen om, at NATO i virkeligheden er den aggressive part i konflikten, og han udtrykte mistanke om, at USA og NATO vil udnytte de nuværende spændinger ved Ukraine til at øge den militære tilstedeværelse nær Rusland i den kommende tid.

- Vi ønsker alt løst ved gensidig respekt og en interesseafvejning, understreger Sergej Lavrov.