Udland

Mens landet græd, festede Downing Street - nu undskylder Boris Johnson til dronningen

Boris Johnson og hans stab har festet løs, men måske er festen snart slut. 66 procent af vælgerne mener, at premierministeren bør træde tilbage.

Billedet af dronning Elizabeth, der sidder alene på en kirkebænk under sin mand prins Philips begravelse sidste forår, blev ikonisk på sørgeligste vis.

Det blev også et billede på den benhårde coronanedlukning, Storbritannien var underlagt i den tid.

Festen er slut, Boris Johnson. Gå af

Keir Starmer, partileder i Labour

Ikke engang i deres egne hjem måtte briterne mødes med folk, der ikke boede i husstanden.

Men den regel gjaldt øjensynligt ikke, hvis husstanden lå på adressen Downing Street 10 i London, hvor den britiske premierminister Boris Johnson har sin embedsbolig.

Natten før, dronning Elizabeth 17. april 2021 mødte op i kirken for at tage den sidste afsked med sin afdøde ægtemand, festede premierministerens stab med masser af alkohol og dans til langt ud på natten.

Det er dybt beklageligt, at det fandt sted under en tid med national sorg

Premierministerens talsmand

Op til 30 mand deltog ifølge det britiske medie Sky News i to forskellige fester i embedsboligen, men samledes senere på natten til fælles fest i husets have.

Dagen var prins Philips begravelse ligeledes begrænset til 30 deltagere ud af de oprindeligt 800 personer, der skulle have været med.

Og nu undskylder Downing Street, skriver BBC.

- Det er dybt beklageligt, at det fandt sted under en tid med national sorg, siger Boris Johnsons talsmand ifølge BBC.

Premierministerens sekretariat har desuden sendt en undskyldning direkte til det britiske kongehus.

Fester i lange baner

Boris Johnson deltog ikke selv i festlighederne 16. april, men de fandt dog sted i hans embedsbolig.

Og her har Boris Johnson ifølge adskillige medieberetninger også holdt sin del fester.

Den seneste tid har der fra flydt en lind strøm af historier gennem britiske medier om, hvordan premierminister Boris Johnson og hans stab gentagne gange har holdt store fester, mens resten af briterne var lovbundne til deres egne husstande.

Det er blevet afsløret, at Boris Johnson 15. maj 2020 - midt under den første britiske coronanedlukning - deltog i en havefest på Downing Street med ost og vin. Han har imidlertid udtalt, at han opfattede festen som et arbejdsmøde.

20. maj samme år var mere end 100 mennesker inviteret til havefest i Downing Street. Her har Boris Johnson indrømmet, at han var til sted, men at han troede, det var arbejdsrelateret.

I invitationen til havefesten stod der, at deltagende skulle "medbringe egen sprut".

Premierministeren er ligeledes under anklage for at have afholdt julefejringer og julequizzer på matriklen, men disse foregik i nogen udstrækning virtuelt. Alligevel var mange ansatte mødt fysisk op - angiveligt fordi de skulle på arbejde.

- Festen er slut

Hvor mange der var fysisk samlet til julequizzen, har der ifølge den britiske avis The Mirror været nogen diskussion og tvivl om.

Og tvivlen er ikke umiddelbart kommet Boris Johnson til gode.

At kritikken har haglet ned, mens tømmermændene har lagt sig, vil nærmest være en underdrivelse.

Keir Starmer, der er leder af oppositionspartiet Labour, har på kontakt vis opfordret Boris Johnson til at gå af som premierminister.

- Festen er slut, Boris Johnson. Gå af, skrev han for nylig på Twitter.

Ligeledes er der ude i den britiske befolkning udtalt utilfredshed med Boris Johnsons ageren i embedet.

Ifølge en ny meningsmåling mener hele 66 procent af de britiske vælgere, at Boris Johnson bør træde tilbage fra premierministerembedet, skriver The Independent.

Fester i Downing Street under coronanedlukning

  1. Johnson deltager i havefest

   Et billede offentliggjort af The Guardian viser Boris Johnson og hans ansatte i haven i Downing Street, hvor de nyder ost og vin. Premierministeren har udtalt, at det var et arbejdsmøde.

  2. Ny havefest finder sted

   Johnsons ledende privatsekretær, Martin Reynolds, sender en invitation ud til mere end 100 ansatte, hvor han inviterer til havefest i Downing Street. 

   Det er den havefest, som Boris Johnson har indrømmet, at han var til stede, men at han troede det var arbejdsrelateret.

  3. Premierministeren afholder julequiz

   Et billede bragt af avisen The Mirror viser Boris Johnson deltage i en virtuel julequiz.

   Her ses han læse quizspørgsmål op, mens han er omgivet af to kolleger. Han nægter at have gjort noget forkert. 

  4. Julefrokost i Downing Street

   Johnsons medarbejdere beskyldes for at have overtrådt regeringens egne coronarestriktioner ved at afholde en større julefrokost.

   Premierministeren og hans regering nægter gentagne gange, at julefrokosten fandt sted, men en video offentliggjort af tv-stationen ITV viser daværende pressesekretær Allegra Stratton joke om festen.