Udland

Erklæret død i 2020 - nu kræves han udleveret for voldtægt

Der var mindeord fra borgmesteren i byen Providence i USA, da nyheden om Nicholas Alahverdians død kom frem i marts 2020.

- Han var en højtelsket leder i lokalsamfundet.

Sådan lød mindeordene fra den amerikanske by Providences demokratiske borgmester, Jorge O. Elorza, da nyheden, om at Nicholas Alahverdian i en alder af blot 32 var død af kræft, kom frem i marts 2020 hos blandt andet mediet Reporter Today.

Men nyheden om Alahverdians død var tilsyneladende en smule overdrevet, skriver blandt andet The New York Times.

Kræves udleveret

Nu kræver en anklager i delstaten Utah Alahverdian udleveret fra Skotland i en række sager om seksuelle overgreb i Utah og over hele USA i perioden fra 2008 til 2018, skriver Providence Journal.

Alahverdian er tidligere i 2008 blevet dømt for to seksuelle overgreb i Dayton, Ohio.

Da Providence Journal i 2020 ikke kunne få udleveret Alahverdians dødsattest fra hans familie, fattede politi og anklagemyndighed mistanke, og 13. december sidste år blev Alahverdian anholdt af skotsk politi på Queen Elizabeth University-hospitalet i Glasgow.

Her var han under et falsk navn - Arthur Knight - blevet indlagt med covid-19. På et tidspunkt var han så alvorligt syg, at han måtte have hjælp fra en respirator for at trække vejret, men også det overlevede Nicholas Alahverdian.

Anklagede forsorg

Torsdag kunne Providence Journal så bringe nyheden om anholdelsen - knap to år efter at historien om hans død var kommet frem.

I det amerikanske lokalmedie startede historien om Nicholas Alahverdian for alvor i 2011, da han stod frem med nogle meget alvorlige anklager mod delstaten Rhode Islands børne- og ungdomsforsorg, DCYF. Han hævdede blandt andet, at han i 2002 og 2003, mens han var anbragt under forsorgen, var blevet sexmisbrugt af flere politikere.

Alahverdian inddrog en række politikere i sin kamp mod myndighederne i Rhode Island, men i slutningen af 2019 havde han fået endnu en magtfuld modstander - det amerikanske forbundspoliti FBI.

Efterforskede sager om svindel med kreditkort

FBI efterforskede en række anklager om kreditkortsvindel for i alt 200.000 dollar (knap 1,3 millioner kroner) mod Alahverdian i Ohio, fortæller Alahverdians tidligere advokat Jeffrey Pine.

Omkring nytår 2020 fortalte Alahverdian medierne i Providence, at han var blevet diagnosticeret med kræftformen Non-Hodgkins Lymfom, og at han kun havde få måneder tilbage af sit liv.

På det tidspunkt boede han ifølge Jeffrey Pine i Irland.

Trods historien om Nicholas Alahverdians død fortsatte FBI og myndighederne i delstaten Utah efterforskningen i sagen og jagten på Alahverdian.

De var overbeviste om, at han stadig var i live.

Ifølge David O. Leavitt, der er offentlig anklager i Utah County i Utah, blev sigtelsen mod Alahverdian for et seksuelt overgreb på en kvinde i 2008 i Provo i Utah rejst, syv måneder efter at han havde iscenesat sin egen død.

- Og vi plejer ikke at rejse sager mod folk, der er døde, siger David O. Leavitt ifølge The New York Times.