Udland

Tesfaye grillet i EU: - Hvordan kan du sove om natten?

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) stod torsdag skoleret i Europa-Parlamentet om den omdiskuterede danske asylpolitik.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye deltog torsdag i en høring i Europa-Parlamentet for at svare på spørgsmål om den danske asylpolitik.

Og her lagde europaparlamentatiker Sophie in ’t Veld fra Holland ikke fingrene imellem.

- Jeg har ét brændende spørgsmål. Hvordan kan du sove om natten?, spurgte hun.

Den danske minister var blevet bedt om at møde op i parlamentets borgerrettighedsudvalg for blandt andet at forklare regeringens praksis med at hjemsende syriske flygtninge til dele af det krigsramte Syrien, der af de danske myndigheder regnes for sikkert.

Den praksis er blevet kritiseret fra flere sider i EU, hvor især Europa-Parlamentet har stået stejlt over for de danske asylregler og regeringens forsikringer om, at hjemsendelserne er lovlige.

- Al den her snak om internationale forpligtelser, Geneve-konventionen og menneskerettigheder lyder som noget fra 'Kejserens nye klæder' – for helt ærligt, kejseren har jo ikke tøj på. Jeg kan ikke fatte, hvordan man kan sende folk tilbage (til Syrien, red.), sagde den hollandske centrumpolitiker.

Mattias Tesfaye forsvarede sig med, at den danske regering ikke udøver nogen form for tvang:

- Vi vrider ikke armen om på nogen eller tvinger nogen til at rejse tilbage til Syrien. Vi anerkender ikke det syriske regime, men der er en række syrere, der frivilligt rejser tilbage med penge fra den danske stat, og det synes jeg er helt i orden, sagde ministeren under høringen.

Asyl i andre EU-lande

Flere EU-lande har beskyldt Danmark for at underminere Schengen-samarbejdet efter afsløringer af, at flere syrere fra Damaskus, som har mistet deres midlertidige opholdstilladelse i Danmark, er rejst til andre EU-lande for at søge asyl – af frygt for at blive sendt tilbage til Syrien af de danske myndigheder.

Men Danmark er bundet af den såkaldte Dublin-forordning, der fastslår, at flygtninge ikke kan søge asyl i mere end ét EU-land. Dermed skal de sendes retur til Danmark, hvis de først er registreret der.

Derfor mener flere europaparlamentarikere, at Danmark bryder EU's asylregler og desuden er usolidarisk med resten af EU, når syrere sendes ud af landet.

- Vi kan se, at situationen ikke er blevet bedre i Damaskus. Alligevel ønsker Danmark at sende sårbare mennesker retur. Når Danmark ikke har nogen tilbagetagelsesaftale med Syrien, gør den danske regering intet andet end at tage en gruppe sårbare mennesker og opfordre dem til at besøge andre EU-lande og prøve lykken der, sagde den maltesiske socialdemokrat Cyrus Engerer, der også er medlem af borgerrettighedsudvalget.

I alt har Belgien, Sverige, Holland og Tyskland tilsammen anmodet om at sende 400 syrere tilbage til Danmark, siden den danske regering vedtog politikken om at inddrage visse syreres opholdstilladelser i 2019.

Det er dog sandsynligt, at det samlede antal syrere, der rejser fra Danmark til et andet EU-land, er langt højere, skriver EUobserver.

Modtagecentre i tredjelande

Under høringen sagde Mattias Tesfaye desuden, at Danmark er i dialog med en række tredjelande uden for Europa om at etablere et modtagecenter for asylansøgere der.

Flere EU-parlamentarikere sætter dog spørgsmålstegn ved, hvordan Danmark vil sikre asylansøgeres rettigheder i et land uden for EU.

- Tesfaye argumenterer ud fra nogle forkerte antagelser. Stater som Syrien er ikke sikre, og ud fra grundlæggende menneskerettighedsprincipper er det forkert at samarbejde med diktaturer og stater, som vi ved aktivt bryder menneskerettigheder. At Tesfaye ikke var villig til at fortælle, hvilke stater Danmark planlægger at samarbejde med, viser, at ministeren må have dårlig samvittighed, siger Rasmus Andresen, der er tysk medlem af Europa-Parlamentet for De Grønne.

I maj 2021 meldte Udenrigsministeriet ud, at Danmark havde indgået to samarbejdsaftaler med Rwanda på asyl- og migrationsområdet. Det skete efter et besøg i landet, hvor Mattias Tesfaye (S) og hans kollega Flemming Møller Mortensen (S), minister for udviklingssamarbejde, mødtes med Rwandas regering.

Der stod intet i samarbejdsaftalen om, hvorvidt et fremtidigt modtagecenter skal ligge i Rwanda, og torsdag ville Tesfaye heller ikke komme nærmere ind på, hvor centrene kan komme til at ligge.

Men ministeren håber, at et sådant tiltag vil inspirere andre europæiske lande til at følge trop.