Udland

Prins Andrew mister militære titler

Kongehuset lægger afstand til prinsen, inden han skal igennem et "retsmæssigt søle" på grund af beskyldninger om overgreb, siger TV 2-korrespondent.

Den britiske prins Andrew har mistet sine militære titler og protektorroller.

Det oplyser det britiske kongehus i en udtalelse torsdag.

- Med dronningens godkendelse og accept er hertugen af Yorks (Prins Andrew, red.) militære titler og kongelige protektorroller blevet givet tilbage til dronningen, lyder det i udtalelsen fra kongehuset.

Nyhedsbureauet Reuters og flere britiske medier skriver desuden, at prinsen ifølge en kilde i kongehuset ikke længere vil benytte sig af titlen "Hans Kongelige Højhed".

Det sker efter en dommer i New York onsdag gav grønt lys til, at der kan føres et civilt søgsmål mod prinsen i en sag om seksuelle krænkelser.

Civilt søgsmål om seksuelle krænkelser

Det er den i dag 37-årige Virginia Giuffre, som nu kan lægge sag an mod den britiske prins Andrew for de seksuelle overgreb, hun beskylder ham for at have begået, da hun var 17 år gammel.

Ifølge Virginia Giuffre blev hun gennem en længere periode holdt som sexslave af forretningsmanden Jeffrey Epstein og tvunget til samleje med blandt andre prins Andrew.

Prins Andrews advokater havde ellers argumenteret for, at Giuffre ikke kunne sagsøge prinsen, fordi hun i 2009 indgik et forlig med Epstein.

Men det afviste dommeren i New York altså onsdag.

Kongehuset lægger afstand

Ifølge Lotte Mejlhede, der er TV 2s korrespondent i Storbritannien og følger sagen, er det en "virkelig stor beslutning" for den britiske kongefamilie.

Selvom prinsen længe har været persona non grata blandt befolkningen, har Dronning Elizabeth har holdt hånden over ham og holdt fast i, at han skulle have sine titler, selvom hans ry var flosset, forklarer Lotte Mejlhede.

Men nu hvor der er en reel mulighed for, at sagen ender for retten i USA, har man erkendt, at han må levere det hele tilbage:

- Inden han skal igennem et retsmæssigt søle, forsøger de at lægge så meget afstand til ham som muligt. Så dronningen med oprejst pande kan fejre sit 70 års jubilæum senere i år, og så sagen ikke skal være en klods om benet på hendes efterkommere, siger Lotte Mejlhede.

Mejlhede: Der er ingen vej tilbage

Selv hvis prins Andrew skulle blive frifundet i en eventuel sag, er der ingen vej tilbage, vurderer hun.

- Skaden er allerede sket. Uanset hvordan det ender, er det svært for ham at benægte, at han har mødt Giuffre. Der findes jo et - nærmest ikonisk - billede af de to.

Billedet er fra 2001, og her står prinsen med sin arm om den unge Virginia Giuffre.

Overgrebene på Virginia Giuffre skulle blandt andet have fundet sted en aften i 2001 i forretningsmanden Jeffrey Epsteins ekskæreste Ghislaine Maxwells hus i Storbritannien.

60-årige Ghilaine Maxwell blev 29. december sidste år kendt skyldig i fem ud af seks anklager om at have været med til at rekruttere og misbruge fire mindreårige piger mellem 1994 og 2004.