Udland

Opbakningen til Boris Johnson vakler blandt befolkningen

Briterne foretrækker oppositionsleder Keir Starmer fra Labour som premierminister, viser ny meningsmåling.

Et flertal af de britiske vælgere ønsker, at Boris Johnson skal trække sig fra posten som premierminister.

Mere præcist er der tale om 64 procent, skriver The Guardian, der har fået tallene fra Focaldata.

Premierministeren er gået ind i det nye år med en lang række møgsager hængende over hovedet, og aldrig har han været så upopulær hos befolkningen som nu.

- Resultaterne af denne meningsmåling markerer et nyt lavpunkt for Johnson. Hvis premierministeren syntes, at december var dårlig, tyder denne meningsmåling på, at januar bliver endnu mere usikker, siger Justin Ibbett, CEO for Focaldata, til The Guardian.

Målingen er blevet lavet, efter at Boris Johnson onsdag undskyldte for at have deltaget i en havefest, der fandt sted, mens Storbritannien var under streng nedlukning.

Premierministeren var dog ikke klar over, at det var en havefest, men troede i stedet, at der var tale om et arbejdsmøde. Det fortalte han under en spørgetime i det britiske underhus.

Men den undskyldning finder syv ud af ti vælgere utroværdig, da Johnsons privatsekretær forinden havde sendt en invitation ud, hvori han skrev, at folk skulle "medbringe deres egen sprut til socialt distancerede drinks."

Utilfredshed i egne rækker

Selv de vælgere, som stemte konservativt ved seneste valg i 2019, mener, at Johnson skal overlade premierministerposten til en anden.

For mens 43 procent gerne ser Boris Johnson fortsætte, vil 49 procent af de konservative vælgere have ham til at træde tilbage.

Også blandt egne rækker begynder opbakningen til premierministeren at vakle.

Flere medlemmer af Det Konservative Parti har direkte udtalt, at Boris Johnson skal gå af.

En af dem er parlamentsmedlem Douglas Ross. Til BBC siger han, at han vil skrive til 1922-Komiteen, der består af konservative parlamentarikere, som ikke er en del af regeringen, for at udtrykke sin mistillid med partiets leder.

- Han er premierminister. Det er hans regering, som har lavet disse regler, og han skal holdes ansvarlig for sine handlinger, siger Douglas Ross.

Hvis 1922-Komiteen modtager 54 breve, udløser det en mistillidsafstemning. Det er endnu uvist, hvor mange breve der er sendt, men en anonym forhenværende minister siger til The Guardian, at tallet muligvis er 25.

Labour overtager føring

De konservative kan også se sig slået af arbejderpartiet Labour i meningsmålingerne.

Natten over har Labour fået et forspring på 10 procentpoint over Det Konservative Parti. Det er den største føring i otte år ifølge Focaldata.

Det betyder, at hvis der var valg i dag, ville Labour få 38 procent af stemmerne, mens de konservative ville få 28 procent.

Samtidig finder flest vælgere Labours leder, Keir Starmer, bedst egnet til jobbet som premierminister. 40 procent af briterne peger på ham som premierminister, og kun 30 procent peger fortsat på Boris Johnson.

Keir Starmer sagde under onsdagens spørgetime, at Boris Johnson skal træde tilbage øjeblikkeligt.

- Hans forsvar, at han ikke var klar over, at han var til en fest, er stødende over for den britiske offentlighed. Vil han nu gøre det rigtige og træde tilbage? lød det fra ham.

Venter på udfald af undersøgelse

Boris Johnson selv siger, at han ikke vil kommentere havefesten yderligere eller de andre påståede fester, der skulle have fundet sted i Downing Street, før en igangværende undersøgelse er færdiggjort.

Det samme siger flere af Johnsons nærmeste partifæller, herunder kulturminister Nadine Dorries, som fortsat støtter premierministeren.

Det er Susan Gray, en erfaren leder i embedsværket, der har fået til opgave at efterforske en række fester i premierministerens embedsbolig under nedlukningen.

Rapporten, der kan få afgørende betydning for Boris Johnsons videre skæbne, ligger tidligst klar i starten af næste uge, skriver The Guardian.