Udland

Svensk regering vil kompensere husstande for høje elpriser

I Danmark har et lignende forslag været oppe at vende, og Enhedslisten ønsker blandt andet at kompensere lavtlønnede og pensionister.

Svenske husholdninger, der er ramt af høje elpriser, skal kompenseres.

Sådan lød det fra Sveriges finansminister, Mikael Damberg, og energiminister, Khashayar Farmanbar, på et pressemøde onsdag ifølge SVT.

- Det er en ekstraordinær foranstaltning i en ekstraordinær situation, sagde Mikael Damberg.

I alt vil regeringen afsætte seks milliarder svenske kroner – hvad der svarer til omkring 4,3 milliarder danske kroner – der skal dække tre måneder fra december 2021 til februar 2022.

Ifølge finansministeren drejer det sig om cirka 1,8 millioner husstande, der skal have hjælp til at dække deres elforbrug. Elpriskompensationen skal nemlig fordeles til husstande med et elforbrug på mindst 2000 kWh om måneden.

Samtidig kan en husstand maksimalt blive kompenseret med 2000 svenske kroner om måneden.

Historisk høje energipriser

Ligesom i flere andre europæiske lande er elpriserne i Sverige steget markant i løbet af de seneste måneder.

Perspektiv

Hvorfor stiger energipriserne?

Der er kort fortalt flere forklaringer på, at elpriserne er steget så voldsomt de seneste måneder.

Den ene årsag er, at prisen på naturgas er nærmest eksploderet i 2021. Derudover er der kommet godt gang i økonomien, hvilket har gjort, at flere bruger mere strøm end ellers.

Også vejrforhold – det har blæst mindre, hvilket er skidt for vindmøllerne og regnet mindre, hvilket er dårligt for vandenergien – har spillet en rolle.

Samtidig er det blevet dyrere at købe såkaldte CO₂-kvoter, der skal være med til at skubbe den grønne omstilling på vej.

Særligt i den sydlige del af landet har de mærket konsekvenserne af de historisk høje energipriser. Her har nogle husstande i december oplevet, at deres elregning er blevet op mod 5000 svenske kroner dyrere, skriver SVT.

- De elpriser, vi har set i løbet af efteråret og vinteren, har været alt for høje. Vi skal ikke være på de niveauer, sagde energiminister Khashayar Farmanbar.

Sveriges elektricitet kommer hovedsageligt fra dets egen vandkraft, atomreaktorer og vindelektricitetsværker, men er ikke afhængig af import af naturgas, skriver Reuters.

Priserne er dog fastsat på det internationale marked, hvilket betyder, at også svenskerne har måttet hoste op med flere penge.

Mikael Damberg sagde på pressemødet, at det er meget usædvanligt, at staten kompenserer husholdninger for prisudsving på markedet.

Lignende debat i Danmark

I Danmark har et lignende forslag været oppe at vende.

I november fremlagde regeringen et nyt udspil, der skal give en økonomisk håndsrækning til dem, der rammes hårdt af de stigende energipriser.

Den nye såkaldte varmepakke skal gøre det muligt for borgere at søge om tilskud gennem kommunen via en pulje på 100 millioner kroner, hvis de høje varmeregninger vælter ens budget.

Men det er kommunerne, der skal vurdere den enkelte sag.

Udspillet har dog mødt kritik fra flere sider, blandt andet fra Ældre Sagen og Mødrehjælpen, og hos flere af støttepartierne kræver man yderligere handling.

Kompensation til lavtlønnede og pensionister

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, sagde i november, at partiet ville have kompensation for høje energiregninger til pensionister, arbejdsløse og lavtlønnede på finansloven.

- Det gør mig enormt bekymret, når vi går en jul og en vinter i møde, hvor det kommer til at presse folk på pengepungen og på radiatoren. Derfor skal vi finde en løsning, lød det fra Mai Villadsen.

Lignende krav kom fra SF og Dansk Folkeparti, hvor førstnævnte vil kompensere lavtlønnede, mens sidstnævnte vil give en hjælpende hånd til pensionister.

Særligt Enhedslisten mener, at der bør gøres noget nu og kritiserer i B.T. regeringen for ikke at tage problemet seriøst.

- Regeringen har en megadårlig sag med, at de ikke har rykket på det her for længst, sagde partiets finansordfører, Rune Lund, til B.T tirsdag.

På nuværende tidspunkt har regeringen ingen planer om nye tiltag, lyder meldingen fra Socialdemokratiets energiordfører, Anne Paulin, til B.T.