Det bliver dyrt at være uvaccineret i Canadas største provins - og flere steder har indført lignende straf
Den canadiske provins Quebec vil indføre en særlig skat for mennesker, der ikke er vaccineret mod covid-19.
Det skal være dyrt at være ikkevaccineret, hvis man er borger i Canadas største provins, Quebec.
Det har Quebecs premierminister, Francois Legault, gjort klart, efter at han meddelte, at der fremover vil blive indført ekstra skat for personer, der ikke er vaccineret.
Dermed melder Quebec sig ind i rækken af områder og lande, der skruer bissen på for at overtale flere til at lade sig vaccinere.
Fancois Legault siger ifølge BBC, at det endnu ikke er besluttet, hvor høj skatten vil være, men understreger, at det vil være ”et signifikant beløb”.
- Det er et spørgsmål om at være rimelige over for 90 procent af befolkningen (de vaccinerede, red.), siger han.
Foruden den kommende særskat har Quebec indført vaccinekrav, hvis man vil handle i spiritusforretninger og cannabisbutikker.
Provinsen har omkring otte millioner indbyggere, hvoraf lidt under 90 procent er vaccineret. Det er Canadas geografisk største provins og næstmest befolkede.
Lignende tiltag i Europa
Politikerne i Quebec er langt fra de første, der laver regler, som opdeler samfundet i grupper af vaccinerede og ikkevaccinerede.
Rundt om kloden er tiltag som månedlige bøder, dyre hospitalsregninger og forbud mod at gå på restaurant blevet taget i brug.
Østrig har indført et decideret vaccinekrav, der betyder, at østrigerne risikerer bødestraf eller fængsel, hvis de ikke er vaccineret før 1. februar.
I støvlelandet Italien er der ligeledes vaccinekrav, der dog gælder for italienere over 50 år, som skal være vaccineret inden 15. februar.
Bryder man vaccinekravet, vil man få en bøde hver eneste måned, indtil man bliver vaccineret.
Både Tyskland og Frankrig har gjort livet besværligt for ikkevaccinerede og indført regler om, at man blandt andet ikke må gå på restaurant, hvis ikke man er vaccineret.
Uden for Europas grænser bliver det også mere besværligt og muligvis også meget dyrt at lade være med at blive vaccineret – eksempelvis i Singapore, hvor ikkevaccinerede selv får lov til at betale deres hospitalsregninger.
Desuden har en lang række lande vedtaget indrejseforbud for ikkevaccinerede, herunder Australien, hvilket for nyligt gav tennisstjernen Novak Djokovic store problemer.
Statsministeren har afvist danske særregler
Spørgsmålet om at lave bestemte regler for mennesker, som af forskellige årsager ikke vil lade sig vaccinere, har også været oppe at vende i Danmark.
På et pressemøde i november sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at hun synes, at det var dybt urimeligt, at nogle nægtede at tage mod vaccinerne mod covid-19.
- Jeg kan ikke understrege nok urimeligheden i, at en lille gruppe potentielt ødelægger det for de fleste af os. Så der er i mine øjne ikke nogen undskyldning – heller ikke af moralsk karakter – for, at man ikke går hen og bliver vaccineret, sagde statsministeren for rullende kameraer.
Hun afviste dog få dage efter, at danskerne skulle deles op efter vaccinestatus.
- Jeg synes ikke, jeg placerer et A- eller B-hold, men jeg bliver som landets statsminister nødt til at sige, at alle har et ansvar, og vaccinen er vores supervåben, sagde hun og tilføjede:
- Hvis der er for mange, der bliver ved med ikke at lade sig vaccinere, så kommer epidemien stadig til at hvirvle rundt i vores samfund med kæmpestore både menneskelige og økonomiske konsekvenser.
En Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken fra november viste, at der på tidspunktet ellers var opbakning til at gøre det.
65 procent svarede, at ikkevaccinerede burde blive underlagt særregler, som ikke gjaldt for dem, der havde smøget ærmet op på et af landets mange vaccinationssteder.
Omvendt mente 27 procent, at det var en dårlig idé med de særligt målrettede restriktioner.