Udland

Boris Johnson indrømmer, at han deltog i havefest under nedlukning

Oppositionen såvel som flere konservative partimedlemmer kræver nu, at Boris Johnson træder tilbage som premierminister.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har onsdag indrømmet, at han deltog i en havefest 20. maj 2020, mens Storbritannien var under streng nedlukning.

Under en spørgetime i det britiske underhus undskylder premierministeren, men han begrunder sin deltagelse med, at han troede, at det var et arbejdsmøde.

Ifølge premierministeren gik han nemlig kun ud i haven, fordi han var af den overbevisning, at der var et arbejdsarrangement i gang.

Han forlod arrangementet efter 25 minutter, men erkender, at han skulle have stoppet det.

- Set i bakspejlet burde jeg have sendt alle tilbage indenfor, jeg burde have fundet en anden måde at takke dem på, og jeg burde have erkendt, at selvom det teknisk set kunne siges at falde inden for retningslinjerne, vil der være millioner af mennesker, der simpelthen ikke vil se det på den måde, siger han.

Han afviser at kommentere sagen yderligere før en undersøgelse, der lige nu er ved at efterforske flere påståede fester i Downing Street, er færdiggjort.

Beskyldt for at deltage i flere fester

Undskyldningen falder, efter at det mandag kom frem, at Johnsons ledende privatsekretær, Martin Reynolds, sendte en invitation ud til flere end 100 ansatte, hvor han opfordrede til at "medbringe egen sprut" til et arrangement i haven ved premierministerboligen.

På daværende tidspunkt måtte briterne maksimalt mødes med én person fra en anden husstand udendørs, men alligevel skulle 40 ansatte, inklusiv premierministeren og hans kone, Carrie Johnson, have deltaget.

Det er ikke første gang, at premierministeren bliver beskyldt for ikke at overholde de regler, som hans regering selv har indført under pandemien

Blandt andet har avisen The Mirror bragt et billede af Boris Johnson, der deltager i en virtuel julequiz 15. december 2020 sammen med andre kollegaer. En quiz, der fandt sted bare tre dage før en påstået julefest i premierministerens embedsbolig.

Kræver øjeblikkelig tilbagetræden

De mange ureglementerede fester har vakt harme blandt oppositionen.

Keir Starmer, der er leder for arbejderpartiet Labour, er en af dem, der kræver, at Johnson træder tilbage øjeblikkeligt.

- Hans forsvar, at han ikke var klar over, at han var til en fest, er stødende over for den britiske offentlighed. Vil han nu gøre det rigtige og træde tilbage?, lyder det fra ham under spørgetimen.

Keir Starmer appellerer også til konservative medlemmer om at være med til at fyre Johnson.

Flere konservative medlemmer havde på forhånd udtrykt stor vrede over premierministerens handlinger. Og en del synes faktisk villige til at få ham fjernet fra posten.

- Hvis premierministeren bevidst deltog i en fest, kan jeg ikke se, hvordan han kan overleve at have accepteret afskedigelser for langt mindre, sagde det konservative medlem Nigel Mills til BBC inden spørgetimen.

Fester i Downing Street under coronanedlukning

  1. Johnson deltager i havefest

   Et billede offentliggjort af The Guardian viser Boris Johnson og hans ansatte i haven i Downing Street, hvor de nyder ost og vin. Premierministeren har udtalt, at det var et arbejdsmøde.

  2. Ny havefest finder sted

   Johnsons ledende privatsekretær, Martin Reynolds, sender en invitation ud til mere end 100 ansatte, hvor han inviterer til havefest i Downing Street. 

   Det er den havefest, som Boris Johnson har indrømmet, at han var til stede, men at han troede det var arbejdsrelateret.

  3. Premierministeren afholder julequiz

   Et billede bragt af avisen The Mirror viser Boris Johnson deltage i en virtuel julequiz.

   Her ses han læse quizspørgsmål op, mens han er omgivet af to kolleger. Han nægter at have gjort noget forkert. 

  4. Julefrokost i Downing Street

   Johnsons medarbejdere beskyldes for at have overtrådt regeringens egne coronarestriktioner ved at afholde en større julefrokost.

   Premierministeren og hans regering nægter gentagne gange, at julefrokosten fandt sted, men en video offentliggjort af tv-stationen ITV viser daværende pressesekretær Allegra Stratton joke om festen.