Coronavirus

WHO advarer mod optimistisk spansk coronastrategi

I Spanien overvejer man at håndtere corona mere som influenza frem for en pandemi. Men det er for tidligt, siger WHO.

I Danmark blev det nye år indledt med godt nyt fra Statens Serum Institut (SSI) med den positive udmelding om, at risikoen for at ende på hospitalet med Omikron-varianten er halvt så stor som med Delta.

Samme optimisme har der været i Spanien. Her har premierminister Pedro Sánchez forklaret, at man bør begynde at håndtere udviklingen af covid-19 mere i stil med influenza.

Det sker på baggrund af, at næsten hele den spanske befolkning er vaccineret, Omikrons mildere sygdomsforløb, samt at dødeligheden er faldet betydeligt.

WHO advarer

Men hos Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer man mod at betragte covid-19 som en såkaldt endemi – en sygdom, der har en stabil, vedvarende forekomst i et afgrænset område i modsætning til en epidemi – altså hvad der eksempelvis svarer til influenza.

Catherine Smallwood, der er seniorofficer for WHO i Europa, understreger, at Omikron stadig spreder sig markant og endnu ikke har stabiliseret sig.

- Vi har stadig en enorm mængde usikkerhed og en virus, der udvikler sig ganske hurtigt med dertilhørende nye udfordringer. Vi er bestemt ikke et sted, hvor vi er i stand til at kalde det en endemi, siger hun ifølge Reuters.

Hvad er forskellen på en endemi, pandemi og epidemi?

En endemi er en sygdom, der har en stabil, vedvarende forekomst i et afgrænset område i modsætning til en epidemi.

En epidemi er en hurtig og ukontrollabel udbredelse af en smitsom sygdom til et stort antal mennesker inden for et vist område og inden for en forholdsvis kort periode. Der vil være tale om et udbrud i et større georgrafisk område.

En pandemi er en smitsom sygdoms udbredelse over en hel verdensdel eller flere verdensdele. Der vil være tale om en pandemi, hvis en epidemi har spredt sig til en hel eller flere verdensdele.

Kilde: Hans Jørn Kolmos og Sundhedsstyrelsen

 

Pfizer forudser endemi i 2024

I december meldte medicinalselskabet Pfizer, der står bag en af coronavaccinerne, at covid-19 vil kunne betragtes som en endemi i 2024.

I den forbindelse udtalte Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet:

- Jeg tror, at vi vil se, at virussen opfører sig som andre virusser om vinteren, hvor det udmønter sig som en sæsoninfluenza. Den vil stadig være her, men vi vil kunne håndtere den, vurderede han over for TV 2.

Storbritannien vil lede vejen til endemi

Også i Storbritannien har begrebet endemi været luftet i regeringen.

Undervisningsminister Nadhim Sahawi fortalte søndag til BBC, at Storbritannien bør være førende i at vise vejen fra pandemi til endemi.

- Jeg håber, at vi bliver en af de første store lande til at demonstrere over for verden, hvordan man går fra pandemi til endemi og så håndtere det i så lang tid, det nu engang må vare. Om det så er fem, seks, syv eller ti år, siger han.

Spanien har allerede planer for corona som endemi

I Spanien er man ifølge dagbladet El Pais i gang med den sidste del af arbejdet i planerne for, hvordan covid-19 skal håndteres i samme stil som andre luftvejsinfektioner.

Det sker blandt andet på grund af, at man ikke længere finder det holdbart at lave en detaljeret smittesporing af hver enkelt borger, når den spreder sig så markant, men ikke forårsager lige så stor dødelighed.

Men denne overbevisning skal man altså være varsom med ifølge WHO.

Det gælder også i Danmark, hvor WHO's ledende talsperson, Dr. Margaret Harris, ikke kunne genkende SSI’s udmelding om, at danskerne kan få deres normale liv tilbage om to måneder.

- Vi har ikke data til at lave den slags forudsigelse, sagde hun sidste uge i TV 2-programmet 'Lippert'.

Hun tilføjede, at Omikron-varianten skaber et stort smittepres verden over, og der derfor skal gøres alt for at bringe smitten ned.