Udland

Strid om retsreformer i Polen: - Min suspendering skyldes ikke en forbrydelse

Omstridte suspenderinger af polske dommere har kastet Polen ud i politisk stormvejr. TV 2 har mødt en af dem, der kæmper for at beholde sit arbejde.

51-årige Igor Tuleya lever og ånder for juraen.

Det ses tydeligt i hans hjem, der trods et sparsomt møblement har et utal af bugnende bogreoler. En enkelt biografi om Margaret Thatcher skiller sig ud fra mængden, for langt de fleste bøger er juridisk faglitteratur.

I et kvart århundrede har Tuleya arbejdet for de polske domstole – de seneste 11 år som byretsdommer i Polens hovedstad Warszawa. Men nu hænger den sorte dommerkappe med de lilla syninger på ærmerne på en bøjle foran en af bogreolerne i hans lille etværelses lejlighed.

Det er over et år siden, han sidst havde den på.

I oktober 2020 modtog Tuleya et brev om, at han var blevet suspenderet fra sit embede ved byretten. En suspension, der siden er blevet fulgt op af breve fra myndighederne om, at han skal arresteres og til forhør. Polens såkaldte disciplinærkammer hævder, at Tuleya har brudt loven ved at afsløre følsomt materiale under en retssag.

Igor Tuleya afviser:

- Den virkelige grund til min suspendering skyldes ikke nogen forbrydelse. Det handler om at straffe mig for at have andre holdninger end regeringspartiet.

En fare for demokratiet

Den polske regering med Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) i spidsen kom til magten i 2015 og har i løbet af de seneste seks år gennemført en lang række reformer af retsvæsnet. Reformer, som Tuleya og andre dommere har sat spørgsmålstegn ved og udfordret.

Etableringen af disciplinærkammeret, hvis opgave er at holde øje med, om dommere begår ulovligheder, er en af reformerne. Men flere eksperter kritiserer disciplinærkammeret for at være proppet af politisk udpegede medlemmer, der fungerer som smagsdommere for regeringen.

Dermed, lyder kritikken, bliver domstolenes uafhængighed undermineret, fordi politikerne får mere magt over dem, og selve fundamentet for demokratiet kommer i fare.

- Det er ikke reformer. Vi kalder det for deformering, bemærker Igor Tuleya.

"Vi" henviser til en voksende gruppe af advokater og dommere, der føler sig intimideret af eller er blevet suspenderet af disciplinærkammeret. Den polske organisation #WolneSady (#FrieDomstole, red.), der yder juridisk bistand til dem, der er kommet i disciplinærkammerets søgelys, oplyser, at der lige nu er omkring 150 disciplinær- og strafferetlige sager mod dommere og advokater i Polen.

Og antallet vokser, lyder det.

Polens højesteret forsvarer regeringen

Men spørger man der, hvor disciplinærkammeret hører til, nemlig i den polske højesteret, er meldingen en ganske anden.

Alexander Stepkowski, der for få år siden var ansat af regeringen, er i dag højesteretsdommer og talsmand. Han forsvarer reformerne, der de seneste år har givet anledning til massive folkelige demonstrationer i Polen. De skal effektivisere domstolene, forklarer han og nægter, at man på nogen måde kan tale om, at domstolenes uafhængighed er under afvikling.

Og de store demonstrationer kalder han for et bevis på, at demokratiet i Polen fungerer, som det skal. Ifølge Stepkowski er der tale om tre-fire sager mod dommere, der kan diskuteres. Resten handler om kriminelle dommere.

- Selvfølgelig skal en dommer ikke begå ulovligheder, men sådan er livet. Det sker, siger Alexander Stepkowski til TV 2.

Polen til EU: Bland jer uden om

Udviklingen i Polen har i den grad fået opmærksomhed uden for landets grænser. EU-domstolen i Luxembourg kalder flere af retsreformerne, herunder det polske disciplinærkammer, for ulovligt.

Polen er blevet idømt dagbøder på 1 million euro for ikke at have nedlagt kammeret, og EU-Kommissionen i Bruxelles tilbageholder lige nu milliarder af euro til Polen i corona-genopretningsmidler, fordi man mener, at retsreformerne i landet er i strid med EU's grundlæggende værdier om frie og uafhængige domstole.

Alexander Stepkowski kalder beskyldningerne fornærmende og beder EU om at blande sig udenom:

- Den måde, vi organiserer vores retsvæsen på, er på ingen måde noget, EU har magt over, fastslår han.

Polexit på vej?

Striden mellem Polen og EU har vokset sig så stor, at mange stiller sig selv spørgsmålet, om et såkaldt Polexit (polsk exit fra EU, red.) er under opsejling. Og flere af dem, TV 2 møder i Warszawa, er utilfredse med den polske regerings konflikt med EU.

Grzegorz Rokicki, som er arbejdsløs, fortæller, at hvis der var folkeafstemning om EU-medlemskab i dag, ville han stemme ja igen.

- Men vores regering er begyndt at tage en forkert tilgang til EU, siger han til TV 2.

En anden borger vurderer, at Polens forhold til EU er meget dårligt, og at den polske regerings handlinger har efterladt landet isoleret.

- Det ser ud, som om nogle i vores regering har planer om at forlade EU. De tager fejl, bemærker Roman Wrzosek, der er pensioneret universitetsprofessor.

Polske meningsmålinger viser, at over 80 procent af befolkningen ønsker at forblive i EU. Det gør Polen, som er det land, der modtager flest penge fra EU, til en af de mest EU-begejstrede nationer i Unionen.

Men det får ikke dæmpet højesteretsdommer Stepkowskis kritik af EU. Han kalder EU-Kommissionens behandling af Polen "bekymrende".

- Men indtil videre forventer jeg ikke et Polexit, understreger han.

Vil kæmpe med de bare næver

Igor Tuleya er skuffet over EU. Ikke af de samme årsager som regeringen og Højesteretten, men fordi Bruxelles i hans øjne tøvede med at tage affære overfor den polske regering.

- Det tog seks år med ødelæggelse af det polske domstolssystem, før EU's institutioner agerede. Det er gået for langsomt, siger Tuleya.

Han bruger nu sin tid på at turnere Polen sammen med andre dommere, der har været udsat for det samme. Deres budskab er, at demokratiet er i fare. Igor Tuleya aner ikke, om han nogensinde kan arbejde som dommer igen.

På bøjlen med dommerkappen hænger også et par røde boksehandsker. Han forklarer, at han har fået dem i gave og at de skal minde ham om hans kamp mod systemet. Men han tvivler på, at de kommer i brug.

- Selv med de bare næver vil vi forsvare retsstaten i Polen, siger han.

Perspektiv

Polens dagbødesag

Demonstranter holder et banner foran Højesteret i Warszawa til støtte for dommer Igor Tuleya.

EU-Domstolen afgjorde i juli sidste år, at disciplinærkammeret ved den polske højesteret er i strid med EU-retten. For kammeret sikrer ikke upartiskhed og uafhængighed, lyder det i dommen.

Da Polen ikke efterlevede dommen, besluttede EU-Domstolen i oktober at udstede dagbøder på 1 million euro.

Landet fik indtil den 11. januar til at redegøre for den manglende overholdelse. Den frist er nu overskredet og EU-Kommissionen, som skal modtage pengene, ventes at udstede en bøde på 70 millioner euro til Polen.

Den polske regering har anklaget EU for at stille "ulovlige krav" og bebudet, at Polen ikke giver efter for "afpresning".

Kilde: Reuters