Udland

Præsident klager til Putin: Terrorister stjæler døde fra lighusene om natten

Kasakhstans præsident har en alternativ forklaring på, hvorfor beviserne for et stort terrorangreb i landet kan være svære at finde.

I det centralasiatiske land Kasakhstan beskylder præsidenten snedige terrorister for at have stjålet beviserne for, at landet den seneste uge har været udsat for et stort udenlandsk terrorangreb.

Det er ikke et tilfælde, at banditterne overfaldt lighuse om natten

Kassym-Jomart Tokayev, præsident i Kasakhstan

Under et onlinemøde mandag, hvor blandt andre Ruslands leder Vladimir Putin deltog, sagde præsident Kassym-Jomart Tokayev, at udenlandske krigere med sikkerhed var direkte involveret i de uroligheder, som nu har kostet mindst 164 menneskeliv.

Han havde tilsyneladende bare mistet beviserne for, at der var udlændinge involveret, fordi ligene af dem var forsvundet.

- Det er ikke et tilfælde, at banditterne overfaldt lighuse om natten. De gjorde det for at fjerne ligene af deres medsammensvorne, sagde Kassym-Jomart Tokayev under mødet, hvor han antydede, at det var islamister, som stod bag.

- De tog også deres faldne med fra slagmarken, hvor kampene fandt sted. Denne fremgangsmåde bruges af internationale terrorister. Det er sådan, at de fjerner deres spor, sagde Kassym-Jomart Tokayev.

Han tilføjede, at terroristerne tilsyneladende også havde barberet deres karakteristiske lange skæg af.

Halshugninger og levende skjolde

Onlinemødet blev optaget og oversat til engelsk af de russiske myndigheder, og derfor kan alle nu læse hele Kassym-Jomart Tokayevs oplæg.

Han fortalte blandt andet sine allierede i den russisk-ledede sikkerhedsorganisation CSTO, at terroristerne havde klædt sig ud i politi- og militæruniformer og brugt demonstranterne som menneskeskjolde i deres kampe mod myndighederne.

- De brugte deres talmæssige overlegenhed på fem til en, bøllerne angreb vores politi- og militærfolk, gennembankede dem med ekstrem brutalitet og huggede hovedet af to af dem, sagde præsidenten.

Ifølge Kassym-Jomart Tokayev var 16 politi- og militærfolk blevet dræbt, mens 1300 var blevet såret og 500 køretøjer gået tabt.

Han ville ikke sætte tal på de civile tab, men oplyser, at 9.900 er blevet anholdt.

Modtaget med skepsis

Præsidentens historie om et koordineret islamistisk angreb på regimet i Kasakhstan bliver modtaget med skepsis flere steder.

Blandt andet hos Shaun Walker, der dækker Kasakhstan for avisen The Guardian.

- I undskyldningernes historie er her en temmelig bemærkelsesværdig én fra Kasakhstans præsident: Der var 20.000 terrorister, inklusive fremmede, men de brød snedigt ind i lighusene for at stjæle ligene af deres døde kammerater, så der nok ikke er noget bevismateriale, skriver han på Twitter.

Præsidentens version af historien deles heller ikke af eksperter.

Jens-Kristian Lütken, der er næstformand i Europabevægelsen, og som har fulgt situationen i Kasakhstan tæt, sagde forleden til TV 2, at det var prisstigninger på flaskegas, der bruges som brændstof i landets biler, som fik folk på gaden.

- Det har i høj grad fået bægeret til at flyde over hos mange mennesker. Og så er der samtidig også en generel utilfredshed med regimet og med korruption. Det har fået befolkningen til at gå på gaden, sagde Jens-Kristian Lütken, da urolighederne brød ud.

Kassym-Jomart Tokayev satte militæret ind for at genoprette roen, og da demonstrationerne begyndte at ligne en revolution, fik han militær hjælp fra Rusland, Hviderusland og Kirgisistan til at genoprette roen.

Under en tale i Kasakhstans parlament tirsdag kunne Kassym-Jomart Tokayev fortælle, at det var lykkedes, og at de russiske soldater ville begynde at forlade landet i løbet af to dage.