Udland

Boris Johnson ramt af ny skandale efter lækket e-mail fra havefest

Havefesten er blot én blandt flere fester, som angiveligt skulle have fundet sted i premierministerens embedsbolig under nedlukningen.

Skandalerne bliver ved med at hobe sig op for Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.

Senest har tv-stationen ITV offentliggjort en lækket e-mail fra en af premierministerens topembedsmænd, hvor der inviteres til havefest i Downing Street under første coronanedlukning.

Mailen kom fra Boris Johnsons ledende privatsekretær, Martin Reynolds, og blev sendt ud til mere end 100 ansatte.

- Hej alle. Efter en utrolig travl periode tænkte vi, at det ville være rart at få det bedste ud af det dejlige vejr og få nogle socialt distancerede drinks i haven i nummer 10 i aften. Vær med fra kl. 18, og medbring din egen sprut!, skrev privatsekretæren.

Festen fandt sted 20. maj 2020, og på daværende tidspunkt måtte briterne maksimalt mødes med én person fra en anden husstand udendørs.

Derfor har den kastet stor kritik af sig, og endnu en gang bliver Boris Johnson og hans regering beskyldt for ikke at overholde de retningslinjer, som de selv har udstukket under coronapandemien.

En række af møgsager

Ifølge flere internationale medier deltog Boris Johnson og hans kone, Carrie Johnson, i havefesten.

Da premierministeren blev spurgt ind til sin deltagelse af en journalist mandag, afviste han ifølge CNN at svare, med henvisning til at der på nuværende tidspunkt pågår en undersøgelse af flere fester i Downing Street under nedlukningen.

For sammenkomsten 20. maj 2020 er blot én blandt flere sammenkomster, som angiveligt skulle have fundet sted i premierministerens embedsbolig, mens resten af befolkningen var under strenge restriktioner.

Blandt andet er Boris Johnson blevet beskyldt for at have været vært for en række julearrangementer i julen 2020.

Det er Susan Gray, en erfaren leder i embedsværket, der har fået til opgave at efterforske de påståede fester.

Egentlig var det Boris Johnsons departementschef, Simon Case, der skulle have stået for undersøgelsen, men han blev fjernet, da det kom frem, at han også selv havde holdt fest under nedlukningen.

Det britiske arbejderparti Labour har efter den seneste afsløring sagt, at premierministeren vil stå over for ”alvorlige spørgsmål”, hvis det bliver bekræftet, at han deltog i festen.

Samtidig har partiet De Liberale Demokrater opfordret til en politiefterforskning. En talskvinde fra London Metropolitan Police har udtalt, at de er gået ind i sagen.

Dalende popularitet

De mange beskyldninger om ureglementerede fester har fået den britiske premierministers popularitet til at styrtdykke.

Den seneste måling fra YouGov, der blev foretaget lige inden jul, viser, at 71 procent af de adspurgte mener, at han har klaret det skidt.

Og festerne i Downing Street er mere benzin på bålet for en i forvejen frustreret befolkning. Særligt for personer, som har mistet familiemedlemmer under pandemien.

- Min far døde, kun fire dage før denne e-mail blev sendt ud. Han var kun 55 og var sund og rask… At tænke på, at mens det skete, så fik Boris Johnson ’"det bedste ud af vejret", siger Hannah Brady, talsperson for Covid-19 Bereaved Families for Justice, til The Guardian.

Boris Johnson har endnu ikke valgt at kommentere yderligere på de nye beskyldninger.