Konflikten om Ukraine

Vil være en fejl af NATO ikke at rykke sig nu, siger Rusland

Efter mandagens forhandlinger understreger USA behovet for russisk deeskalering, mens Rusland kræver indrømmelser den anden vej.

Rusland vil endnu ikke tage stilling til, om det giver mening at fortsætte forhandlingerne om den tilspidsede situation i Ukraine.

Det siger den russiske viceudenrigsminister, Sergei Ryabkov, efter et møde med sin amerikanske kollega i Geneve mandag.

Ifølge russeren forløb den imødesete samtale professionelt, men der er behov for et snarligt gennembrud og kompromiser, understreger han på et efterfølgende pressemøde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Særligt vil Rusland imødekommes på sin bekymring for NATO's mulige udvidelse mod øst.

Ryabkov efterlyser derfor, at NATO er klar til at rykke sig.

- Hvis ikke det sker, vil det være en fejl af NATO og skade dets egen sikkerhed, siger Sergei Ryabkov ifølge Reuters.

Den russiske viceudenrigsminister siger, at der er basis for en aftale mellem Rusland og USA, men at amerikanerne ikke skal undervurdere risikoen for konfrontation.

Ikke råd til yderligere forsinkelser

Mødet mellem de to lande mandag var det første af flere møder mellem repræsentanter fra Rusland og Vesten, der fortsætter de kommende dage i Bruxelles og Wien.

Efter mødet siger den amerikanske viceudenrigsminister, Wendy Sherman, at USA har tilbudt snart at mødes igen med russerne.

Fra Ryabkov lyder det, at man fra russisk side vil tage stilling til eventuelle fremtidige forhandlinger på baggrund af, hvordan resten af ugens møder forløber.

- Herefter vil det stå klart, om det giver mening at fortsætte forhandlingerne, siger han.

Ifølge Ryabkov har russerne ingen intentioner om at invadere nabolandet Ukraine, men han gentager russernes ufravigelige krav om, at det er fuldstændig afgørende, at Ukraine aldrig bliver medlem af NATO.

- Situationen er farlig nu, og vi har ikke råd til yderligere forsinkelser i forhold til at finde en løsning på dette fundamentale spørgsmål, siger han.

Stor beslutning venter Rusland

Ifølge Wendy Sherman vil USA's og Ruslands regeringer i slutningen af ugen tale sammen om det videre forløb herfra.

Ønsker russerne ikke at fortsætte forhandlingerne, sender det ifølge amerikaneren et klart signal.

- Hvis Rusland træder væk fra den nuværende opgave, vil det stå klart, at de aldrig var seriøse omkring diplomatiet, siger hun ifølge Reuters.

Sherman tilføjer, at hun på mødet understregede behovet for deeskalering fra russernes side, men at hun ikke fik et indtryk af, om russerne var indstillet på det.

- Rusland skal tage en rigtig stor beslutning, og det er én, som kun præsident Putin kan tage, siger amerikaneren.

USA har sammen med resten af Vesten varslet alvorlige konsekvenser og fuld støtte til Ukraine i tilfælde af en russisk invasion.