Udland

Sverige strammer coronarestriktionerne

Se de nye restriktioner nederst i artiklen.

Smitten stiger i Sverige, og derfor er der mandag blevet indført skærpede restriktioner.

- Det, vi har set, er, at smittespredningen er steget fra sidste efterår, siger statsminister Magdalena Andersson på et pressemøde.

Hun tilføjer, at smittespredningen i Sverige er på et historisk højt niveau, og at udbredelsen af smitte derfor skal nedbringes.

- Vi befinder os i en situation med rekordstor smittespredning. Belastningen på sundhedssektoren er stor, sagde Anderson på et pressemøde om pandemien mandag formiddag.

På pressemødet løftede regeringen sløret for, hvad de nye restriktioner byder på.

Blandt andet skal restauranter og barer holde lukket fra klokken 23.00. Samtidig skal alle, der har mulighed for det, arbejde hjemmefra.

En del af restriktionerne bliver indført fra onsdag 12. januar, skriver SVT.

Indgribende tiltag

Presset på det svenske sundhedsvæsen har været medvirkende til, at de nye tiltag er kommet på bordet.

For nuværende ligger der 108 på intensive afdelinger på de svenske sygehuse. I Danmark er det tilsvarende tal 77.

Statsministeren anerkender, at restriktionerne er “indgribende i folks hverdag”, men understreger samtidig, at der er behov for at handle nu.

- Jeg vil gerne understrege, at de (restriktionerne, red.) er midlertidige, og at både regeringen og myndighederne vil vurdere behovet for tiltagene løbende, siger Magdalena Andersson.

Her er nogle af de nye restriktioner:

  • Alle, der kan, bør arbejde hjemmefra

  • Restauranter og barer skal lukke senest klokken 23, og der indføres en begrænsning på højst 8 personer per selskab

  • Krav om siddende servering

  • Ved almindelige sammenkomster og offentlige arrangementer indføres et loft på 50 personer, hvis der ikke findes vaccinationsbevis

  • Der indføres et generelt råd om, at voksne bør begrænse deres nære kontakter indendørs

  • Fjernundervisning kan anvendes på universiteter og gymnasier

Samtidig forlænges tidligere restriktioner. De handler blandt andet om at undgå længere ture i offentlig transport og at bruge mundbind, når mange rejser sammen

Der er også blevet fremlagt nye tiltag, der kræver regelændringer i landet. Derfor vil de ifølge SVT træde i kraft senere end onsdag.

Det gælder blandt andet, at der på messer indføres vaccinationsbevis, hvis antallet af deltagere overskrider 50 personer, og at der indføres et loft på 500 personer til offentlige forsamlinger og arrangementer.

Kilde: SVT