Taliban i Afghanistan

Taxachauffør fandt nyfødt i luftshavnskaos - ville ikke aflevere drengen tilbage til familien

En 29-årig taxachauffør havde fundet barnet i lufthavnen og ville opdrage ham som sin egen. Efter en lang kamp har familien nu fået barnet tilbage.

Evakueringsindsatsen i Afghanistans hovedstad, Kabul, kørte på fuld tryk den 19. august.

Amerikanske soldater forsøgte at få afghanere, som havde hjulpet de vestlige lande under indsatsen i Afghanistan, ind i Kabuls lufthavn, så de kunne komme med et fly til USA.

Midt i virvaret stod Mirza Ali Ahmadi med sin kone og fem børn. De havde kæmpet sig langt frem den i store menneskemængde foran lufthavnen, så de nu kun var fem meter fra indgangen.

Men der var så mange mennesker på et sted, at Mirza Ali Ahmadi begyndte at frygte, at hans yngste søn, to måneder gamle Sohail, ville blive mast.

En soldat fik øje på familien fra den anden side af lufthavnens hegn og tilbød dem hjælp. På et splitsekund besluttede Ahmadi at sende Sohail over hegnet i sikkerhed ved den amerikanske soldat.

Faren tænkte, at han ville samle Sohail op igen, når familien havde fået klemt sig ind i lufthavnen. Men pludselig begyndte Taliban, som forsøgte at kontrollere menneskemængden uden for lufthavnen, at skubbe menneskemængden tilbage.

Det tog familien en ekstra halv time at komme tilbage til lufthavnens indgang, og der var Sohail forsvundet.

Eftersøgning

Sådan beskriver Mirza Ali Ahmadi over for Reuters, hvorfor han og konen til sidst måtte lade sig evakuere til USA uden deres yngste barn.

Men nu, efter en lang kamp gennem de seneste knap fem måneder, er det yngste barn tilbage i familiens skød.

Med løbesedler og billeder af Sohail gik familien i gang med at eftersøge deres barn. Og i november bar det frugt.

Den 29-årige taxachauffør Hamid Safi var blevet set komme hjem med en baby den samme augustdag, og nu kunne naboerne genkende babyen som den på løbesedlerne.

Men Safi var ikke uden videre klar til at give barnet tilbage til sin biologiske familie.

Nægtede at overlevere barnet

Taxachaufføren havde 19. august også klemt sig ind i lufthavnen, efter han havde givet sin bror et lift. Her fandt han Sohail, der ifølge ham sad på gulvet og græd.

Han fortæller til Reuters, at han ledte efter forældrene i lufthavnen, men uden held. Og eftersom han ikke skulle evakueres, og at det var hans afdøde mors største ønske at Safi skulle få en søn, valgte han at tage Sohail med hjem til sin kone og tre døtre for at opdrage ham som sin egen.

Så da Mirza Ali Ahmadis svigerfar, Mohammad Qasem Razawi, rejste fra det nordlige Afghanistan til Kabul med takkegaver i form af en slagtet ged, valnødder og tøj til Safi-familien, nægtede Hamid at overlevere barnet.

Razawi så sig derfor nødsaget til at anmelde Hamid Safi til det lokale Taliban-politi for at have kidnappet Sohail.

Dans og sang

I løbet af syv ugers tovtrækkeri lykkedes det med politiets hjælp parterne at indgå en aftale.

Safi fik godt 6000 kroner som kompensation for de udgifter, der havde været ved at passe Sohail i knap fem måneder, og Razawi fik overleveret sit barnebarn.

- Hamid og hans kone græd, og det gjorde jeg også, men jeg forsikrede dem om, at de begge er unge, og at Allah vil give dem drengebørn. Ikke et, men flere. Jeg takkede dem begge for at redde barnet fra lufthavnen, sagde Razawi lørdag til Reuters efter overleveringen.

Og det var ikke kun bedstefaren, der var taknemmelig, fortalte Razawi efter at have overbragt nyheden til forældrene:

- De fejrer det med dans og sang. Det er fuldstændig ligesom et bryllup.

Ahmadi-familien vil nu forsøge at få deres søn til Michigan i USA, hvor de nu bor.