Coronavirus

Konspirationsteoretikerne svinede ham til, da han fortalte om at være ikkevaccineret og indlagt med corona

Henry Dyne stod på en bar mellem jul og nytår, da han blev bombarderet med tilsvininger og trusler over sociale medier.

Han er blevet kaldt ’kriseskuespiller’.

29-årige Henry Dyne fra Surrey i Storbritannien blev i sommeren 2021 indlagt med coronavirus, og i den forbindelse blev han interviewet af BBC.

Fra sin hospitalsseng fortalte han, at han fortrød, at han ikke var blevet vaccineret. Han troede, at hans unge alder ville gøre en coronainfektion mild, men i stedet endte han på hospitalet tilsluttet iltapparat og med høj feber.

Klippet blev vist på BBC i sommer, men i december begyndte det at blive delt flittigt af vaccineskeptikere og konspirationsteoretikere, der beskyldte ham for at være en betalt ’kriseskuespiller’ – at han løj om sin sygdom for at overdrive coronavirussens alvorlighed.

- Hvor meget betalte BBC dig for at lade, som om du havde covid-19? lyder det fra en, mens en anden skriver:

- Du er en skiderik, makker. Karma er ægte, min ven.

Henry Dyne har sidenhen fremvist en positiv coronatest, skriver flere medier.

Tilsvininger og trusler

Henry Dyne stod selv på en bar mellem jul og nytår, da beskeder med beskyldninger begyndte at vælte ind på hans telefon. Og han blev meget overrasket over omfanget af tilsvininger og trusler.

- Jeg havde bare medvirket i udsendelsen, fordi jeg tænkte, jeg havde noget på hjerte, siger han ifølge Reuters.

- Jeg er ung, i relativt god form og jeg var tæt på at dø. Jeg tænkte, at det var vigtigt at fortælle andre, at jeg var ikkevaccineret. Ikke fordi jeg var anti-vaxxer, jeg var bare lidt tøvende i forhold til at være en af de første, der fik vaccinen. Så det sagde jeg til BBC, og resten er historie, siger han.

Boston Marathon

Fænomenet ’kriseskuespiller’ har også tidligere været brugt af konspirationsteoretikere.

Efter terrorangrebet under Boston Marathon blev Emma MacDonald fotograferet opløst i gråd under en mindehøjtidelighed i hendes hjemby.

Siden blev billedet delt af konspirationsteoretikere, der mente at kunne spotte Emma MacDonald ved andre mindehøjtideligheder for terrorangreb, skoleskyderier eller andre større tragedier.

Formålet for konspirationsteoretikerne var at overbevise andre om, at det var den samme person, der var til stede ved alle begivenhederne, og at personen var en skuespiller, der blev betalt for at lade som om, hun sørgede. Det har Emma MacDonald selv afvist i et interview med USA Today.

Spredning af misinformation

At der igen bliver delt historier om ’kriseskuespillere’, kommer ikke bag på Johan Farkas, som er ph.d.-studerende på Malmø Universitet, hvor han netop forsker i konspirationsteorier.

Han har tidligere sagt til TV 2, at den usikkerhed, som nogle mennesker føler i forbindelse med coronaudbruddet, skaber gunstige forhold for deling af misinformation.

Johan Farkas ser blandt andet, at almindelige mennesker med gode intentioner kommer til at viderebringe misinformation i forsøget på at "gøre noget" og "hjælpe".

- Når vi sidder isoleret derhjemme, kan vi føle os en smule magtesløse, og så er det fristende at dele et – lidt for – godt råd eller en advarsel med sine venner på de sociale medier. Selvom informationen ikke er korrekt eller bygger på et rygte, kan den meget hurtigt sprede sig, har han tidligere sagt til TV 2.