Udland

I dag er det et år siden, Kongressen blev stormet - men for stormløberne er sagen langtfra slut

Mange oprørere er blevet dømt eller venter på dom, og flere fortæller, at de har mistet job og venner efter at have deltaget i optøjerne.

Torsdag er det ét år siden, at hundredvis af demonstranter indledte et stormløb mod den amerikanske kongres i Washington.

Men det har ikke været omkostningsfrit for demonstranterne, der var tilhængere af tidligere præsident Donald Trump, at deltage i stormen.

På det år, der er gået siden hændelsen fandt sted, er 727 blevet anholdt og sigtet for deres deltagelse. Det skriver flere internationale medier, heriblandt AP News og The Guardian.

Tallet forventes at stige, i takt med at FBI arbejder på at identificere så mange af urostifterne som muligt.

Blandt de anklagede har 71 modtaget en dom for optøjsrelaterede forbrydelser, mens resten fortsat venter på at komme for retten.

Og mens nogle udtrykker anger og undskylder for deres handlinger, forsøger andre at nedtone det dødelige angreb på Kongressen.

Fældet af videoer og selfies

Undskyldningerne er ofte de samme.

De blev fanget i øjeblikket, de fulgte bare mængden, eller de var der kun for at protestere fredeligt.

Stormløbet på Kongressen

  • 6. januar 2021 trængte hundredvis af Trump-støtter ind i USA’s kongres.
  • Det skete, mens medlemmerne af Senatet og Repræsentanternes Hus formelt skulle bekræfte Joe Biden som vinder af præsidentvalget.
  • To timer forinden havde Donald Trump holdt tale foran tusindvis af tilhængere, hvor han opfordrede dem til at marchere mod Kongressen og omgøre hans valgnederlag. 
  • Fem døde i forbindelse med optøjerne, herunder fire Trump-tilhængere og én politibetjent. 
  • Efterfølgende har Kongressen nedsat et udvalg, der blandt andet er i gang med at undersøge, hvad Trump sagde og gjorde den dag. 

Men de mange timers videoer fra overvågningskameraer, mobiltelefoner og politiets kropskameraer, der fangede de anklagede i centrum af kaosset, viser noget andet. Flere af stormløberne lagde endda selfies og videoer op fra optøjerne inde fra den historiske kongresbygning i dagene efter.

Én bestemt person var særlig synlig på de mange videoer. Manden hedder Jacob Chansley, men de fleste kender ham nok under hans selverklærede navn 'QAnon shaman'.

Med bar mave og iklædt pelshue med bisonhorn gelejdede han flokken af oprørere gennem kongresbygningen ved at råbe i et horn.

Den 34-årige amerikaner fra Phoenix blev idømt tre år og fem måneders fængsel 17. november sidste år, og efter domsafsigelsen gav han udtryk for, at han havde "jokket i den".

Jacob Chansleys straf har efterfølgende fungeret som eksempel for flere amerikanske dommere, der har afsagt strenge domme til andre anklagede for deres roller i angrebet.

54-årig idømt hårdeste straf

Flere end 600 ud af de 727 anholdte er blevet anklaget for at bryde ind eller forblive i det begrænsede Capitol-område, hvor Kongressen ligger, og det er dermed den forbrydelse, som hidtil flest er tiltalt for.

Andre oprørere står over for noget hårdere anklager. De er blandt andet sigtet for tyveri, overfald, hærværk og sammensværgelse mod USA.

Den hårdeste fængselsstraf er indtil videre blev tildelt den 54-årige Robert Scott Palmer fra Florida. Lidt over fem års fængsel blev det til for at have kastet brædder og en ildslukker efter politibetjente.

Dommer Tanya Chutkan sagde ved domsafsigelsen, at personer, der ”voldeligt forsøgte at vælte regeringen” og ”stoppe den fredelige magtovergang” ville blive mødt med straf, skrev New York Times.

Seks personer har stået foran Tanya Chutkan i retten, og alle seks er blevet idømt fængselsstraffe.

Men det er ikke alle dommere, der har valgt at slå lige så hårdt ned på oprørerne. De 18 dommere, som indtil videre har afsagt domme i de optøjsrelaterede sager, varierer meget i deres syn på alvoren af den ulovlige indtrængning.

Nogle dommere har for eksempel afvist anklagernes anbefalinger om fængselsdomme, skriver AP News.

Dommer Trevor McFadden, der er nomineret af Donald Trump, har sagt, at det næsten er uhørt for førstegangsforbrydere at få fængsel for ikkevoldelige forseelser.

Ligeledes har den Obama-nominerede dommer Beryl Howell dømt fire uromagere til husarrest, selvom anklagerne også anbefalede fængselsstraffe i disse sager.

Meldt af familie og venner

Mens nogle demonstranter kan se frem til måneder eller år i fængsel, kan andre dermed nøjes med indespærring i hjemmet eller en betinget dom uden husarrest.

Men selvom nogle oprørere har sluppet for tid bag tremmer, er de ikke undsluppet omverdenens fordømmelse.

Mange af urostifterne beretter om, hvordan de har mistet både job og venner, efter de afbrød den formelle udpegning af Joe Biden som vinder af præsidentvalget.

En ejendomsmægler i Chicago valgte for eksempel at fyre en af sine medarbejdere, da det kom frem, at hun havde været til stede ved stormløbet, skriver CNN. Samme skæbne har gjort sig gældende for en lærer, en advokat og en politibetjent.

Flere internationale medier har desuden fortalt historier om, hvordan personer har meldt deres familiemedlemmer og venner til FBI for at deltage i oprøret.

En håndfuld af personer med tilknytning til ekstremistiske grupper, som for eksempel Oath Keepers og Proud Boys, er tiltalt for at have koordineret angrebet på Kongressen. Men ingen er endnu blevet dømt.

Omkring 20 retssager er planlagt i 2022.