Udland

Biden tordner mod Trump - det var en hån, siger analytiker

Præsident Biden langede igen og igen ud efter sin forgænger og understregede Trumps rolle i stormløbet på Kongressen 6. januar 2021.

USA's præsident, Joe Biden, rettede flere hårde angreb mod landets tidligere præsident Donald Trump, da han torsdag holdt tale i anledningen af årsdagen for angrebet på den amerikanske kongres.

De personer, som angreb denne kongres, holdt en kniv for struben af Amerika

Præsident Biden

Joe Biden sagde i talen, at det amerikanske demokrati var under angreb 6. januar sidste år, og at det skal forhindres, at sådan en situation kan opstå igen.

- De personer, som angreb denne kongres, holdt en kniv for struben af Amerika. De kom her ikke af patriotisme, de kom her med had og vrede. Vi står midt i en kamp om selve sjælen i vort land og i vort demokrati.

- Trump skabte et net af løgne

Biden advarede om, at Trumps falske beskyldninger om udbredt valgsvindel ved præsidentvalget i 2020 kan undergrave retssamfundet og fremtidige valg.

- Vi må gøre det absolut klart, hvad der er sandt, og hvad der er løgn. Her er sandheden: En tidligere præsident i USA har skabt et net af løgne om valget i 2020. Det har han gjort, fordi han tillægger magt mere værdi end principper, sagde Biden.

Valget i 2020 var derimod et af de mest stolte øjeblikke i amerikansk historie, lød det fra Biden.

- Flere end 150 millioner amerikanere stemte, selvom vi var midt i en pandemi. Det burde blive hyldet, ikke angrebet. Sandheden er, at intet valg er blevet så nøje undersøgt. På flere valgsteder var der omtælling tre gange, og alligevel var resultatet det samme.

- Du kan ikke kun elske dit land, når du vinder

Bidens tale fandt sted i kongresbygningens Statuary Hall - ét af de steder, hvor demonstranterne sidste år trængte ind.

Her langede Joe Biden igen og igen ud efter sin forgænger og understregede Trumps rolle i stormløbet på Kongressen.

- Du kan ikke kun elske dit land, når du vinder, sagde præsidenten med henvisning til Trump og dennes støtter.

- Når du taber, må du rejse dig igen og se, om du kan vinde næste gang.

Ros til betjente og politikere

Præsidenten roste de mange betjente, der med livet som indsats forsøgte at holde oprørerne ude af Kongressen. Endelig fremhævede Biden de mange politikere, som befandt sig i Kongressen, da oprørerne trængte ind.

- Alle politikere, som var til stede den dag, besejrede oprørerne. De blev her og fortsatte det arbejde, de er blevet valgt til.

Præsident Bidens tale på årsdagen for stormløbet var på mange måder en provokation og hån af den forhenværende præsident. Det siger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster:

- Hvor mange gange sagde han ikke underforstået, at Trump er en taber? Han tabte, og han har svært ved at acceptere det. En åbenlys hån og provokation af den forhenværende præsident. Retorikken var meget hård, og hvor meget er det med til at forene landet?

Harris fremhævede historiske datoer

Den amerikanske vicepræsident, Kamala Harris, holdt kort før Joe Biden en tale for at markere årsdagen.

Harris fremhævede, at datoen 6. januar 2021 har printet sig ind på amerikanernes nethinde. På linje med 7. december 1941, hvor den amerikanske flådebase Pearl Harbour blev angrebet, og angrebene i New York og Washington 11. september 2001.

Fem personer mistede livet i forbindelse med optøjerne i kongresbygningen 6. januar 2021, og her ét år senere er flere end 700 demonstranter blevet anholdt og sigtet for deres rolle i angrebet, mens flere end 70 personer er blevet dømt.