Udland

Ballade i Putins baghave: Flere dræbt og tusinder anholdt under sammenstød i Kasakhstan

Ifølge myndighederne i Kasakhstan har sikkerhedsstyrker dræbt dusinvis af oprørere, og 18 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne er blevet dræbt.

Efter flere dages voldsomt oprør og demonstrationer i Kasakhstan, har Rusland i løbet af natten til i dag sendt russiske soldater ind i landet, der er en af Ruslands tætteste allierede.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters var der nye kampe mellem kasakhstanske sikkerhedsstyrker og demonstranter torsdag, dusinvis af demonstranter er ifølge myndighederne i Kasakhstan blevet dræbt i landets største by, Almaty.

Myndighederne siger også, at demonstranterne har dræbt 18 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne, og to af dem skal være blevet fundet halshugget. Ifølge Reuters er der igen torsdag eftermiddag udbrudt kampe mellem sikkerhedsstyrker og demonstranter.

Mere end 2000 mennesker er blevet anholdt i Almaty under urolighederne.

Sats fra Kreml

Ifølge Reuters er udsendingen af de russiske tropper et sats fra Kreml på, at hurtig og effektiv militær indgriben kan sikre Ruslands interesser i det olie- og uranproducerende Kasakhstan.

Og Rusland har flere interesser i nabolandet, som gør, at den russiske præsident Vladimir Putin følger nøje med i situationen, siger TV 2s Rusland-korrespondent, Claus Borg Reinholdt.

- Først og fremmest har Rusland en grænse til Kasakhstan, der er over 6000 kilometer lang. Så Vladimir Putin har en interesse i, at der er ro i hans baghave. Rusland har et rumcenter i nabolandet, og der bor også et stort russisk mindretal i Kasakhstan - 20 procent af befolkningen er etniske russere.

Også en anden kilde med indsigt i forholdene peger på, at Putin har mange gode grunde til at hjælpe styret i Kasakhstan med at slå urolighederne ned.

- For Rusland er det meget, meget ubelejligt, det, der sker i Kasakhstan. For hvis befolkningen lykkes med at vælte regimet, kunne det give blod på tanden til andre i Rusland. Derfor er Kreml og Putin altid meget bekymrede for optøjer i nabolande og tidligere Sovjet-republikker, siger Jens-Kristian Lütken, næstformand i Europabevægelsen.

Europabevægelsen er en tværpolitisk organisation, der arbejder for et tæt og forpligtende europæisk samarbejde i et forenet EU

Ifølge Rusland er de russiske tropper sendt til Kasakhstan efter ønske fra landets præsident, Kassym-Jomart Tokayev, der har kaldt demonstranterne "udenlandske terrorister".

- De har gennemgået intensiv træning i udlandet, og deres voldelige adfærd bør ses som et angreb på Kasakhstan, siger Kassym-Jomart Tokayev.

- Stop det. Vi er trætte af det

Det afviser demonstranterne dog.

- I er nødt til at forstå, hvad der er sket her. Springfjederen er blevet udløst efter 30 år. Vi er alle blevet skudt mod. Stop det. Vi er trætte af det, siger en af demonstranterne, Rafik Zharakalsyn.

De russiske soldater, der er sendt ind i Kasakhstan, er en del af militærorganisationen CSTO, som består af en række tidligere Sovjet-republikker og er domineret af Rusland.

Ifølge CSTO nuværende formand, den armenske præsident Nikol Pashinyan, vil der kun blive sendt fredsbevarende styrker, som organisationen kalder det, til Kasakhstan "i en begrænset periode", skriver BBC.

- Man kan sagtens tænke sig, de bliver der i længere tid. Det her kan helt klart være med til at øge den russiske kontrol med Kasakhstan. Den her russiske indflydelse kan være med til at holde regimet ved magten, siger Jens-Kristian Lütken.

Han siger, at demonstrationerne er startet spontant i den vestlige del af landet, hvor Kasakhstans olie blive produceret.

Almindelige mennesker

Regimet har svaret på demonstrationerne, der har bredt sig hele vejen til landets største by, Almaty, ved at fordoble prisen på flaskegas, som bliver brugt i biler i landet.

- Det har i høj grad fået bægeret til at flyde over hos mange mennesker. Og så er der samtidig også en generel utilfredshed med regimet og med korruption. Det har fået befolkningen til at gå på gaden, siger Jens-Kristian Lütken.

Han mener ikke demonstranterne er "udenlandske terrorister".

- Det er simpelt hen almindelige mennesker, der er utilfredse med stigende priser, og at deres levestandard bliver udhulet, samtidig med de kan se, at indtægterne fra olien ikke kommer dem til gavn, siger Jens-Kristian Lütken.

Uro i Storbritannien

Samtidig vækker situationen i Kasakhstan uro i blandt andet Storbritannien.

Her udtrykte det britiske udenrigsministerium torsdag bekymring over de voldelige sammenstød i landet.

- Vi opfordrer til ro, og vi fordømmer voldshandlinger og ødelæggelse af ejendom og bygninger, hedder det ifølge Reuters i det i en udtalelse fra det britiske udenrigsministerium.

- Vi opfordrer myndighederne til at respektere deres forpligtelser i forhold til ytringsfriheden, lyder det.