Coronavirus

Macron vil "pisse de ikkevaccinerede af" – og det er der opbakning til, vurderer kommentator

Ny lov skal holde de ikkevaccinerede væk fra det offentlige liv i Frankrig. Oppositionen kalder det foragt for det franske folk.

Den franske præsident Emmanuel Macron slår nu helt fast, at han har mistet tålmodigheden med de knap ti procent af den franske befolkning, der ikke har ladet sig vaccine mod covid-19.

- Jeg ønsker ikke at pisse det franske folk af. Men de ikkevaccinerede, dem ønsker jeg virkelig at pisse af. Og vi bliver ved til den bitre ende. Det er strategien, sagde han tirsdag i et interview med den franske avis Le Parisien.

Macron understreger, at han ikke har planer om at straffe eller tvangsvaccinere de ikkevaccinerede. Men han siger klart, at han ønsker at ”begrænse deres adgang til det offentlige liv så meget som muligt”.

- Vi bliver nødt til at sige til dem, at fra 15. januar kan I ikke længere gå på restaurant, I kan ikke længere drikke kaffe på en cafe, I kan ikke længere gå i teatret, og I kan ikke længere gå i biografen, siger den franske præsident i interviewet.

Vaccinationspas

Siden sommer har det været sådan, at adgangen til alle disse aktiviteter krævede, at man enten var færdigvaccineret eller kunne fremvise en frisk, negativ coronatest.

Men nu vil Macron stramme reglerne, så et coronapas, som vi kender det fra Danmark, ikke længere er nok. Nu gælder en negativ coronatest ikke længere – nu skal man have et decideret vaccinepas for at få adgang til det offentlige liv.

- Det er kun en ganske lille minoritet, der stritter imod. Hvordan gør vi denne minoritet mindre? Det gør vi ved – undskyld udtrykket – at pisse dem endnu mere af, siger Macron.

"Rammer ind i en stemning"

Interviewet og de vulgære udtryk er et eksempel på, at præsidentens velkendte temperament er løbet af med ham. Det mener Lally Hoffmann, der er Frankrig-kender og tidligere TV 2-journalist.

- Interviewet kommer samtidigt med, at Nationalforsamlingen debatterer regeringens forslag om vaccinepas. Præsident Macron er vældig irriteret over, at forslaget møder så stor modstand hos hans politiske modstandere, og derfor udtaler han sig meget ligefremt, forklarer hun.

Hun kalder det vulgære sprogbrug for en ”fejltagelse”, men vurderer samtidigt, at mange franskmænd deler præsidentens frustration over de fortsatte coronarestriktioner:

- Det budskab rammer ganske præcist ind i den stemning, som Frankrig er i nu. Der er mange, der er trætte af situationen og tænker, at nu må de ikkevaccinerede se at blive vaccineret, siger Lally Hoffmann.

"Foragt for franskmænd"

Netop nu oplever Frankrig – ligesom mange andre lande – en smittebølge med den nye Omikron-variant, der overgår alt, hvad man tidligere har oplevet.

Tirsdag satte coronasmitten ny rekord i Frankrig med over 270.000 nye registrerede smittetilfælde.

Det var netop på dagen, hvor Nationalforsamlingen debatterede præsidentens forslag om at stramme kursen over for de ikkevaccinerede.

Reaktionerne fra oppositionen har været stærke – ikke mindst, fordi præsidentens bemærkninger om at ”pisse” de ikkevaccinerede af har vakt forargelse.

- En præsident burde ikke sige sådan noget. Han gør de ikkevaccinerede til andenklasses medborgere. Emmanuel Macron er ikke sit embede værdigt, tweetede lederen af højrepartiet National Samling, Marine le Pen.

Lederen af Det Republikanske parti i Senatet, Bruno Retailleau, siger til nyhedsbureauet AFP, at ”ingen sundhedskrise kan retfærdiggøre sådanne udtalelser”:

- Emmanuel Macron siger, at han har lært at elske franskmændene, men det lader til, at han nyder at foragte dem, kommenterer han.

Også fra den franske venstrefløj er kommentarerne skarpe:

- Det er tydeligt, at vaccinepasset er en kollektiv straf rettet mod individets frihed, siger Jean-Luc Melenchon, der var venstrefløjens præsidentkandidat ved valget i 2017.

"Ind i valgkampen med et brag"

Reaktionerne viser, hvor stærkt fronterne i fransk politik er trukket op før præsidentvalget til april, hvor Emmanuel Macron efter alt at dømme vil forsøge at blive genvalgt.

- Med disse bemærkninger har Macron meldt sig ind i valgkampen med et brag. Og mange af hans støtter finder det helt berettiget, at han går hårdt til de anti-vax grupper, der selv har været efter ham. Der er en udbredt følelse af, at ”nu må vi videre” og få håndteret coronasituationen en gang for alle, siger Lally Hoffmann.

Nationalforsamlingen er endnu ikke færdig med at debattere regeringens forslag, men det forventes stadig, at man når frem til en afstemning om forslaget i løbet af denne uge.