Coronavirus

Er din skiferie i fare? Få et overblik over, hvilke restriktioner der gælder på de populære skidestinationer

De europæiske skidestinationer holder foreløbigt pisterne åbne denne vinter, men det er med særlige regler og krav.

Januar betyder for mange danskere ski under fødderne, varm kakao på fjeldene og en tur på afterskibar.

Men i år skal du være opmærksom på, at du kan blive mødt af strenge krav på flere af skidestinationerne.

Østrig er af de lande, som har strammet grebet om skiturister, og det har indtil videre betydet, at Topdanmark, det næststørste forsikringsselskab i Danmark, har behandlet dobbelt så mange afbestillingssager som normalt den seneste måned.

Men Østrig er langt fra det eneste land, der har skærpet indrejsekravene.

Vælger du at tage afsted, bør du derfor hjemmefra orientere dig om situationen i det land, hvor din skiferie går til.

TV 2 har herunder samlet et overblik over gældende restriktioner på en række populære skidestinationer.

Østrig

For at rejse ind i Østrig skal du have bevis for tredje vaccinestik eller tidligere smitte samt en negativ PCR-test, der er maks 48 timer gammel.

Hvis du er tidligere smittet kræver det også, at du har modtaget to vaccinestik - et hvis du er blevet stukket med Johnson & Johnson. Kan du ikke forevise en negativ PCR-test ved indrejse på grund af tidligere smitte med covid-19, skal du i stedet fremvise en lægeerklæring på enten tysk eller engelsk.

Er det ikke tilfældet, vil der være krav om ti dages karantæne, registrering og en PCR-test ved indrejse. Tidligst efter fem dage kan man få lov at komme ud af karantænen, hvis man kan fremvise en negativ test.

Karantænen kan tilbringes på hoteller, ferieboliger og hos private venner eller familie.

Vælger du at tage afsted, gælder der også en række restriktioner i skiområderne. Restauranter og cafeer skal lukke senest klokken 22, mens afterskibarer og natklubber er lukket indtil foreløbig 9. januar.

For at få adgang til hoteller, restauranter, barer og skilifter skal du være færdigvaccineret eller tidligere smittet. Det er en del af Østrigs 2-G-regel.

Børn og unge mellem 12 og 15 år har mulighed for at opnå 2-G-status med det såkaldte "Holiday Ninja Pass", som kan downloades her. Det kræver blot, at de får taget en PCR-test eller kviktest. Testfaciliteterne i Østrig er gratis for turister.

Mange steder vil der være krav om at bære ansigtsmasker af typen FFP2. Maskerne er påkrævet på lifte og i køer, men ikke når du befinder dig på pisterne.

Derudover kan der være særlige regler i de enkelte områder, som du bør undersøge på forhånd.

Frankrig

Færdigvaccinerede danskere kan frit rejse til Frankrig uden testkrav.

Har du immunitet fra tidligere smitte, skal du fremvise bevis for, at det er mindst 11 dage og højst 6 måneder siden, mens du som ikkevaccineret skal fremvise en negativ PCR- eller antigen-test, der er højst 24 timer gammel. Desuden skal du i begge tilfælde fremvise en udfyldt tro- og loveerklæring ved indrejsen til Frankrig.

På grund af den aktuelle smittesituation er der krav om coronapas på skiresorter, hoteller og restauranter.

Natklubber og diskoteker er lukket foreløbig frem til 24. januar, og i samme periode er der forbud mod dans i restauranter og på barer.

I skiområderne vil du blive mødt af krav om at bære maske på skiskoler, i lukkede lifte og i køer. Der er også krav om maske i lukkede offentlige rum, som når du bevæger dig rundt i restauranter.

Vær opmærksom på, at fra 15. januar 2022 skal alle voksne fremvise bevis for revaccination højst syv måneder efter færdigvaccination for, at deres coronapas forbliver gyldigt i Frankrig.

Italien

Lokker de italienske pister, skal du være opmærksom på, at der er indført skærpede indrejserestriktioner for Italien gældende foreløbigt til 31. januar 2022.

Det betyder, at du skal kunne fremvise et gyldigt coronapas, og derudover skal alle - uanset vaccinationsstatus - ved indrejse kunne fremvise en PCR-test, der ikke må være mere end 48 timer gammel, eller en kviktest, der ikke må være mere end 24 timer gammel.

Har du ikke gyldigt coronapas for enten fuld vaccination eller tidligere smitte, skal du i fem dages isolation, som kan afbrydes med en negativ PCR- eller kviktest på femtedagen.

Før indrejse skal du udfylde en elektronisk indrejseformular. Børn og unge under 18 år skal registreres på en voksen ledsagers indrejseformular.

Mange af de italienske skisteder er her i december genåbnet for første gang siden marts 2020, men der gælder en række restriktioner.

Blandt andet skal du bære maske på lukkede lifte, i køer og indendørs, herunder når du bevæger dig rundt på restauranter.

Derudover skal du på indendørssteder som restauranter og barer kunne fremvise bevis for vaccination eller tidligere smitte – et såkaldt "super green pass".

Schweiz

Udenlandske turister er velkomne på de schweiziske skilifte, så længe de overholder gældende restriktioner, lyder meldingen.

Alle indrejsende skal uanset vaccinestatus medbringe enten en negativ PCR-test (højst 72 timer gammel) eller en negativ kviktest (højst 24 timer gammel). Ikkevaccinerede skal desuden mellem fjerde og syvende dag efter indrejse foretage endnu en test. Testresultatet skal indberettes til de schweiziske sundhedsmyndigheder.

Derudover skal alle, der rejser ind i Schweiz, udfylde den schweiziske indrejseformular, som kan findes her.

Når du ankommer til skiområderne, gælder der forskellige regler, alt efter hvor du opholder dig. Restriktioner gælder foreløbig indtil 24. januar.

Der er ingen krav om vaccination på udendørsområder eller for at benytte liftene, hvor passagerer skal bære masker i de lukkede kabiner.

Men bevæger du dig indendørs, er sagen en anden. På eksempelvis restauranter er der krav om vaccination eller immunitet fra tidligere smitte.

For barer og diskoteker skal du desuden kunne fremvise en negativ test, medmindre du inden for de seneste fire måneder er blevet færdigvaccineret, har fået et booster-stik eller har været smittet.

Sverige

Vælger du en tur over Øresund, skal du være opmærksom på, at svenskerne siden 28. december har haft krav om, at alle, der rejser ind i landet, skal kunne fremvise en negativ PCR- eller antigen-test (højest 48 timer gammel).

Det gælder uanset, om du rejser ind i landet fra eksempelvis Danmark eller Norge.

På lidt under en uge har Sverige afvist 1500 personer ved den norsk-svenske grænse. Flere af dem har været danskere, der kører hjem fra skiferie i Norge gennem Sverige, skriver NRK. Derfor skal du også være opmærksom på indrejsereglerne, hvis du har planer om at tage bilen til og fra skiferien i Norge.

Når først du er fremme på skidestinationen, er der til gengæld ikke meget, der adskiller skiferien i Sverige fra tiden før covid-19. Pister, barer og restauranter er åbne, og der er ikke krav om mundbind, men du kan opleve, at nogle varmestuer ude på pisterne kan være lukket for at undgå, at folk sidder for tæt.

Siden 23. december har restauranter og barer kun måtte servere for siddende gæster, hvilken kan betyde, at natklubber og diskoteker kan blive nødt til at lukke, i hvert fald delvist.

Norge

Alle, som rejser til Norge, skal lade sig teste ved ankomst.

Hvis der findes en teststation ved grænseovergangen skal testen tages dér, ellers hvor myndighederne anviser det. I tilfælde, hvor der ikke findes en teststation ved grænseovergangen, skal testen tages inden for 24 timer efter indrejse.

Testkravet gælder uanset vaccinationsstatus, og tester du positiv, skal du gå i isolation, hvilket typisk vil ske på et karantænehotel. Karantænen kan ophæves tidligst tre dage efter indrejse, hvis du kan fremvise en negativ PCR-test.

Hvis ikke du er vaccineret, skal du derudover forvente at skulle gå i karantæne i ti dage efter ankomst.

Norge indførte før jul nye restriktioner for at begrænse coronasmitten, som blandt andet betyder, at barer og restauranter skal stoppe udskænkningen af alkohol.

Der er krav om mundbind i butikker og andre steder, hvor det ikke er muligt at holde afstand til andre.

Derudover kan der gælde særlige lokale restriktioner, som du kan holde dig opdateret på her.