Udland

Efter måneders pause affyrer Nordkorea igen et missil

Nabolandene har protesteret efter missil landede i Det Japanske Hav. Nordkorea kalder selv situationen i området for "stadig mere ustabil".

Onsdag foretog Nordkorea for første gang siden oktober en prøveaffyring af et længererækkende missil, fortæller officielle kilder i nabolandene Japan og Sydkorea.

Missilet blev affyret fra Nordkoreas østkyst og slog ned 500 kilometer ude i Det Japanske Hav, der ligger mellem den koreanske halvø og Japan.

Ifølge den øverste militære ledelse i Sydkorea er der ”efter alt at dømme” tale om et ballistisk missil.

Nordkorea har ikke selv kommenteret affyringen, mens Sydkoreas præsident Moon Jae-in har udtrykt bekymring over, at affyringen skal skade forholdet mellem de to lande.

- Vi må ikke opgive håbet om en dialog, der grundlæggende kan ændre vores situation, sagde præsidenten onsdag.

Affyringen blev først registreret af den japanske kystvagt, og Japan har reageret vredt på nyheden.

- Vi finder det dybt beklageligt, at Nordkorea fortsætter med at affyre missiler ligesom sidste år, sagde den japanske premierminister Funio Kishida i en kommentar.

"En barsk situation"

Affyringen kommer, få dage efter at den nordkoreanske leder Kim Jong-un afsluttede et møde i det regerende nordkoreanske Arbejderparti med en stor tale til de delegerede om landets udfordringer i 2022, skriver BBC.

I talen advarede han om, at Nordkorea stod over for "en barsk situation”, hvor det var afgørende, at befolkningens behov for mad, tøj og husly blev tilgodeset.

Men han understregede samtidigt vigtigheden af, at Nordkorea fortsatte sin militære oprustning ”på grund af en stadig mere ustabil militær situation på den koreanske halvø”.

En rapport fra den amerikanske Kongres’ analyseafdeling konkluderede i december, at Nordkorea fortsætter sine våbenprogrammer med atomvåben og ballistiske missiler, på trods af FN-sanktioner og forsøg på at få nye forhandlinger i gang mellem Nordkorea, Sydkorea og USA, skriver The Guardian.

- De seneste prøveaffyringer og militærparader tyder på, at Nordkorea fortsætter med at opbygge sin kapacitet til at udkæmpe en krig og omgå de forsvarssystemer mod ballistiske missiler, der findes i regionen, hedder det i rapporten.

Corona har lukket grænsen

Det var ikke nogen overdrivelse, da Kim Jong-un i sin tale sagde, at Nordkorea stod i en ”barsk situation”. De internationale sanktioner mod landet, naturkatastrofer og coronasmitte har forværret landets i forvejen anstrengte økonomi.

Et særligt problem har været, at frygten for coronasmitte har ført til, at grænsen mellem Nordkorea og Kina har været lukket to år. Det har afskåret Nordkorea fra sin i særklasse vigtigste handelspartner og skabt mangel på en række varer.