Udland

Tre smittetilfælde får kinesisk storby til at lukke fuldstændig ned

Nedlukningen sker med præcis én måned til, at vinter-OL begynder i hovedstaden Beijing.

Endnu en millionby i Kina har tirsdag lukket ned som følge af udbrud med coronasmitte.

Den her gang drejer det sig om byen Yuzhou, hvor 1,17 millioner indbyggere nu er tvunget til at blive i deres hjem.

Nedlukningen skyldes, at der er fundet tre smittede med covid-19, og det er tre for mange for den kinesiske regering, som arbejder med en "nul smitte"-strategi.

Det er stadig tilladt for indbyggerne i Yuzhou at handle i supermarkedet, men andre offentlige faciliteter, inklusive skoler, offentlig transport og indkøbscentre, skal holde lukket, skriver CNN.

Til gengæld må personer, der arbejder i bestemte industrier såsom i supermarkeder, inden for medicinproduktion og energianlæg fortsat gå på arbejde, hvis de kan præsentere en negativ coronatest, har regeringen meldt ud.

Minder om nedlukningen Xi'an

Nedlukningen i Yuzhou minder meget om den, der blev indført i industribyen Xi’an for cirka to uger siden.

Her er 13 millioner indbyggere blevet beordret til at blive hjemme på grund af et coronaudbrud, der i skrivende stund tæller over 1600 smittetilfælde.

I begyndelsen måtte beboerne i den nordkinesiske by også gå på indkøb, men det blev siden ændret, så det nu er regeringen, der står for at levere maden hjem til de isolerede indbyggere.

Fra Xi'an er der sluppet beretninger ud om, at flere personer er blevet sendt til isolerede karantænelejre for at komme smitten til livs. Desuden er der dukket videoer op af folk, der bliver slået af epidemiforbyggende arbejdere som straf for at bryde deres isolation.

Et brud på reglerne kan ifølge AFP føre til ti dages fængsel og en bøde.

Frygter smittede op til vinter-OL

Kina er gået ind i det nye år med det højeste antal nye coronasmittede på en uge siden pandemiens første bølge for snart to år siden.

Og det har skabt frygt for, om Kinas strategi kan stå distancen, når vinter-OL begynder i næste måned.

Selvom Yuzhou ikke ligger tæt på Beijing, hvor vinter-OL skal foregå – mere præcist ligger det omkring 700 kilometer sydvest for hovedstaden – gælder Kinas politik om nul smittetilfælde for hele landet.

Sportsbegivenheden betyder, at Kina må lempe på landets indrejserestriktioner, som ellers foreskriver, at indrejsende først skal gå i karantæne på et hotel i to uger for dernæst at selvisolere i hjemmet i endnu en uge.

Atleter og delegerede vil kunne rejse ind i landet uden at gå i karantæne, hvis de er færdigvaccinerede.

Det er dog ingen garanti mod, at de mange udlændinge ikke kan medbringe Omikron-smitte, og myndighederne i Beijing gav tidligere i december udtryk for, at mindre smitteudbrud under vinter-OL er forventet.

175 nye smittede

Foruden Yuzhou og Xi’an er der også fundet smittetilfælde i den østlige by Ningbo, skriver The Guardian.

Smitteudbruddet er dog knyttet til en bestemt tøjfabrik, og der har derfor ikke været behov for en større nedlukning.

Tirsdag er der fundet yderligere 175 nye smittede med coronavirus.

I alt har Kina haft lidt over 130.000 smittetilfælde, siden det første udbrud blev fundet i en anden kinesisk by Wuhan, hvor coronapandemien menes at have sit udspring fra.