Udland

Harry Potter-stjernes opslag på Instagram vækker vrede i Israel

Emma Watson har genudgivet et næsten et år gammelt protest-opslag og bliver nu beskyldt for antisemitisme.

Den britiske skuespiller Emma Watson har vakt vrede i Israel for et opslag på Instagram, der udtrykker sympati for Palæstina.

Opslaget viser et billede af en Palæstina-venlig demonstration med et udsagn henover, der lyder: ”Solidaritet er et verbum”.

Det har fået over en million likes og skabt begejstring blandt pro-palæstinensiske aktivister. Men det har også affødt stærke reaktioner fra israelske topdiplomater, skriver den britiske avis The Guardian.

Kaldes antisemit

Blandt de skarpeste kritikere er Danny Danon, som har været både videnskabsminister i Benjamin Netanyahus israelske regering og landets ambassadør i FN.

- Ti point fra Gryffindor for at være en antisemit, skriver han på Twitter med en reference til det kendte og elskede Harry Potter-univers.

31-årige Emma Watson er bedst kendt for sin rolle som Hermione Granger i filmatiseringen af J.K. Rowlings populære fantasybøger, men har også spillet med i film som ’Skønheden og Udyret’ fra 2017 og ’Little Women’ fra 2019.

Hun har dog også gjort sig bemærket uden for filmverdenen som humanist og fortaler for kvinders rettigheder. Som 24-årig blev hun på den baggrund af FN udpeget til goodwill-ambassadør for kvinder.

- Fiktion fungerer måske i 'Harry Potter'

De bedrifter ser dog ikke ud til at mildne Israels nuværende ambassadør i FN, Gilad Erdan, som også kritiserer den britiske skuespillers Instagram-opslag.

- Fiktion fungerer måske i ’Harry Potter', men det fungerer ikke i virkeligheden, skriver han i et opslag på Twitter, hvor han også langer ud efter den militante palæstinensiske Hamas-bevægelse for at være kvindeundertrykkende og det palæstinensiske selvstyre for at støtte terrorisme.

Det opslag, han reagerer så kraftigt på, blev oprindeligt skabt af gruppen Bad Activist Collective i maj sidste år som reaktion på en blodig konflikt mellem Israel og Hamas i Gazastriben. Israelske bombardementer ramte dengang civilbefolkningen hårdt i Gaza.

At Emma Watson bruger sin Instagram-profil til aktivisme er ikke nyt. Under klimatopmødet COP26 i Glasgow sidste efterår gav hun klimaaktivister råderet over profilen.

I skrivende stund fremgår det af hendes profiltekst, at "Emmas officielle Instagram er blevet overtaget af et anonymt Feministisk Kollektiv".