Berømt iværksætter snød sig til milliarder - nu er hun dømt for svindel

Stifteren af blodprøvefirmaet Theranos blev mandag kendt skyldig i fire ud af 11 anklagepunkter og risikerer nu mange år i fængsel.

Den 37-årige Silicon Valley-iværksætter Elizabeth Holmes blev mandag fundet skyldig i omfattende svindel med sit opsigtsvækkende firma Theranos.

Theranos hævdede at kunne revolutionere hele markedet for blodprøver, så patienter med blot et enkelt prik og en enkelt dråbe blod hurtigt kunne få svar på en bred vifte af undersøgelser.

Men firmaets vidundermaskine virkede ikke, og selskabet fik i al hemmelighed analyseret sine blodprøver hos konkurrenter ude i byen.

I 2018 faldt korthuset sammen, efter avisen Wall Street Journal havde publiceret en række artikler om Theranos' blodprøvemaskine, som avisen beskyldte for at være upålidelig og fejlbehæftet.

Theranos blev opløst, og stifteren Elizabeth Holmes blev sammen med den vicedirektør Ramesh "Sunny" Balwani tiltalt for svindel over for både investorer og patienter.

Rig og berømt

Men inden der begyndte at komme ridser i lakken, havde Holmes nået af blive et berømt navn i det verdensberømte techsted Silicon Valley i Californien.

Hun blev sammenlignet med Apple-stifteren Steve Jobs, kom på forsiden af magasiner som Forbes og Fortune, og blandt hendes investorer var mediemogulen Rupert Murdoch.

I 2015 anslog Forbes hendes formue til at være på 4,5 milliarder dollar.

Juryen var uenig

Afgørelsen i sagen mod Elizabeth Holmes er mudret og kom først, efter nævningene havde diskuteret de 11 tiltalepunkter i over 50 timer bag lukkede døre.

Hun er fundet skyldig i fire anklagepunkter, blandt andet for at have svindlet investorer bevidst.

Hun blev frikendt for fire andre tiltalepunkter, der handlede om at have svindlet patienter, som havde troet på Theranos' testresultater.

I de sidste tre tiltalepunkter, der også handlede om bedrag af investorer, måtte juryen opgive at nå til enighed, hvilket efter al sandsynlighed betyder, at denne del af sagen skal gå om.

Silicon Valley-salgstaler

Elizabeth Holmes har selv forsvaret sig med, at hendes salgstaler til investorerne var den måde, som de karismatiske iværksættere i Silicon Valley argumenterede over for potentielle investorer.

Men anklagemyndigheden har hele tiden sagt, at det argument ikke gælder.

- Det her er en lovovertrædelse i den almindelige verden, og det er også en lovovertrædelse i Silicon Valley, sagde en af anklagerne, Robert Leach, ved retssagens start, skriver New York Times.

De fire anklagepunkter, som Elizabeth Holmes er fundet skyldig i, har hver en straframme på 20 års fængsel. Strafudmålingen finder dog først sted senere.