Udland

Indbyggere i nedlukket kinesisk millionby klager over dårlige forhold

Lokale fra byen Xi'an kritiserer blandt andet regeringens madleverancer på sociale medier, som de måtte vente længe på at få.

13 millioner indbyggere i den kinesiske storby Xi’an har siden 22. december været tvunget til at blive hjemme på grund af et coronaudbrud.

Situationen i Xi’an har ført til øgede spændinger, og mange lokale har over de seneste dage klaget deres nød over forholdene på sociale medier.

Senest kunne indbyggere fra et beboelseskompleks i den nordkinesiske millionby rapportere om en mystisk midnatsevakuering.

Evakueringen fandt sted natten til 2. januar, hvor beboere midt om natten blev fortalt, at de skulle forlade deres hjem med det samme og transporteres til karantænefaciliteter. Det skriver BBC.

Ifølge BBC så en lokal kvinde op mod 30 busser holde ude foran komplekset, og de involverede kan fortælle om flere timers venten udenfor.

Efterfølgende er andre indbyggere fra Xi’an også blevet placeret i såkaldte karantænelejre, herunder studerende fra Xi’an Aeronautical University.

Klager over manglende mad

I januar 2021 begyndte Kina at bygge deres første karantænelejr i udkanten af byen Shijiazhuang tæt på hovedstaden Beijing.

Beboere fra Xi’an, som er de seneste til at blive beordret til at flytte til de isolerede faciliteter, har postet billeder af den nye camp, og ifølge BBC skriver de på sociale medier, at forholdene er for basale, der er for koldt, og at de ikke har fået mad.

Ingen i Xi’an har lov til at forlade deres hjem, medmindre de skal testes, og hvis reglerne bliver brudt, kan indbyggerne blive straffet med 10 dages fængsel og en bøde, skriver AFP.

Regeringen står for at levere madvarer til de isolerede indbyggere, og det har fået flere lokale til at råbe op.

- Jeg er ved at sulte ihjel. Der er ingen mad, min boligblok vil ikke lukke mig ud, og jeg er ved at løbe tør for kviknudler, skrev en person på Weibo, Kinas svar på Facebook, ifølge AFP.

For mange måtte vente på deres leverancer, og da de så endelig kom, var det ikke noget opløftende syn, der mødte dem.

Flere indbyggere har lagt billeder af maden fra regeringen op på sociale medier, men størstedelen af opslagene er blevet fjernet igen.

Derudover mangler hashtagget #DifficultToBuyFoodinXiAn også på Weibos liste over populære søgeord på trods af, at den har fået 310 millioner visninger, skriver Insider.

En hurtig søgning på hashtagget viser, at det kun er opslag, som udtrykker taknemmelighed over for regeringens hjælp, der er gjort tilgængelige.

Forbud mod biler

Hændelsen med midnatsevakueringen er en blandt flere til at dukke op på de sociale medier.

I weekenden gik en video af en mand, der bliver slået af epidemiforbyggende arbejdere, fordi han havde forladt sit hjem, viralt.

De lokale myndigheder meldte efterfølgende ud, at arbejderne var blevet straffet, skriver BBC.

Myndighederne i Xi’an er gået til deres yderste for at inddæmme smitten. For eksempel er der blevet gennemført en omfattende desinfektion af luften og overflader i hele byen, og biler er ikke tilladt på vejene, med mindre de er en del af arbejdet med sygdomskontrol.

Derudover har byen bygget tre hospitaler, som skal kunne huse 3000 coronapatienter.

Nultolerance-politik

Den hårde lokale nedlukning er et led i Kinas ”nul smitte”-strategi.

De fleste kinesere mener, det er prisen værd, fordi det betyder, at man kan leve i en coronaboble med 1,4 milliarder mennesker

Christina Boutrup, TV 2s Asien-korrespondent

Siden 9. december har Xi’an haft 1600 smittetilfælde.

Det lyder måske ikke af meget i et land med en befolkning på 1,4 milliarder mennesker, men i Kina er selv ét enkelt smittetilfælde uacceptabelt. Det fortæller TV 2s Asien-korrespondent Christina Boutrup.

Alligevel er de fleste kinesere enige om, at landets strategi er den rigtige, siger hun.

- Prisen er høj for dem, det går udover, men de fleste kinesere mener, det er prisen værd, fordi det betyder, at man kan leve i en coronaboble med 1,4 milliarder mennesker.

Kina er det eneste land i verden, der fastholder en nultolerance overfor covid-19.

Deres strategi med at gribe ind ved det mindste tegn førte blandt andet til, at Disneyland i Shanghai blev lukket ned i oktober, fortæller Christina Boutrup.

Det skyldtes, at en kvinde blev testet positiv efter et besøg i forlystelsesparken, og 34.000 besøgende skulle efterfølgende testes, før de måtte forlade parken igen.

Hård strategi fortsætter i 2022

Christina Boutrup vurderer, at nultolerance-politikken vil fortsætte det meste af 2022. Blandt andet på grund af Det Kommunistiske Partis kongres i oktober og det kommende vinter-OL i februar, som afholdes i Beijing.

Sportsbegivenheden betyder, at Kina må lempe på landets indrejserestriktioner, som ellers foreskriver, at indrejsende først skal gå i karantæne på et hotel i to uger for dernæst at selvisolere i hjemmet i endnu en uge.

Atleter og delegerede vil kunne rejse ind i landet uden at gå i karantæne, hvis de er færdigvaccinerede.

Det er dog ingen garanti mod, at de mange udlændinge ikke kan medbringe Omikron-smitte, og myndighederne i Beijing gav tidligere i december udtryk for, at mindre smitteudbrud under vinter-OL er forventet.

Kina er gået ind i det nye år med det højeste antal nye coronasmittede på en uge siden pandemiens første bølge for snart to år siden.

I alt har Kina haft lidt over 130.000 smittetilfælde, siden det første udbrud blev fundet i en anden kinesisk by Wuhan. Til sammenligning har Danmark haft lidt over 840.000 smittede.