Udland

Fem atommagter aftaler ikke at starte en atomkrig

Præsident Biden har ført pennen, og det er overraskende, at Kina er med i aftalen, siger sikkerhedspolitisk ekspert.

Verdens fem officielle atommagter har nu lovet hinanden at begrænse spredningen af atomvåben og at sikre, at der aldrig udbryder atomkrig.

Atomkrig har ingen vinder, lyder det i en fælles udtalelse fra fem stormagter.

- Vi erklærer, at der ikke kan findes nogen vindere ved en atomkrig, og det skal aldrig indledes, lyder det ifølge det russiske præsidentkontor i den fælles udtalelse fra Frankrig, Storbritannien, USA, Rusland og Kina.

- Da brug af atomvåben vil have vidtrækkende konsekvenser, understreger vi, at atomvåben - så længe de findes - kun skal bruges til defensive formål og til at bekæmpe aggressioner og forebygge krig, lyder det i udtalelsen.

Biden har ført pennen

Det er USA's præsident Joe Biden, som formentlig har ført pennen på aftalen. Og så er det overraskende, at Kina er med. Det siger Kristian Mouritzen, som er sikkerhedspolitisk ekspert hos Berlingske.

- Det er ret bemærkelsesværdigt, at der nu er fem lande, der gør det her. Det, der undrer mig lidt, er, at Kina er i gang med en massiv oprustning på det atomare område. Og Storbritanniens premierminister Boris Johnson sagde også for et par måneder siden, at han ville opruste atomart. Ganske betydeligt endda.

Aftalen kommer på et tidspunkt, hvor Ruslands forhold til store dele af Vesten er blevet forværret - især på grund af konflikten omkring Ukraine.

Rusland håber, at den fælles aftale vil være med til at reducere nuværende internationale spændinger.

- Vi håber, at godkendelsen af denne politiske erklæring vil bidrage til, at de nuværende vanskelige betingelser for den internationale sikkerhedssituation bliver forbedret, siger udenrigsministeriet i Moskva i en erklæring.

Putin kræver garantier

Rusland har i de seneste år mobiliseret sine væbnede styrker ved grænsen til Ukraine. Her har den ukrainske hær kæmpet mod prorussiske separatister, siden Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange soldater der befinder sig nær Ukraines grænse. Ukraines regering siger mellem 60.000 og 90.000, men en efterretningstjeneste i USA anslår, at der kan være helt op til 175.000 russiske tropper i grænseområdet.

Både USA, NATO og EU har advaret Putin om ”alvorlige konsekvenser” og sanktioner, hvis de russiske tropper invaderer Ukraine.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, benægter, at Rusland har planer om at invadere nabolandet, men siger samtidig, at han kræver garantier fra USA og NATO om, at den vestlige forsvarsalliance ikke indlemmer Ukraine i alliancen.

Ifølge Putin er der planlagt forhandlinger mellem Rusland, USA og NATO i Genève i Schweiz i starten af 2022.