Coronavirus

Coronasmitten sætter nye rekorder i New York

Der er fire gange så mange nysmittede hver dag som for et år siden på grund af Omikron. Der er sket en markant stigning i antallet af indlagte børn.

Antallet af coronasmittede fortsætter med at sætte nye rekorder i New York og andre byer på den amerikanske østkyst.

Ifølge New Yorks nye demokratiske borgmester, Eric Adams, kan det blive nødvendigt at gøre det til et krav for alle offentligt ansatte i byen, at de får det tredje boosterstik.

Det kræves allerede af de offentligt ansatte – som for eksempel lærere og politibetjente – at de er fuldt vaccinerede, men nu overvejer bystyret at skærpe kravet, så det også omfatter tredje stik.

- Hvis det bliver nødvendigt, gør vi det obligatorisk. Men vi opfordrer alle til at gøre det frivilligt allerede nu, siger Eric Adams.

Et tilsvarende krav er allerede vedtaget for alle studerende på de offentlige universiteter i staten New York, skriver New York Times.

Flere smittede, færre døde

Tallene for nysmittede satte rekord på den sidste dag i 2021, både i New York og i landet som helhed. I hele USA blev der registreret 585.000 nye tilfælde, hvoraf de 85.000 var i staten New York.

Der bliver nu registreret fire gange så mange nysmittede i New York hver dag, som der blev, da coronasmitten var på sit højeste i byen for et år siden.

Men de omhyggelige opgørelser, som New York Times foretager, viser samtidig, at hverken antallet af indlæggelser eller dødsfald er steget i samme takt.

Antallet af daglige indlæggelser ligger på nogenlunde samme niveau som for et år siden, mens antallet af dagligere registrerede dødsfald kun ligger på det halve af sidste års niveau.

Antallet af indlagte

Ifølge USA's øverste embedsmand på området, Anthony Fauci, der er ekspert i infektionssygdomme, er det antallet af indlagte, der er det mest afgørende:

- Det virkeligt afgørende, som vi skal bekymre os om, er, at vaccinerne beskytter os nok til, at vi undgår at blive indlagt, siger han til tv-stationen ABC.

Selv om en mindre procentdel af de smittede bliver alvorligt syge, så har du til gengæld mange, mange, mange gange flere, der bliver smittet

Dr. Anthony Fauci

Flere studier tyder på, at den nye Omikron-variant ikke gør folk lige så syge som andre varianter af coronavirus. Men ifølge Anthony Fauci er det bestemt ikke grund til at tage mere afslappet på smitten:

- Det skal vi være forsigtige med. For selv om en mindre procentdel af de smittede bliver alvorligt syge, har du til gengæld mange, mange, mange gange flere, der bliver smittet. Så bundlinjen er, at du stadig vil have en masse mennesker, der har behov for at komme på hospitalet, siger han.

Flere børn bliver smittet

En særlig bekymring er Omikron-variantens effekt på børn. Der er nemlig sket en markant stigning i antallet af indlæggelser af børn under 18, skriver CNN.

- Meldingerne lyder på, at relativt få af de voksne smittede bliver indlagt. Men vi mener at kunne se, at et stigende antal børn bliver indlagt, siger cheflæge Stanley Spinner fra børnehospitalet i Houston i Texas til CNN.

- Vi forventer at se højere tal nu, end vi nogensinde har set, siger han.

En del af forklaringen på, at børnene bliver indlagt, kan være, at sygdommen angriber et andet sted i luftvejene. Det siger doktor Scott Gotlieb, der er tidligere topembedsmand i den amerikanske sundhedsstyrelse og nuværende bestyrelsesmedlem hos vaccine-producenten Pfizer, til CNN.

- Det lader til, at det mere er en sygdom i de øvre luftveje end i de nedre luftveje. Det er godt nyt for de fleste amerikanere. Den eneste gruppe, for hvem det kan være et problem, er de helt små børn – babyer – der har problemer med sygdomme i de øvre luftveje.

En anden forklaring er, at færre børn end voksne er vaccineret. Det fik ved juletid staten New York til at udsende en indtrængende opfordring til alle forældre om at sørge for, at deres børn over fem år blev vaccineret.

Endelig er der en mulig tredje forklaring. Nemlig at Omikron nu er så udbredt i befolkningen, at børn, der bliver indlagt af andre grunde, bliver testet positive på hospitalerne.

- Vi ser helt sikkert en stigning i antallet af børn med covid, men de er ikke nødvendigvis indlagt på grund af covid-symptomer, siger doktor Jennifer Owensby, der er børnelæge på et hospital i New Jersey, til CNN.