Udland

Sydkoreaner i sjælden flugt til Nordkorea via farlig grænseovergang

En uidentificeret sydkoreansk mand brugte årets første dag på et sjældent forsøg på at hoppe af til Nordkorea.

Det sker jævnligt, at nordkoreanere risikerer livet og forsøger at flygte til Sydkorea.

Men nytårsdag valgte en sydkoreansk mand at tage den anden vej i et sjældent forsøg på at hoppe af til Nordkorea.

Det skriver BBC.

Den uidentificerede mand fra Sydkorea blev spottet lørdag i den demilitariserede zone (DMZ) – en fire kilometer bred zone på grænsen mellem Nordkorea og Sydkorea.

Slap væk i stærk bevogtet zone

En større eftersøgning blev sat i gang, men det lykkedes ikke at finde manden, siger den højst rangerede enhed i det sydkoreanske militær.

Derfor vides det heller ikke, om manden har overlevet sit flugtforsøg og er kommet ind i Nordkorea.

Zonen mellem de to lande er fyldt med minefelter, pigtråd og elektriske hegn, og den overvåges af kameraer og bevæbnede vagter 24 timer i døgnet.

Under coronapandemien har de nordkoreanske grænsevagter fået ordre til at skyde, så snart de ser uidentificerede personer i zonen.

Selvom det er uklart, om manden stadig er i live, har Sydkorea sendt en anmodning til Nordkorea om, at den pågældende bliver beskyttet, hvis han skulle dukke op i Nordkorea.

Hel by isoleret

Der er jævnligt forsøg på at hoppe af fra det lukkede Nordkorea til de mere åbne og vestligt inspirerede naboer mod syd.

På baggrund af disse tidligere flugtforsøg har de sydkoreanske myndigheder varslet, at bevogtningen ved den demilitariserede zone skal forbedres.

I efteråret 2020 skød nordkoreanske soldater en embedsmand fra Sydkoreas fiskerimyndigheder. Episoden fik krisen mellem de to lande til at eskalere, men Nordkorea fik redet stormen af med en undskyldning om skærpede restriktioner i forbindelse med coronapandemien.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har tidligere indført nødretstilstand i landet og isoleret en hel by, efter at en nordkoreansk afhopper var krydset tilbage ind i Nordkorea fra Sydkorea.

Afhopperen, som havde boet tre år i Sydkorea, havde ifølge Kim Jong-un symptomer på covid-19.

Flere flygter til Kina

I løbet af de seneste ti år, hvor Kim Jong-un har siddet ved magten, er mindst ti nordkoreanere hoppet af til Sydkorea. Heriblandt en af Kim Jong-uns topdiplomater.

Op mod 1000 nordkoreanere menes at hoppe af hvert år, men de fleste vælger at gøre det ad grænserne til Kina, da det skulle være noget lettere end ved den demilitariserede zone, der er en af verdens bedst bevogtede grænseposter.

Nordkorea og Sydkorea indgik i 1953 en våbenhvileaftale efter den treårige krig på halvøen, og FN oprettede samme år den demilitariserede zone.

Teknisk set er de to lande stadig i krig, da der blevet lavet en våbenhvile, men ikke underskrevet en egentlig fredsaftale.