Udland

Nettet strammes om prins Andrew – skal fremlægge dokumenter i overgrebssag

Prinsens forsvarsadvokater har ad flere omgange forsøgt at forhale retssagen mod den tiltalte prins, mener anklagerne.

Det nye år er kommet skidt fra start for prins Andrew, som står anklaget i en sag om seksuelt overgreb på den dengang 17-årige Virginia Giuffre.

En føderal dommer i USA har beordret prinsens advokater til at udlevere en række vigtige retsdokumenter, som forsvarerne har forsøgt at tilbageholde forud for en retshøring, der begynder i den kommende uge.

Det skriver The Guardian.

Dommer Lewis A Kaplan har også afvist advokaternes argument om, at sagen mod prins Andrew ikke kunne køre ved en amerikansk domstol, fordi Virginia Giuffre i dag er bosat i Australien.

Virginia Giuffres advokat har kaldt forsvarernes seneste forsøg på at udskyde retssagen for ”endnu et forsøg fra prins Andrew på at dukke sig og undgå de retslige anklager, der bliver rettet imod ham i sagsanlægget”.

Vigtig høring tirsdag

Dommerens afgørelse kommer forud for en vigtig retshøring tirsdag i New York.

Høringen finder sted dagen efter en længe ventet offentliggørelse af en forligsaftale, som prins Andrews ven, den nu afdøde rigmand Jeffrey Epstein, indgik i 2009 med Virginia Giuffre.

En aftale, som, prinsens advokater havde håbet, ville beskytte ham mod anklagerne fra hende.

De seneste par dages udvikling kommer i kølvandet på afsløringen af, at Virginia Giuffres advokater har ikke færre end seks vidner, som alle bekræfter, at prins Andrew og Virginia Giuffre var sammen den aften, hvor prinsen ifølge anklageskriftet skulle have forgrebet sig på den dengang mindreårige pige.

Maxwell skyldig i at rekruttere piger

Virginia Giuffre hævder, at hun gennem en længere periode blev holdt som sexslave af Jeffrey Epstein og tvunget til samleje med blandt andre prins Andrew.

Jeffrey Epstein begik i 2019 selvmord i sin fængselscelle, efter at han var blevet fængslet for menneskehandel samt for at have sex med mindreårige piger.

Et af de mere belastende beviser mod prins Andrew har været et meget omtalt billede fra 2001, hvor prinsen står med sin arm om den unge Virginia Giuffre.

På billedet optræder også Jeffrey Epsteins ekskæreste Ghislaine Maxwell, som onsdag blev kendt skyldig i fem ud af seks anklager for sin rolle i sagen om Jeffrey Epsteins seksuelle misbrug af unge piger.

Maxwell stod i retten tiltalt for at have været med til at rekruttere og misbruge fire mindreårige piger mellem 1994 og 2004.

Overgrebene på Virginia Giuffre skulle have fundet sted en aften i 2001 i Ghislaine Maxwells hus i Storbritannien.

- Jeg kan ikke svede

Virginia Giuffre har tidligere beskrevet den pågældende aften i detaljer – for eksempel, hvordan den britiske prins efter sigende skulle have svedt voldsomt, mens de to dansede med hinanden.

Prins Andrew har fra starten benægtet Giuffres historie og afviser, at han nogensinde skulle have haft en seksuel kontakt med den unge kvinde.

Han har blandt andet forsvaret sig med, at han har en lidelse, der gør ham ude af stand til at svede.

- Der er et lille problem med sveden, fordi jeg har en besynderlig medicinsk lidelse, som består i, at jeg ikke svedte på det tidspunkt (...), fordi jeg havde fået det, jeg vil beskrive som en overdosis af adrenalin i Falklandskrigen, da jeg blev beskudt. Det var næsten umuligt for mig at svede, sagde prins Andrew i november 2019 i et interview med BBC.

Fredag krævede Virginia Giuffres advokater, at prins Andrew fremlægger beviser i retten for sin ”besynderlige medicinske lidelse”.

Noget, prins Andrew afviser, fordi det ifølge ham er "chikanerende og kræver fortrolige og private informationer og dokumenter, der er irrelevante og uvæsentlige", skriver BBC.