Udland

England holder igen med restriktioner, mens smitten buldrer afsted

Storbritannien oplever samme tendens som Danmark, hvor indlæggelsestal ikke stiger så hurtigt som smittetal.

Mens coronasmitten i øjeblikket skyller ind over Europa med restriktioner til følge, så har englænderne indtil videre holdt igen med tiltag, der skal begrænse smitten.

I både nord og vest har Skotland og Wales indført restriktioner, hvor natklubber er blevet beordret lukket begge steder, mens englænderne kan bruge fejre nytårsaften på tætpakkede dansegulve som et af de eneste steder i Europa - dog med krav om coronapas.

- Det er en sjov størrelse herovre, fordi det er England, og så er det resten af Storbritannien, når det kommer til forskellen i restriktioner, siger journalist Frederik Barsøe, der er bosat i London, til TV 2.

I den engelske by Bristol, der er nabo til Wales, forventer man en 'walisisk invasion' nytårsaften, hvor walisere vil fejre aftenen uden restriktioner.

Nye restriktioner kan være på vej

Onsdag slog hele Storbritannien endnu en rekord i antallet af smittede med 183.037 smittede, som i høj grad er drevet Omikron-varianten, der ifølge landets sundhedsminister, Sajid Javid, nu udgør mere end 90 procent af tilfældene.

Samme minister understregede også kort før juleferien, at der ikke ville blive indført flere restriktioner i år.

Sidst englænderne oplevede nye restriktioner var 15. december, hvor coronapas blev indført ved blandt andet natklubber, koncerter og sportsarrangementer. Brug af mundbind var i forvejen blevet gjort obligatorisk i offentlig transport, og mange steder indendørs, mens myndighederne også opfordrer til hjemmearbejde.

- Her I England er der bare ikke særligt mange restriktioner, som er indgribende, og det hele virker meget normalt lige nu, siger Frederik Barsøe.

Han peger på, at man i England fortsat afvikler fodboldkampe i Premier League med fyldte stadions, hvis ellers kampene ikke bliver aflyst på grund af smitteudbrud i klubberne, mens verdensmesterskabet i dart lige nu finder sted i London. Her er 3000 mennesker samlet i sportscenteret Alexandra Palace.

Forbereder større pres på hospitaler

Mens smittetallene stiger til rekordniveau, tegner den samme tendens sig i Storbritannien som herhjemme, hvor indlæggelser og dødstal ikke stiger i samme takt som smittetallene. Det viser tal fra Our World in Data. Ikke desto mindre var mere end 10.000 onsdag indlagt med Covid-19, skriver The Guardian.

Samme avis skriver, at landets hospitaler i øjeblikket forbereder sig på flere indlæggelser i kølvandet på de de store smittetal. Her er otte sygehuse i færd med at oprette mindre felthospitaler på blandt andet parkeringspladser, der skal hjælpe med at afbøde en stigning på op mod 4000 covid-patienter i januar.

Ligesom i Danmark har mængden af daglige coronaprøver også været støt stigende den seneste tid, hvilket ifølge BBC presser testsystemet. Og den sværere adgang til test bekymrer professor Peter Openshaw fra Imperial College i London, der kalder efterspørgslen på test "stærkt bekymrende."

De stigende smitte- og indlæggelsestal kommer i kølvandet på en måned, hvor premierminister Boris Johnson har været under kritik for sin ageren under flere nedlukninger i Storbritannien.