Coronavirus

Omikron udgør meget stor risiko for folkesundheden, skriver WHO

Over hele verden har Omikron-smitten slået rekord den sidste uge.

Omikron-varianten er så smitsom, at den fortsat udgør en meget stor risiko for folkesundheden i hele verden.

Det vurderer Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i dens ugentlige epidemiologiske opdatering.

- Data viser konsekvent, at Omikron-varianten har et større vækstpotentiale end Delta-varianten med en fordoblingstid på mellem to og tre dage samt lynhurtige stigninger i smittetal, som det kan ses i flere lande, skriver WHO.

De store stigninger i smittetal skyldes ifølge WHO formentlig, at varianten er mere modstandsdygtig over for antistoffer, og at varianten smitter mere end tidligere varianter.

Også herhjemme breder Omikron-varianten sig hurtigt.

De første tilfælde blev konstateret 27. november, efter at passagerer var rejst fra Sydafrika til Danmark. 21. december vurderede Statens Serum Institut (SSI), at Omikron var den dominerende variant.

Tirsdag skrev sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter, at Omikron udgør 76 procent af alle tilfælde i Danmark.

Uklarhed om sygdomsforløbet

Flere udenlandske studier peger på, at Omikron giver et mildere sygdomsforløb end Delta. Et britisk studie antyder sågar, at Omikron giver 50-70 procent mindre risiko for indlæggelser.

Ifølge danske studier er der dog ikke dokumentation for, at Omikron giver et mildere sygdomsforløb. Det slog SSI-direktør Henrik Ullum fast på et pressemøde 22. december.

- Vi kan ikke planlægge vores sundhedsvæsen ud fra, at Omikron skal være mildere. Vi er nødt til at antage, at Omikron er lige så slem, sagde han.

WHO vurderer også fortsat, at de høje smittetal potentielt kan "overvælde" sundhedsvæsener verden over.

I Danmark er der på nuværende tidspunkt 666 indlagte med coronavirus. Det højeste antal indlagte var 964, som blev målt 4. januar 2021.

Rekordhøje smittetal

Ifølge WHO skete der i sidste uge en stigning i antallet af nye smittetilfælde på 11 procent på verdensplan.

Det svarer til knap 5 millioner nye smittetilfælde og cirka 44.000 dødsfald, lyder det fra WHO.

Også i Danmark er smitten steget. Mandag nåede smittetallet ny rekord med 16.164 konstaterede tilfælde. Tirsdag var der 13.000 tilfælde og en positivprocent på 12,15.

Der er indtil videre ingen meldinger om nye tiltag fra regeringens side, og fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) lød det tirsdag, at børnene skal tilbage i skole som planlagt 5. januar.

Dog kan det blive lavet om, hvis sundhedsmyndighederne kommer med nye anbefalinger.

- Hvis ikke det er forsvarligt, åbner vi ikke skolerne, lød det fra ministeren.